Naminiai koldūnai neįsivaizduojami be vieno iš pagrindinių lietuviškų prieskonių – mairūnų. Jie tinka tikrai daug kur. Mairūnų dedama į mėsos ir žuvų sultinius, sriubas, padažus, tinka įvairiems maltos mėsos gaminiams paskaninti, daržovių, grybų, varškės patiekalams, aromatizuoja vėdarus, sūrius, dešras, žuvų gaminius, pudingus. Be prieskoninių savybių, mairūnai dar ir gydo.
Mairūnų vonios tinka sunkiai gyjančioms žaizdoms, arbatos – nervų sistemai raminti, šlapimo skyrimuisi skatinti. Vartojami lapai ir žiedų pumpurai.
Mairūnas mėgsta purias, gerai drenuojamas, derlingas dirvas. Šis augalas atsparus, ištveria ir sausas dirvas, tačiau augimo pradžioje į drėgmės trūkumą gali reaguoti ir neigiamai. Tamsesnėje vietoje auginami mairūnai sukaupia mažiau eterinių aliejų.
Mairūnai nėra linkę sirgti, tačiau drėgnu oru per tankiai susodintus augalus gali užpulti grybinės ligos.