Žalių pomidorų salotos – puikus būdas išsaugoti derlių, užklupus fitoftorozei

Rugpjūčio pabaiga ar rugsėjo pradžia daugeliui daržininkų atneša ne tik džiaugsmą dėl prinokusių pomidorų, bet ir nerimą – ant lapų bei vaisių pasirodo rudai juodos dėmelės. Tai – fitoftorozė, grybelinė liga, kuri vos per kelias dienas gali sunaikinti didelę dalį derliaus. Paveikslėlyje pavaizduoti fitoftorozės paveikti pomidorai.
Kad nuostoliai būtų kuo mažesni, pomidorus galima nuskinti dar neprinokusius ir panaudoti įvairiems konservams. Vienas iš skaniausių ir patikimiausių būdų – žalių pomidorų salotos.

Žalių pomidorų salotų receptas
Ingredientai:
3 kg neprinokusių pomidorų
Po 1 kg paprikų, svogūnų ir morkų
3 valg. šaukštai druskos
200 g cukraus
300 ml aliejaus
100 ml acto
Gaminimas:
1. Pomidorus supjaustome didelėmis skiltelėmis.
2. Svogūnus supjaustome žiedais.
3. Morkas sutarkuojame.
4. Paprikas supjaustome taip, kaip patinka.
5. Viską sudedame į didelį indą, suberiame cukrų, druską, supilame aliejų ir actą. Gerai išmaišome.
6. Paliekame 6 valandoms pastovėti.
7. Dedame ant ugnies, maišydami užverdame.
8. Nuo užvirimo patroškiname dar 7–10 minučių.
9. Karštą masę supilame į stiklainius, užsukame dangtelius, apverčiame ir užklojame nakčiai.
Pastaba: stiklainius pakanka švariai išplauti – papildomai jų kaitinti nereikia.
Nauda ir skonis
Tokios salotos išlaiko gaivų, kiek aštroką skonį ir puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos, žuvies ar bulvių patiekalų. Žali pomidorai suteikia salotoms ypatingo traškumo, o morkos ir paprika – spalvos bei saldumo.
Be to, tai puikus būdas išgelbėti darže likusius žalius pomidorus, kai oro sąlygos ar ligos nebeleidžia jiems prinokti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.