Pirmiausia susiraskite šermukšnio medį ir nuskinkite uogas su visomis kekėmis. Jei uogas skynėte iki šalnų, būtinai jas įdėkite į šaldymo kamerą (šaldiklį) bent vienai parai – nebus tokios karčios (aš laikiau net savaitę). Tuomet nurinkite uogas nuo šakelių, kruopščiai jas nuplaukite, suberkite į puodą ir užpilkite šaltu vandeniu.
Kaitinkite, kol užvirs vanduo. Karštą vandenį nupilkite, o uogas vėl užpilkite šaltu vandeniu ir kaitinkite iki užvirimo. Procedūrą pakartokite ir trečią kartą. Tada uogas išgriebkite į kiaurasamtį ir palikite nuvarvėti. Iš 1 kg. cukraus ir 3 stiklinių vandens išvirkite sirupą (šis kiekis skirtas 1 kg. nevirtų šermukšnių). Sirupą atšaldykite ir juo apipilkite uogas bei palikite parai pastovėti. Uogos prisigers sirupo ir verdant nesubliukš.Kitą dieną uogytes lengvai kaitinant užvirkite ir dar apie 15 min. leiskite joms smagiai virti. Tik nepamirškite pamaišyti ir nugriebti putas. Jei išvirus jums pasirodys, kad sirupas per skystas, uogas išgriebkite iš jo, o sirupą pavirkite iki norimo tirštumo. Bebaigiant virti uogas vėl suberkite į sirupą, pakaitinkite iki užvirimo ir supilstykite į pačius gražiausius stiklainius. Šį šermukšnių uogienės receptą atradau prieš daug metų, kai dar nebuvo kompiuterio, blogų ir įvairių kulinarinių svetainių, Elenos Drąsutienės knygoje ,,Konservavimas". Pagal šį receptą išvirta šermukšnių uogienė yra skaidri, gražios raudonai oranžinės spalvos, subtiliai karstelėjusio skonio. Labai dera valgyti su balta duona, ar su sūriu, ar su ką tik iškeptais blynais. O jei šią uogienę supylėte į gražų stiklainiuką ir prikabinote spalvotą etiketę – ji puikiai tiks dovanai. Tad virkite, skanaukite ir džiaukitės, kad medžiai dar žali, kad vasara dar neišėjo. Ta vasara, mūsų vasara, bobų vasara 😉
Parengta pagal http://sniegena.blogspot.lt/2013/09/sermuksniu-uogiene.html
Dėkojame už receptą!!!
Labai geras būdas.