Žaislai vaikams iki 3 metų: ką naudinga žinoti renkantis?

Per pirmus 3 savo gyvenimo metus, vaikas išmoksta daug skirtingų dalykų: ropoti, o vėliau – vaikščioti, pasakyti pirmuosius žodžius, o vėliau frazes, o svarbiausia – jis pradeda pažinti pasaulį, kuris jį supa. Siekiant, kad vaikas kuo geriau, bet tuo pat metu ir saugiau jį pažintų, svarbu jam suteikti tam tinkamas sąlygas. Teigiama, kad geriausias būdas supažindinti vaiką su pasauliu – žaidimai. Na, o kokie žaidimai be tinkamų ir smagumą garantuojančių žaislų – juk tai viena iš svarbiausių, vaikystės sudedamųjų dalių. Šiame straipsnyje rasite patarimus, kokius žaislus naudinga rinktis vaikams iki 3 metų.

Žaislai lavinantys motorikos įgūdžius

Beveik visi žaislai, kuriuos vaikas gali išlaikyti viena ranka padeda jam treniruoti ir mankštinti raumenis bei lavinti smulkiosios motorikos įgūdžius. Tam puikiai tinka tokie žaislai kaip barškučiai, minkštos knygeles, minkšti žaislai, kurių didelį pasirinkimą galite rasti varle.lt svetainėje, ir kurie yra pagaminti iš skirtingų tekstūrų medžiagų. Vaikams iki metų puikiai tinka lavinantys žaislai, kuriuos galima sukti, judinti ar spausti. 1 metų vaikui – konstruktoriai, kaladėlės, dėlionės, įvairūs magnetai bei skirtingų formų žaislai bus įdomiausi. Tuo tarpu, vaikams iki 3 metų, visi išvardinti žaislai puikiai tiks, tačiau, svarbu, kad jie būtų sudėtingesni savo dizainu, o taip pat, mažesni ir dydžiu. Tokio amžiaus vaikai jau mokosi piešti, todėl, pasirūpinkite ir piešimo reikmenimis. 

Žaislai skatinantys kalbinius įgūdžius 

Dažniausiai, dviejų metų vaikas jau yra ganėtinai drąsus ir gali ištarti kelis žodžius ar frazes, sudėlioti pirmuosius savo sakinius. Tad, tokiu laikotarpiu, ateina metas pasinaudoti kalbą lavinančiais žaislais, kurie padeda vaikams ne tik mąstyti, bet ir garsiai išreikšti tai ką vaikas mato, girdi ar jau išmoko. Kalbos lavinimui galite naudoti specialius kortelių žaislus, kalbančius žaislus, tačiau, svarbiausias iš visų žaislų – knygelės. Vaikas išgirs informaciją, lies puslapius, žiūrės į ryškiaspalvius paveikslėlius, o svarbiausia – atkartos žodžius. Tiesa, naudingi ir įvairūs loginiai žaidimai, kurie taip pat prisideda prie kalbinių įgūdžių lavinimo. Tai įvairūs didelių detalių konstruktoriai, magnetinės dėliones, kaladėlės su skaičiais bei abėcėlės raidėmis, kurias vaikas mokysis atskirti, ištarti – žaisdamas. Tuo tarpu, garsiniai, kalbantys ar dainuojantys žaislai padės vaikui lavinti ne tik klausą, bet ir vaizduotę ir kalbą. Tačiau, svarbu pabrėžti, kad garsai, kuriuos skleidžia tokio tipo žaislai, turėtų būti natūralūs ir puikiai suprantami vaikui. Taip pat, tokiame amžiuje labai naudingi ir žaisliniai muzikiniai instrumentai. Tai įvairūs būgnų rinkiniai, gitaros, ksilofonai, kurie padeda vaikui išreikšti save bei kuriant garsus panaudoti fantaziją ir vaizduotę.

Žaislai supažindinantys su formomis ir figūromis 

Paprasčiausias tam tinkamas žaislas – kamuolys. Vaikas gali jį ridenti, stumti ar mesti. Vaikas jį galės mušinėti, mėtyti rankose. Tiesa, žaidžiant kamuoliu, vaikas ne tik išmoks atskirti formas ir figūras, bet ir lavins judesių koordinaciją, bus skatinamas jo fizinis aktyvumas. Vienas iš populiariausių žaislų, lavinančių formų bei figūrų atskyrimą – formelių rūšiuokliai. Tai rėmelis su specialiomis, tam tikrų formų ertmėmis, į kurias reikia įstatyti tinkamų formų figūrėles. Tokie žaislai skatina loginį vaiko mąstymą, padeda atskirti formas, spalvas, išmokti jų pavadinimus. Taip pat, jie yra naudingi ir smulkiosios motorikos įgūdžių lavinimui, gerina regėjimą bei atmintį. Tad, drąsiai galima teigti, kad tai vieni iš naudingiausių žaislų vaikams iki 3 metų. 

Supamieji ir paspiriami žaislai 

Vaikams išmokus vaikščioti, tai reiškia, vaikams nuo 1 metų, ypač įdomiais tampa žaislai, kurie supasi, važiuoja, rieda. Tokie žaislai vaikus moko išlaikyti pusiausvyrą, palaiko jų judrumą. Taip pat, tai ne tik šaunūs žaislai laiko praleidimui, bet ir susikaupusios energijos išnaudojimui. Tai gali būti supantis arkliukas ar supančios kėdutės. Lygiai taip pat, tokio amžiaus vaikams labai patiks ir juos domins – paspiriamos mašinėlės. Kadangi, jos gali būti įvairiausių spalvų bei formų, jos puikiai tiks tiek berniukams, tiek mergaitėms. Tačiau, labai svarbu pabrėžti, kad renkantis tokius žaislus, būtina pasirinkti tinkamą jų dydį. Kitu atveju, vaikas gali nukristi ir susižeisti, o taip pat, netinkamas dydis sukels ir blogos, netaisyklingos laikysenos riziką. 

 

Author: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.