Hipokratas šalaviją vadino šventa žole. Ir ne be reikalo. Šalavijų užpilu galima skalauti burną esant burnos ertmės ar dantenų uždegimui, kvėpuoti šalavijų garais ar gerti šalavijų arbatas viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejais. Šalavijų lapai gerai pagelbėja ir drabužių spintoje, nes jų kvapo labai bijo kandys.
Maistui vartojami džiovinti arba švieži šalavijų lapai. Nepakeičiamas prieskonis riebios mėsos mėgėjams, nes turi savybę neutralizuoti riebalų skonį. Daugelis šeimininkių sako, jog nėra geresnio prieskonio silkei ar kitokiai žuviai kaip šalavijai. Ypač skanūs ankštinių daržovių (žirnių, pupų) patiekalai su šalavijais. Be to, Lietuvos šeimininkės šio prieskonio visada dėdavo j dešras, paštetus, sūrius, marinatus, juo gardindavo paukštienos valgius, baltuosius padažus, salotas, konservus, omletus. Šalavijus labai tinka derinti ir su kitais prieskoniais: melisomis, mėtomis, bazilikais.
Šiam augalui būdinga įspūdingo dydžio šaknų sistema, todėl jį iš karto sodinkite į didelį, 12-15 litrų talpos, vazoną. Parinkite jam gerai apšviestą vietą. Šalavijui tiks bet kuris žemių mišinys, svarbiausia -neperlaistyti.