Kavos įvairovė pasiekė mus jau senokai – dabar, kavinėse, siūloma daugybe būdų paruoštos kavos, kurios dažnai – neužsisakome vien dėl to, kad jos „nepažįstame”. Net namie užplikyti kavą, pasirodo, reikia žinoti kaip…
Kava namams
Specialistas, paklaustas, kaip geriau išsivirti kavos namie, atsakė, kad geriausia tai daryti puodelyje su tirščių nuspaudimo mechanizmu. Kavos negalima ilgai laikyti užplikytos, nes palaipsniui išplaunamos joje esančios medžiagos, tad naudojant minėtą prietaisą ruošti kavą yra ir patogiau, ir naudingiau. Jei kava plikoma įprastame puodelyje, jos nereikia laikyti ilgiau nei 5 minutes, o geriausia palaukus porą minučių perpilti į kitą puodelį. Beje, kavos nederėtų plikyti verdančiu vandeniu – geriau užvirus virduliui palaukti kelias minutes, kol vanduo atvės keliais laipsniais.
Pasak pašnekovo, espreso kavos pasigaminti namie neįmanoma, nes jai reikalingas ne tik kitoks malimas (smulkesnis), skrudinimas (stipresnis), bet ir spaudimas, kurį įmanoma pasiekti tik naudojant aparatą. Todėl reikia atkreipti dėmesį, kokia kava perkama – espresas netiks plikyti mums įprastu būdu puodelyje (tam reikėtų ieškoti kavos „in cup”), taip pat buitiniams kavos virimo aparatams (užkimš filtrą).
Kai kurie žmonės, vengiantys kofeino, mano, kad jį panaikina pienas, grietinėlė ar kitokie saldūs priedai. Anaiptol, jie tik pakeičia skonį. Beje, tikri kavos mėgėjai geria kavą be pieno ir cukraus. Tačiau kofeino kiekį galima sumažinti (jei nekalbėtume apie kavą be kofeino) – kavą užplikius ir gana greitai nupylus (mat kofeinas išsiskiria palaipsniui). Tiesa, pašnekovo teigimu, kofeino kiekis nėra susijęs su kavos tamsumu, kartumu ir pan. Pavyzdžiui, italai mėgaujasi „naktine” espreso kava, kai geriami tik pirmieji 15-20 ml. gėrimo.
Paklaustas, kokio skonio kava labiausiai mėgstama Lietuvos gyventojų, specialistas sakė, kad perkamiausios yra „Aroma Gold”,„Paulig” ir„Jacobs” – visos jos yra arabikos mišiniai, vidutiniškai skrudintos, rūgštokos.
Espreso įvairovė
Espresso (jokiu būdu nereikėtų sakyti „ekspreso”) – tai labai stipri mažyčiuose puodeliuose patiekiama kava. Įprastinė espreso porcija -45 ml. Ruošiant espresą 1 daliai kavos imama 2 dalys vandens. Tikra espreso kava turi būti su aukso spalvos putele.
Espresso normale- vidutinio, „klasikinio”, dydžio espreso porcija (apie 35 ml).
Espresso ristretto (sodrusis espresas) – dar labiau koncentruotas espresas. Jam paruošti
naudojamas toks pat kiekis kavos kaip ir klasikiniam espresui, tačiau beveik perpus mažiau
vandens (15-20 ml gėrimo).
Espresso doppio – dviguba espreso porcija viename puodelyje (apie 70 ml gėrimo patiekiama 150 ml talpos puodelyje). Espresso lungo (silpnasis espresas), arba caffe americano (amerikietiška kava), – klasikinis espresas, praskiestas vandeniu (60-90 ml gėrimo patiekiama 150 ml talpos puodelyje). Espresso macchiato („makiato”) – klasikinis espresas su maždaug 15 ml pieno puta. Espresso romano (romietiškas espresas) – espresas, patiekiamas su citrinos griežinėliu. a Espresso corretto (svaigusis espresas) – espresas, paskanintas likeriu ar kitu stipresniu alkoholiniu gėrimu (Šiaurės Italijoje tai dažnai būna grapa – vynuogių degtinė).
Caffe freddo – šaltas espresas. Paprastai geriamas vasarą, būtinai patiekiamas stiklinėje, dažniausiai – jau pasaldintas, kartais – su ledo kubeliais.
Itališki „išradimai”
Cappuccino (kapucinas) –e spreso kava su iki putų išplaktu karštu pienu. Pieno kepurėlė paprastai apibarstoma kakava, cinamonu ar šokolado drožlėmis. Patiekiama dideliuose stikliniuose puodeliuose su ašele. Klasikinio kapucino sudėtis-1/3 espreso, 1/3 karšto pieno ir 1/3 pieno putų.
Latte (latė) – skirtingai nei kapucinas, ruošiama iš plakto pieno: lygiomis dalimis maišoma espreso aparatu paruoštos kavos ir karšto plakto pieno (kartais jo pilama daugiau negu kavos). Todėl latė būna šviesios spalvos, labai švelnaus skonio. Dar didesnį lengvumo įspūdį kavai suteikia į paviršių iškilusi pieno kepurėlė. Latė patiekiame ne puodelyje, o skaidraus stiklo inde. Šią kavą tinka saldinti ne tik cukrumi, bet ir įvairiausio skonio sirupu.
Moccha (šokoladinė kava) – kavos gėrimas, maišomas iš espreso, karšto šokolado ir karšto plakto pieno (lygiomis dalimis). Patiekiama vidutinio dydžio kavos puodeliuose. at Frappė (frapė) – šaltas kavos gėrimas, ruošiamas iš tirpios kavos. Vienai porcijai imama šaukštelis tirpios kavos ir šaukštelis cukraus, užpilama 100 ml karšto vandens ir atšaldoma. Į aukštą storo stiklo taurę įdedama ledukų ir supilama šalta kava. Dar galima įdėti vanilinių ledų rutulėlį.
Frappiato – šalta kava su pienu ir vaisiais ar uogomis (bananais, melionais ar braškėmis). Nuostabus kavos ir vaisių derinys – puikus gėrimas vakarui.
Saldžios ir stiprios
Turkiška kava. Vienam puodeliui reikia kupino šaukštelio labai smulkiai maltos kavos. Ji turkiškame kavinuke sumaišoma su šaukšteliu cukraus, užpilama šaltu vandeniu ir palaikoma kelias minutes. Paskui įkaitusiame smėlyje (ar tiesiog ant nedidelės ugnies) užvirinama (kol pradeda kilti putos), nukeliama ir netrukus vėl užvirinama. Turkiška kava patiekiama nedideliuose puodeliuose kartu su stikline šalto vandens.
Vienos kava – labai saldus desertinis gėrimas su plakta grietinėle. Gaminama iš filtruotos juodosios kavos, pasaldintos cukrumi. Ant viršaus uždedama didelė plaktos grietinėlės kepurėlė (tinka ir purškiamoji grietinėlė). Vienos kava patiekiama metalinėse stiklinaitėse ar storo stiklo puodeliuose su ąsele.
Airiška kava. Pagal originalų receptą gaminama taip: į verdančiu vandeniu išskalautus puodelius įpilama po taurelę viskio, įberiama po 2 šaukštelius rudojo cukraus, viskas užpilama karšta kava ir įdedama po 3 šaukštus plaktos grietinėlės. Kartais airiška kava patiekiama ne puodeliuose, o taurėse. Tuomet ji gaminama įmantriau: į karščiui atsparaus stiklo taurę įpiltas viskis uždegamas ir tuoj pat užgesinamas karšta kava, tada beriama cukraus, išmaišoma ir uždedama plaktos grietinėlės.
Parengta pagal žurnalą Savaitė nr. 2, 2014 m. sausio 8 d.