Spanguolės pasižymi kraują stabdančiomis, uždegimą slopinančiomis, skorbutą gydančiomis ir kitomis savybėmis. Jų sultys tinka ligoniu troškuliui malšinti, tonizuoja organizmą, didina darbingumą, gerina apetitą ir virškinimą, padeda sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, sergant hipertonija, stimuliuoja kasos sekreciją. Iš šviežiu uogų gaminami ekstraktai – jie vartojami sergančiųjų apetitui žadinti, nuo hipo- ir avitaminozių, sustiprina antibiotikų veikimą ir švelnina jų vartojimo pasekmes; persisaldžius, nuovargiui sumažinti vartojami tonizuojamieji gėrimai. Sultimis gydomos pūlingos žaizdos sergant mastitais, iškilus votims, nudeginus odą.
Liaudies medicinoje spanguolėmis gydoma hipertoninė liga, skrandžio ligos, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, karštinė, inkštų ir šlapimtakių akmenligė, reumatas; skatina prakaito ir šlapimo išsiskyrimą. Spanguolių sultys su medumi geriamos gydant anginą ir bronchitą, stipriai kosint, esant bendram silpnumui, avitaminozei.
* Nuo peršalimo
Gėrimas su pipirmėtėmis. 0,5 kg sutrintų spanguolių užpilti 2 l šalto virinio vandens ir virti ant silpnos ugnies 5-7 min. Nukošti, įberti 0,3 kg cukraus. 4 šaukštus pipirmėčių lapų užpilti l l verdančio vandens. Po 45-50 min. nukošti ir supilti į spanguolių nuovirą, gerai suplakti, išpilstyti į butelius ir laikyti 8-10 °C temperatūroje. Vartoti po stiklinę 2-3 kartus per dieną arba pagal poreikį.
* Nuo druskų nusėdimo sąnariuose ir akmenligės
Imti 500 g spanguolių, cukriniu runkelių, juodųjų ridikų, citrinų, medaus ir 0,5 l konjako. Spanguoles sutrinti su odelėmis, runkelius, ridikus ir citrinas gerai nuplauti, nušluostyti (nelupti) ir sutarkuoti smulkia tarka. Viską gerai sumaišyti, sukrėsti į stiklainį, uždengti ir palaikyti šaldytuve 10 dienų. Paskui išspausti per dvigubą marlę. Į gautą sulčių mišinį įdėti medų ir supilti konjaką, gerai išmaišyti, supilti į tamsaus stiklo butelius, užkimšti ir laikyti šaldytuve. Gerti po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną 10-15 min. prieš valgį.
* Nuo mažakraujystės
Imti po stiklinę spanguolių, burokėlių, morkų sulčių ir stiklinę medaus. Viską išmaišyti mediniu šaukštu, supilti į tamsaus stiklo indą, laikyti Šaldytuve ir gerti po 2 šaukštus suaugusiesiems, po šaukštą vaikams 3-4 kartus per dieną. Tai labai veiksmingas patarimas.
* Spanguolių gėrimas
Nuplautas uogas emaliuotame inde užpilti karštu vandeniu, kad tik apsemtų, ir pakaitinti 3-5 min. ant nedidelės ugnies. Paskui atsargiai sutrinti mediniu trintuvu, perkošti, likutį perplauti vandeniu, į tirpalą įberti cukraus ir pakaitinti, kol užvirs, palaikyti kelias valandas vėsiai ir vartoti. Stiklinei uogų – 0,5 stiklinės cukraus ir 11 vandens.
Vietoje cukraus galima dėti medaus pagal skonį (apie 2 šaukštus). Laikyti vėsioje vieloje (+8 – +10 °C temperatūroje). Vartoti kambario temperatūros gėrimą po 2-3 stiklines per dieną.
Šis gėrimas apsaugo nuo inkstų akmenligės, gydo šlapimo išskyrimo organu infekcijas.
Spanguolių gėrimą sumaišyti su medumi santykiu 1:1. Gerti po šaukštą 5-6 kartus per dieną – gydo kosulį, angina bei peršalimą.
* Liaudies medicinos vaistas, reguliuojantis skrandžio sulčių rūgštingumą
Išdžiovintas ajero šaknis sutarkuoti, išsijoti,.per sietelį ir sumaišyti su cukrumi santykiu 1:1 (Įdėjus cukraus geriau išsilaiko kvapiosios medžiagos ir yra skaniau), supilti į stiklainį, sandariai uždaryti ir vartoti po pusę šaukštelio praėjus 15-20 min. po to, kai išgertos spanguolių sultys. Spanguolių sultis gerti po valgio po šaukštą.
Vartojant ajero šaknies miltelius po valgio, nemalonūs pojūčiai dėl didelio skrandžio sulčių rūgštingumo greitai išnyksta.
* Dietinis vitaminingas gėrimas.
Bulvių sultys su spanguolėmis. Šviežiai išspaustas bulvių sultis palikti valandai uždarame stiklainyje, kad nusistotų krakmolas, po to atsargiai perpilti į kitą indą. Sumaišyti, su spanguolių sultimis ir jų išspaudų nuoviru. Paskaninti cukrumi. Gautą gėrimą po 1/4 stiklinės gerti 3 kartus per dieną.
Dėmesio! Sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige spanguolių ir jų produktų nepatartina vartoti.
Taip pat skaitykite:
Medus su ciberžole, cinamonu ir juodaisiais pipirais
Medus su ciberžole, cinamonu ir juodaisiais pipirais
Galingas reikalas, visada papildome savo atsargas šiais gėriais!
Dėkojame už komentarą!