Margučių dažymas natūraliais dažais

Tikra magija paversti ciberžolę, kinrožės žiedlapius, dilgėlę ar beržo lapą dažais. Velykų laukimas, tai magiškas tylos ir susikaupimo laikas. Skirkite valandėlę laiko kūrybai ir pasijusite magiškame spalvų ir faktūrų pasaulyje, mėgausitės gėlių ir žolių aromatais.

Pradėkime kurti spalvas!

Pilka spalva:

Šiai spalvai naudosime kinrožės (hibiskus) arbatą. Paimkite kinrožės arbatos pakelį arba žiupsnelį džiovintų žiedlapių ir užpilkite litru verdančio vandens, statykite ant viryklės ir pavirkite 5-10 minučių. Gautą tirpalą nukoškite, į jį įpilkite 2 šaukštus acto arba 1 šaukštą citrinos rūgšties. Į šį karštą tirpalą įdėkite ką tik išvirtus ir dar karštus kiaušinius. Mirkykite tirpale 15–40 minučių, priklausomai nuo to, kokio intensyvumo spalvą norite gauti. Kad kiaušiniai būtų panašūs į akmenukus, prieš dažydami juos apvyniokite siūlu arba virve. Jei norite išgauti dėmeles, galite panaudoti statybinę lipnią juostą, kuri skirta sienų dažymui.

Akvamarino spalva:

3 šaukštus tailandietiškos mėlynosios arbatos užpilkite 0,5 litro verdančio vandens ir pavirti 5 minutes. Į tirpalą panardinkite virtus kiaušinius ir palaikykite 15 – 30 minučių.

Turkio spalva:

Susmulkinkite nedidelę raudonojo kopūsto galvutę (kartais jis dar vadinamas mėlynuoju kopūstu, nors iš tiesų atrodo violetinės spalvos), užpilkite verdančiu vandeniu (1-1,5 l) ir virkite 10–15 minučių. Nukoškite tirpalą, įpilkite 2 šaukštus acto. Į tirpalą sudėkite ką tik išvirtus, dar karštus kiaušinius ir palaikykite tirpale 15–40 minučių. Jei vietoj acto į tirpalą įpilsite 2 šaukštus sodos, kiaušinių spalva taps mėlynai violetinė.

Žydra arba mėlyna spalva:

Paimkite keletą saujų šaldytų mėlynių ar gervuogių, užpilkite jas litru verdančio vandens ir pavirkite 5–10 min , tuomet uogas nukoškite, jas galėsite sunaudoti maistui, o skystį panaudokite kiaušinių dažymui. Išvirusius dar karštus kiaušinius merkite į tirpalą ir palaikykite jame 20–40 minučių.

Koralų rožinė spalva:

Dažinės raudės (lotyniškai Rubia Tinctorum L.) šaknį (jos parduodama vaistinėje, vaistažolių skyriuje), užpilkite litru verdančio vandens, leiskite jam užvirti ir pavirkite 5 minutes. Į šį tirpalą panardinkite ką tik išvirtus, karštus kiaušinius ir palaikykite 15–40 minučių šiame tirpale. Jei į tirpalą įpilsite 2 šaukštus sodos, kiaušiniai įgaus purpurinį ir violetinį atspalvį.

Geltona spalva:

3-4 šaukštus šaukštus ciberžolės miltelių užpilkite 0,5 litro verdančio vandens ir pavirti 5 minutes, į šį tirpalą panardinkite dar karštus virtus kiaušinius ir mirkykite juos 20–40 minučių. Verdama ciberžolė skleidžia labai malonų aromatą, ji veikia dar ir kaip aromaterapinė, sveikatinanti priemonė.

Citrininio geltonumo spalva:

Paimkite 2 šaukštus džiovintų granatų žievelių, užpilkite 0,5 litro verdančio vandens ir pavirkite 10–15 minučių. Į šį tirpalą panardinkite ką tik išvirtus karštus kiaušinius ir palikite juos tirpale 20-40 minučių.

Oranžinė/ruda spalva:

Iš anksto pamerkite svogūno lukštus šiltame vandenyje, juos galima pamerkti net iš vakaro, kuo ilgiau mirkysite lukštus, tuo intensyvesnė ir tamsesnė bus spalva. Žalius kiaušinius suvyniokite į marlės ar plono audinio skiauteles kartu su sausais kiaušinio lukšto gabalėliais, užfiksuokite siūlais ar virvelėmis, kad neišsivyniotų arba įdėkite į nailoninę kojinę. Tuomet dėkite į paruoštą tirpalą ir virkite 15 minučių, atvėsinkite. Kiaušiniai įgaus gražią „dėmėtą” spalvą. Jei paimsite raudonojo svogūno lukštą, gausite bordo atspalvį.

Violetinė spalva:

Sutarkuokite 3-4 burokėlius rupia tarka, užpilkite litru verdančio vandens, įpilkite 2 šaukštus acto (tirpalo virti nereikia) ir į šį tirpalą sudėkite dar karštus, ką tik išvirtus kiaušinius ir palaikykite juos tirpale 20-40 minučių.

Terakota (molio arba plytų spalva):

50 gramų medetkų žiedų (galima įsigyti vaistinėje) užpilkite 0,5 litro verdančio vandens ir pavirkite 10 minučių. Į šį tirpalą panardinkite karštus, ką tik išvirtus kiaušinius ir palaikyte juos tirpale 20-40 minučių.

Šokolado spalva:

2 šaukštus graikinių riešutų pertvarėlių užpilkite 0,5 litro verdančio vandens ir pavirkite 10-15 minučių. Į šį tirpalą panardinkite karštus, ką tik išvirtus kiaušinius ir palaikykite juos tirpale 20-40 minučių.

Alyvuogių (rusvai žalsva) spalva:

50 gramų beržo lapų (galima įsigyti vaistinėje), užpilkite 0,5 litro verdančio vandens ir pavirkite 15 minučių. Į šį tirpalą sudėkite karštus, ką tik išvirtus kiaušinius ir palaikykite juos tirpale 20–40 minučių.

Žalia spalva:

50 gramų džiovintų dilgėlių lapų (galima įsigyti vaistinėje) arba 2 šaukštus japoniškos „matcha“ arbatos užpilkite litru verdančio vandens ir pavirkite 10 minučių. Į šį tirpalą panardinkite karštus, ką tik išvirtus kiaušinius ir palaikykite juos tirpale 20–40 minučių.

Šviesiai žalia (salotinė) spalva:

Pakuotę šaldytų špinatų užpilkite 0,5 litro verdančio vandens ir pavirkite 10 minučių. Į šį tirpalą panardinkite karštus, ką tik išvirtus kiaušinius ir palaikykite juos tirpale 20–30 minučių.

Keletas naudingų patarimų, kad rezultatas būtų kuo geresnis:

1. Norint ant kiaušinio išgauti reljefinius piešinius ant lengvai sudrėkintų žalių kiaušinių paviršiaus galite pritvirtinti petražolių lapelių, čiobrelių šakelių ir kitų smulkių žolelių. Tada atsargiai kiekvieną kiaušinį sudėkite į nailoninę kojinę ir suriškite siūlu arba tiesiog suriškite kojinės galą į mazgą ir tokius ryšulėlius nardinkite į bet kurį tirpalą.

2. Visus nudažytus kiaušinius reikia gerai išdžiovinti padedant juos ant servetėlės. Kad kiaušiniai blizgėtų, nuvalykite juos skudurėliu, pamirkytu augaliniame aliejuje. Jei norite akvarelės efektų, galite ką tik iš tirpalo išimtą kiaušinį patrinti popierine servetėle, vietomis pratrindami dažų perteklių arba visai nutrindami dažus.

3. Įdomios spalvos gaunamos dažant putpelių kiaušinius arba spalvotus vištų ar ančių kiaušinius.

4. Kad virdami kiaušiniai nesutrūkinėtų, virkite juos gerai pasūdytame vandenyje. Kiaušinius į puodą sudėkite taip, kad jie būtų vienas šalia kito, be didesnių tarpų (kad nebūtų vietos jiems judėti). Jei puodas yra didesnis, nei verdamų kiaušinių kiekis, užpildykite tarpus panaudodami skudurėlį ar tualetinio popieriaus kartono ritinėlius. Prieš verdant iš anksto išimkite kiaušinius iš šaldytuvo, kad jie spėtų sušilti (kiaušiniai turi būti kambario temperatūros). Vanduo, kurį pilsite ant kiaušinių, taip pat turėtų būti kambario temperatūros. Šie patarimai jums padės išvirti nesutrūkusius kiaušinius.

5. Visiems natūraliems dažikliams užfiksuoti spalva užtrunka ilgiau nei dirbtiniams, tačiau atspalviai yra sodresni ir gražesni.

6. Dažykite kiaušinius kartu su vaikais, tai bus puiki šeimyninė veikla ir neišdildomi vaikystės prisiminimai. Kurkite kartu!

Taip pat skaitykite: Marmuriniai margučiai ir kiti originalūs jų dažymo būdai

Šis tekstas yra puslapio www.patariame.lt nuosavybė. Jei dalinsitės ar cituosite šį tekstą – nurodykite šaltinį.

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.