Kavos pakaitalai

Natūralios kavos, kuri gaminama iš kavos medžio pupelių, nepatariama duoti vaikams ir širdies, skrandžio bei kai kuriomis kitomis ligomis sergantiems ligoniams. Bet tai nereiškia, kad šie žmonės turi visai negerti kavos. Natūralią kavą sėkmingai gali pakeisti atitinkamai paruošti įvairūs pakaitalai, turintys cukraus (cukriniai runkeliai, morkos, burokėliai), inulino (kiaulpienių, cikorijos šaknys), krakmolo (gilės, miežių, avižų, kviečių, kukurūzų grūdai), baltymų (soja) ir t. t.

CIKORIJOS KAVA

Cikorijos šaknys nuvalomos, nuplaunamos, apdžiovinamos, sutarkuojamos burokėlių tarka arba supjaustomos griežinėliais ir išdžiovinamos. Sausa cikorija keptuvėje paskrudinama iki tamsiai rudos spalvos, tuoj sumalama, kad neatidrėktų. Milteliai laikomi pergamento maišeliuose arba dėžutėse.

Verdant kavą, cikoriją patariama maišyti su kitais kavos pakaitalais, nes vienos cikorijos kava yra labai stipri.

CUKRINIŲ RUNKELIŲ ARBA BUROKĖLIŲ KAVA

Nuvalyti, nuplauti ir nusausinti runkeliai arba burokėliai supjaustomi

skiltelėmis arba sutarkuojami burokėlių tarka ir išdžiovinami. Paskui sausa tarkė paskrudinama ir karšta sumalama. Milteliai laikomi dėžutėse arba pergamento maišeliuose.

Verdant kavą, imamos 3 dalys cukrinių runkelių kavos ir 1 dalis cikorijos.

GRŪDŲ KAVA

Kavą galima gaminti iš rugių, miežių, kviečių, žirnių ir kitokių grūdų – kiekvienos rūšies atskirai arba jų mišinio.

Miežiams ir avižoms prieš gaminimą pašalinama luobelė.

Grūdai gerai išdžiovinami orkaitėje arba duonkepėje, paskui supilami į keptuvę ir paskrudinami. Baigiant deginti įpilamas šaukštas cukraus ir maišant kaitinama, kol cukrus suskrunda.

Paskrudinti grūdai laikomi sausai dėžutėse arba pergamento maišeliuose. Jie malami prieš vartojimą – kava būna aromatingesnė.

Grūdų kavą verdant patariama maišyti su cikorija arba gilių kava.

GILIŲ KAVA

Prinokusios gilės išlukštenamos, sudžiovinamos, ir rankomis nutrinama luobelė. Paskui jos piestoje rupiai sugrūdamos ir apspraginamos keptuvėje apibarstant cukrumi. Atšalusios gilės sumalamos.

Norint gauti švelnaus skonio, nekarčią kavą, išlukštentos gilės užplikomos verdančiu vandeniu ir palaikomos 10—15 minučių arba užpiltos vandeniu pašutinamos orkaitėje. Labai skani kava esti, kai išlukštentos gilės užpilamos pienu ir šutinamos krosnyje, kol nelieka skysčio. Paskui jos sudžiovinamos, paskrudinamos su cukrumi ir sumalamos.

DARŽOVIŲ MIŠINIO KAVA

1 kg morkų, 1 kg burokėlių.

Gaminama kaip cukrinių runkelių kava.

DARŽOVIŲ IR GRŪDŲ KAVA

1 kg morkų,

1 kg burokėlių,

1 kg miežių arba rugių.

Morkos ir burokėliai paruošiami kaip cukrinių runkelių kavai ir išdžiovinami. Grūdai išdžiovinami atskirai. Tada viskas sumaišoma, mišinys paskrudinamas apibarstant cukrumi ir karštas sumalamas.

Parengta pagal 1957m. knygą „Šeimininkės vadovas“.

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.