10 faktų apie čija sėklas

chiaIspaniškojo šalavijo sėklos, plačiau žinomos kaip čija (angl. chia) sėklos Pietų ir Centrinės Amerikos maisto racione karaliauja tūkstantmečius – jomis mėgavosi net majai ir actekai. Pastaruoju metu šios sėklos vėl užkopė į sveiko maisto olimpą ir gavo supermaisto titulą.

Nenuostabu – juk šiose sėklose yra organizmui reikalingo kalio, geležies, magnio, fosforo, o kur dar visa puokštė vitaminų: A, B1, B2, B3, B6, B7 ir E! Sužinokite, kuo čija sėklos naudingos sveikatai. Žinoma, kartu pateiksime ir puikių receptų, kad tuojau pat galėtumėte jas išbandyti.

1. Kovai su cukriniu diabetu

Šiuo metu moksliniais tyrimais bandoma įsitikinti, ar čija sėklos yra natūralus vaistas nuo II tipo cukrinio diabeto. Ši galimybė atsirado dėl čija sėklų savybės sulėtinti virškinimą. Be to, pamirkytos sėklos apsigaubia želatininiu apvalkalu, kuris stabdo cukraus kiekio kraujyje svyravimus.

2. Virškinimui

Čija sėklose gausu skaidulų, kurios stiprina bendrą virškinamojo trakto būklę, gali natūraliai padėti nuo vidurių užkietėjimo. Čija sėklos taip pat mažina uždegimus ir netgi mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Maždaug 2 šaukštai šių sėklų suaugusiam žmogui suteikia trečdalį rekomenduojamos skaidulų paros normos.

3. Svorio metimui

Kad ir kaip būtų keista, šios mažos sėklytės stulbinamai užtikrina ilgai trunkantį sotumo jausmą. Pirmoji to priežastis – jų apvalkalas išbrinksta ir užpildo skrandį. Antroji – sėklų sudėtyje yra triptofano. Tai medžiaga, kuri reguliuoja apetitą, nuotaiką ir – gera žinia turintiems miego sutrikimų – miego ritmą.

4. Sveikiems dantims ir kaulams

Čija sėklose gausu kalcio, kuris reikalingas kaulų ir dantų sveikatai ir stiprybei. Vėlgi, vos 2 šauštai šių sėklų suteiks jums 18% rekomenduojamos kalcio normos.

 

10 faktų ir 3 receptai, kurie privers įsimylėti čija sėklas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Kiaušinių pakaitalui

Veganams ir kiaušiniams alergiškiems žmonėms šios sėklos – tikras išsigelbėjimas. Dėl savybės išbrinkti čija sėklos kepiniuose gali pakeisti kiaušinius. Vienam “kiaušiniui” pagaminti reikia 1 valgomojo šaukšto maltų čija sėklų, sumaišytų su 3 šaukštais vandens. Tik tiek! Įsivaizduokite, nuo šiol galėsite išbandyti kepinius, kuriuose įprastai reikia kiaušinių!

6. Be gliuteno

Gliuteno netoleravimas yra opi mūsų amžiaus problema. Laimei, čija sėklos ir čia turi ką pasiūlyti. Ispaninio šalavijo sėklos turi naudingųjų grūdų savybių ir yra visiškai be gliuteno.

7. Baltymų šaltinis

Čija sėklos turi didelį kiekį baltymų, tačiau visiškai neturi cholesterolio. Baltymai turėtų sudaryti didžiąją dalį mitybos raciono, kadangi tai yra pagrindinė medžiaga, kad organizmas galėtų funkcionuoti ir regeneruotis. Dažniausiai baltymų šaltinis yra mėsa, tačiau vienoje porcijoje (2 v. š.) čija sėklų galima rasti net 10% rekomenduojamos paros normos baltymų.

8. Apsaugai nuo ligų

Čija sėklos gausios antioksidantų, tad gali sumažinti vėžio ir širdies ligų riziką. Verta paminėti, kad tai suteikia gražią ir sveiką išvaizdą net ir jūsų odai. Žmonėms, suvartojantiems daug antioksidantų, kepenų vėžio rizika sumažėja 40 procentų, širdies smūgio rizika tampa 29% mažesnė.

9. Sveikai širdžiai

Čija sėklos mažina ne tik širdies smūgio riziką, bet ir palaiko bendrą širdies sveikatą, kadangi didelis antioksidantų kiekis gerina kraujospūdį. Vėlgi, didelis antioksidantų kiekis, gaunamas su maistu, aukšto kraujospūdžio riziką sumažina 46%.  

10. Smegenų sveikatai

Tinkamas omega-3 riebalų rūgščių kiekis čiją sėklose padeda smegenų funkcijoms. Be to, šis supermaistas veikia kaip priešuždegiminė priemonė ir netgi padeda kovojant su depresija, nutukimu, artritu.

Tad valgyti čija sėklas išties verta, o dėl jų panaudojimo galvos sukti nereikia: sėklas galima dėti į salotų padažas, kokteilius, jomis pabarstyti sumuštinius, užkandžius ir kepinius. O galbūt pasigaminsite vieną iš šių sveikų, bet skoniu stebinančių patiekalų?

 

10 faktų ir 3 receptai, kurie privers įsimylėti čija sėklas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilapijų filė su čija sėklų plutele

2 porcijoms reikės:

4 tilapijų filė;

120g kukurūzų miltų;

1,5 valgomojo šaukšto neriebaus majonezo ar graikiško jogurto;

pusė arbatinio šaukštelio čija sėklų;

1 šaukšto sezamo sėklų;

česnako skiltelė;

druskos, pipirų;

alyvuogių aliejaus.

Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Lėkštėje sumaišykite kukurūzų miltus, čija sėklas, smulkintą česnaką, po žiupsnelį druskos ir pipirų. Pagal skonį druska ir pipirais pabarstykite žuvies filė, tada užtepkite majonezo ar jogurto ir apvoliokite čija sėklų mišinyje. Žuvį sudėkite į skardą ir kepkite 15-20min. (priklauso nuo filė storio).

Čija sėklų pudingas

2 didelėms porcijoms reikės:

500ml migdolų pieno;

90g čija sėklų;

1-2 šaukšteliai medaus arba klevų sirupo;

vanilės ekstrakto (nebūtina).

Sudėkite visus ingredientus ir gerai juos išmaišykite, kol masė pradės šiek tiek kietėti. Laikykite uždengtą šaldytuve per naktį, arba mažiausiai valandą, kol sustings. Prieš patiekdami, pudingą dar kartą pamaišykite. Jeigu konsistencija per kieta – įpilkite šiek tiek vandens. Gardinkite šviežiomis uogomis ar uogiene, vaisiais, riešutais. Pudingą galima laikyti šaldytuve iki 5 dienų, tad savaitgalį pagaminkite didesnį kiekį ir kasdien mėgaukitės sveikiausiais pusryčiais!

Kukurūzų spragėsiai su kanapių ir čija sėklomis

Reikės:

spragintų kukurūzų

3 šaukštai klevų sirupo

2 šaukštai ištirpinto kokosų aliejaus

3 šaukštai rudojo cukraus

3 šaukštai kanapių sėklų

3 šaukštai čija sėklų

¼ arbatinio šaukštelio malto muskato

¼ arbatinio šaukštelio druskos

Įkaitinkite orkaitę iki 130°C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. Dideliame inde spragėsius apšlakstykite klevų sirupu ir kokosų aliejumi, gerai pamaišykite. Kitame inde sumaišykite pusantro šaukšto kanapių sėklų, pusantro šaukšto čija sėklų, rudąjį cukrų, muskatą ir druską. Šį mišinį taip pat supilkite į kukurūzus ir gerai pamaišykite. Tolygiai kukurūzais išklokite kepimo skardą, užbarstykite likusias sėklas. Kepkite 20min., po to atvėsinkite ir išskirsykite prieš patiekdami. Tai seiles varvinantis užkandis, kuris patiks mažiausiems šeimos nariams ir bus pasisekimas vakarėliuose. Geriausia, kad su šiuo užkandžiu gaunate gausybę sveikų skaidulų.

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.