Dar daugiau jaukumo ir šilumos suteiks puode garuojantis karštas kalėdinis gėrimas. Pateikiame keletą jų receptų.
Džiovintų kriaušių kompotas
3 stiklinės vandens, 150 g džiovintų kriaušių, 0,5 stiklinės cukraus, gvazdikėliai, cinamonas.
Džiovintas kriaušes nuplaukite šiltu vandeniu, užpilkite šaltu ir išvirkite. Vėliau jas išgriebkite į dubenėlį. Į nuovirą suberkite cukrų, prieskonius, viską pavirkite, nukoškite ir užpilkite ant kriaušių.
Imbiero ir cinamono gėrimas
1 stiklinė cukraus, 2 stiklinės vandens, 1 šaukštelis cinamono, 0,5 šaukštelio imbiero, 0,5 šaukštelio gvazdikėlių, 2 stiklinės apelsinų sulčių, 4 stiklinės obuolių sulčių.
Į puodą suberkite cukrų, supilkite vandenį ir užvirinkite. Suberkite cinamoną, imbierą ir gvazdikėlius. Puodą nukelkite nuo ugnies ir uždengę palaikykite apie valandą. Tada skystį perkoškite, supilkite į jį sultis ir dar kartą pakaitinkite, kol užvirs.
Karštas vitaminų gėrimas
5 l vandens, 1 stiklinė cukraus, 1 laimas, 1 stiklinė šaldytų mėlynių, 1 stiklinė šaldytų žemuogių, 2 šaldytos slyvos, čiobreliai, džiovinti juodųjų serbentų lapai, likeris.
Į šaltą vandenį sudėkite supjaustytą laimą, šaldytas mėlynes, žemuoges, slyvas, cukrų, džiovintus čiobrelius, džiovintus juodųjų serbentų lapus. Viską užvirkite. Prieš patiekdami įpilkite šlakelį likerio.
Kalėdinis gėrimas
1 šaukštelio kardamono, 1 cinamono lazdelės, 3 apelsinų, 3 stiklinių vandens, 1 greipfruto sulčių, obuolių, cukraus.
Į karštą vandenį suberkite prieskonius, šviežiai išspaustas sultis, sudėkite gerai nuplautus obuolius ir virkite apie 5–10 min. Pagal skonį dėkite cukraus. Jei mėgstate, galite įdėti gvazdikėlių, imbiero.
Karštas vynas
1 l šildyti tinkamo vyno, 1 cinamono lazdelė, 0,5 apelsino, 2 šaukšteliai gvazdikėlių.
Vyną supilkite į puodą, įdėkite cinamono lazdelę. Apelsiną perpjaukite pusiau, į vieną puselę susmaigstykite gvazdikėlius ir ją įdėkite į puodą su vynu. Nustatę vidutinę viryklės temperatūrą pradėkite šildyti. Tai darykite apie 20 min, tik neužvirkite vyno. Pašildę ištraukite apelsiną ir cinamono lazdelę, o vyną supilkite į ąsotį.
Karštas punšas
2 apelsinai, 8 gvazdikėliai, 6 stiklinės obuolių sulčių, 1 cinamono lazdelė, 0,25 šaukštelio muskato riešutų, 0,25 stiklinės medaus, 3 šaukštai citrinų sulčių, 2,25 stiklinės ananasų sulčių.
Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Joje apie pusvalandį pakepinkite apelsinus su susmaigstytais gvazdikėliais. Sumaišykite obuolių sultis, cinamono lazdelę, užvirinkite ir pavirkite 5 min. ant vidutinės ugnies. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite riešutus, medų, citrinų ir ananasų sultis. Gėrimą su jame plaukiojančiais apelsinais patiekite karštą.
Parengta pagal „Valstiečių laikraštį”
http://www.valstietis.lt/Pradzia/Patarimai/Virtuves-paslaptys/Per-speigus-susildys-karstieji-gerimai?utm_source=epasas&utm_medium=infoblokas&utm_campaign=300