Gamtos dažai – margučių eksperimentas

visokie-kiausiniai

Kai buvau vaikas mes niekada neturėjome cheminių dažų Velykiniams kiaušiniams, tad nori nenori tekdavo imtis natūralių dažymo priemonių. Pamenu močiutė kartą virė ąžuolų žieves geltonai žalsvai spalvai išgauti, bet pagrinde buvo naudojami svogūnų lukštai. Būdavo, ankstyvą Velykų rytą, mes vaikai, bėgdavome į pievas rinkti pirmųjų šalpusnių žiedelių ar kitų bežaliuojančių lapelių, kiaušinių raštams išgauti. Mums vaikams tai buvo lyg rungtynės ar žaidimas ir kiekvienas stengdavomės kiek išmanydami, kad mūsų margutis būtų pats gražiausias. Mamai tekdavo paaukoti visas savo išeigines kojines, o tėtis atnešdavo seną dviračio šliauką ir sukarpydavo plonomis juostelėmis, kuriomis puošdavom kiaušinius, kad jie būtų dryžuoti. Neabejoju, kad ir dabar dauguma kiaušinių dažytojų naudoja tuos pačius metodus, bet kadangi mes gyvename tokiame amžiuje, kai informacija keistis taip lengva – jos net ieškoti nereikia, nes ji pati pas mus atskrieja socialiniais tinklais ar kitais internetiniais šaltiniais, galima rasti ir kitų būdų pagrąžinti margučius. Taip ir aš, įvairiuose straipsniuose prisiskaičiau visokiausių patarimų, kaip dažyti kiaušinius natūralių dažų pagrindu, visgi tuos kiaušinius paskui reikės valgyti, tad kuo natūraliau, tuo geriau. Visada stengiuosi kiaušinius dažyti Velykų rytą arba kiek įmanoma arčiau šventinės dienos, bet šį kart, vien tik dėl jūsų, nusprendžiau paeksperimentuoti su naujom spalvom kiek anksčiau laiko, jug jums reikia pasimokyti iš mano klaidų, kad niekas nesugadintų jūsų pavasarinės šventės.

Susidariau sąrašą, kad dažams naudosiu mėlynajį kopūstą – mėlynai spalvai, burokėlius ir paprikos miltelius – raudonai, raudoną vyną ir kavą – rudai, ciberžolės miltelius – geltonai spalvai. Kad sustiprinti dažų aktyvumą, reikės druskos ir balto acto.

Su sąrašu išvažiavau į parduotuvę. Dažams radau visus produktus, tik nustebau, kad čia Prancūzijoje, nėra baltų kiaušinių. Niekada apie tai nesusimąsčiau, nes natūraliai visada rinkdavausi rudus kiaušinius, o šį kart, savo eksperimentui norėjau naudoti baltus, kad išgauti kuo tikresnį atspalvį. Neradau aš tų baltų kiaušinių nei vienoje, nei antroje, nei trečioje parduotuvėje, tad nusprenčiau, kad čia tokių neparduoda ir teko naudoti rusvuosius.

zalias kiausinis ready

Parsinešusi savo produktus namo puoliau ruošti dažų tirpalus:

Mėlyniems margučiams:

Reikės: 1 mėlynojo kopūsto, 1 litro vandens, 2 šaukštų acto, 1 šaukšto druskos.

Kopūstą supjaustykite nedideliais gabaliukais, apliekite litru vandens, pridenkite ir leiskite virsnoti apie pusvalandį. Nukoškite ir gautą tirpalą sumaišykite su actu ir druska.

Raudonai spalvai gauti bandžiau du tirpalus:

Burokėlių tirpalui reikės: 3 vidutinio dydžio burokėlių, 1 litro vandens, 2 šaukštų acto, 1 šaukšto druskos.

Burokėlius nulupkite ir supjaustykite nedeliais gabalėliais, apliekite vandeniu, pridenkite ir leiskite virsnoti apie pusvalandį. Nukoškite ir raudoną vandenį sumaišykite su actu ir druska.

Paprikos miltelių tirpalui reikės: ½ litro vandens, 3 šaukštų paprikos miltelių, 2 šaukštų acto, 1 šaukšto druskos.

Sumaišykite visus produktus ir pakaitinkite, kol milteliai ir druska ištirps. Virinti nereikia, tik pakaitinkite.

Geltonos spalvos tirpalui:

Reikės: ½ litro vandens, 3 šaukštų ciberžolės miltelių, 2 šaukštų acto ir 1 šaukšto druskos.

Kaip ir paprikos tirpalui, sumaišykite visus produktus ir pakaitinkite, kol druska ir milteliais ištirps.

Rudai spalvai išgauti išbandžiau taip pat du metodus:

Kavos tirpalui reikės: 2 puodelių stiprios kavos, 2 šaukštų acto ir 1 šaukšto druskos.

Viską išmaišyti, kad ištirptų druska.

Raudono vyno tirpalui reikės:

2 puodelių raudono vyno, 2 šaukštų acto ir vieno šaukšto druskos.

Viską išmaišykite ir pakaitinkite kol druska ištirps.

visu spalvu kiaušiniai su uzrasuPasiruošusi visus tirpalus, kietai išsiviriau kiaušinius ir dar šiltus sumerkiau juos į tirpalus taip, kad jie būtų apsemti. Kad spalva gautūsi kuo intensyvesnė, aš palikau juos užmerktus per naktį, o šį ryt vos pabudusi puoliau ne kavos gerti, o savo kiaušinius apžiūrėti. Gal būčiau pirma geriau atsigėrusi kavos, nes ištraukusi iš tirpalo pirmuosius kiaušinius padariau ir pirmą klaidą – virtuviniu popieriumi nusausinau tiek mėlynus kiaušinius iš kopūstų tirpalo, tiek raudonus iš burokėlių tirpalo. Išmirkę kiaušiniai pasidengia spalvos sloksniu, lyg plonyte plėvele, ir ištraukus juos iš tirpalo jie buvo tokios tamsios ir intensyvios spalvos, o man iš kart juo nusausinus nusivalė pagrindinė dažų plėvelė ir spalva liko tik lengvai pastelinė. Tik imant kiaušinius iš raunojo vyno tirpalo man šovė į galvą mintis, jog man reiktų jiems leisti nudžiūti kambario temperatūroje, kad dažų plėvelė pridžiūtų prie kiaušinio lukšto. Na ką gi, mano praradimas – jūsų atradimas, dabar žinote, kad taip daryi negalima. Mėlynuosius ir raudonuosius margučius dar kartą sumečiau į tirpalą, kad dar truputį gautų spalvos o kitus palikau džiovintis. Kad išgautižalią spalvą vieną geltoną kiaušinį, ištrauktą iš ciberžolės tirpalo, aš įmerkiau į mėlynajį tirpalą ir palaikiau apie pusvalandį. Nors mėlynieji ir raudonieji nebegavo tokios intensyvios spalvos, kitų kiaušinių spalvos liko sodrios ir gražios. Bent jau tos kurių tirpalas buvo geras.

viokie kiaušiniai readyExperimento rezultatų išvada:

Mėlynojo kopūsto tirpalas yra tikra eksperimento žvaigždė. Net man sugadinus dažymo procesą, kiaušiniai nusidažė labai gražia mėlyna spalva, o jei būčiau nenuvaliusi dažų plėvelės, manau, jie būtų buvę dar gražesni. Tikrai verta išbadyti!

Burokėlių tirpalas irgi gražiai nudažo, tik leiskite dažui ramiai nudžiūti ir nenuvalykite jų, kaip tai padariau aš. Neleiskite mano nuotraukoms jūsų suklaidinti, mat čia jau tie sugadintieji kiaušiniai. Tiesą pasakius, nemaniau, kad tas tirpalas gali suteikti kiaušiniui tokią tamsią spalvą, kaip jie atrodė prieš nuvalant. Išvirus tirpalą, jis man pasirodė gana šviesus ir tuo metu pamaniau, kad kitą kartą aš burokėlių tirpalą daryčiau kitaip – vietoj to, kad burokėlius virčiau vandenyje, išspausčiau jų sultis, sumaišyčiau su actu bei druska ir pakaitinčiau, kol druska ištirps. Rezultatas parodė, kad tirpalą galima ruošti abiem būdais. Taigi radonieji burokėliai taip pat nusipelno pliuso!

Paprikos miltelių tirpalas jokių dėmesio vertų rezultatų nedavė, todėl siūlyčiau su jais negaišti savo brangaus laiko.

 

Tiek kava, tiek raudonas vynas turėjo kiaušinius nudažyti tamsiai ruda spalva, bet jei tikrai norite tokios spalvos kiaušinių, patarčiau rinktis vyno tirpalą. Kavos tirpale mirkyti kiaušiniai tik vos vos patamsėjo, todėl geriau kavą gerkite patys, ir nors raunono vyno taurė gali jus taip pat pradžiuginti, nepagailėkite jo kiaušiniams dažyti.

 

O ciberžolė, pasirodo, ne tik turi vertingų maistinių savybių, bet jos milteliais galima labai gražiai nudažyti Velykinius margučius ir netgi dviem spalvom. Visų pirma jie įgaus gražiai geltoną spalvą, o tuos geltonus įmerkus į mėlynajį tirpalą iš kopūsto ir palaikius bent pusvalandį, jie taps gražiai žali. Šalia mėlynųjų kiaušinių, žalias man vienas iš gražiausių. Šitas tirpalas išbandymą atlaikė!

 

Kai nudažyti kiaušiniai nudžius, jų paviršius bus matinis, o jei norite, kad jie įgautų lengvą blizgesį, patepkite juos lašeliu aliejaus.

 

Keturi iš šešių margučių dažymo būdų, atlaikė išbandymą. Tikiuosi įkvėpiau jus pausipuošti pavasariui naujomis spalvomis. Sėkmės, ir tegu tas gražiausias margutis bus ir pats stipriausias!

Prengta pagal: www.duokdruskos.com

Foto – teskto autorės. 

 

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.