Beržų sula gali virsti kunigaikščių šampanu

 

berzu sulaPanevėžietis Jonas Starkevičius jau dvidešimt pavasarių keliauja į mišką leisti sulos. Sveiką gyvenimo būdą propaguojantis vyriškis įsitikinęs, kad sula – naudingas gėrimas. Kaip ją taisyklingai leisti ir kuo ilgiau išlaikyti skanią? – domėjosi 2011-04-11 dienraščio "Lietuvos rytas" korespondentė Rasa STUNDŽIENĖ straipsnyje "Beržų sula gali virsti kunigaikščių šampanu "

[…]
Išsilaiko net metus

J.Starkevičiaus šeima sula mėgaujasi beveik visus metus. Iš pradžių ją geria natūralią, vėliau – raugintą. Sulos mėgėjas pagamina net šampano. Pasakojama, kad tokiu putojančiu gėrimu senovėje lietuvių kunigaikščiai vaišindavo savo svečius.

Tačiau ilgiausiai, J.Starkevičiaus teigimu, išsilaiko sula su įmerktomis juodųjų serbentų šakelėmis. Į plastikinius 1,5-2 litrų talpos butelius supilstęs girą, jis į kiekvieną įmerkia šio krūmo šakelę ir laiko rūsyje. Panevėžietis džiaugiasi, kad taip laikoma gira nesurūgsta ir skani išlieka ištisus metus – iki kito sulatekio.

Gėrimų receptai

Kunigaikščių šampanas. Sula supilstoma į plastikinius butelius. Į litrą sulos įberiami 3 arbatiniai šaukšteliai cukraus, 4-5 razinos, maltų apelsinų ar citrinų žievelių. Buteliai užsukami ir laikomi vėsioje patalpoje maždaug mėnesį. Per tą laiką sula virsta skaniu putojančiu gėrimu.

Gira. Į 10 litrų sulos įmesti 50 razinų, sandariai uždaryti ir palikti vėsioje vietoje 5 dienoms. Tuomet gėrimas jau tinkamas gerti. Sulą galima paskaninti medumi, citrinų griežinėliais. Seniau sulos paviršius būdavo užpilamas avižomis. Jos sudygdavo ir sudarydavo plutą, saugančią sulą nuo pelėsių ir gedimo.

Taikomi apribojimai

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančią Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarką, sulą galima leisti iš tų medžių, kurie bus kertami ne vėliau kaip po penkerių metų ir yra ne plonesni kaip 20 centimetrų skersmens.
Jeigu medžiai bus nukirsti ne vėliau kaip po metų, sula gali būti leidžiama ir iš plonesnių medžių.

Skylės sulai leisti gręžiamos ne aukščiau kaip 1 metras nuo žemės paviršiaus.

Skylių skersmuo neturi viršyti 2 centimetrų, o gylis medienoje – 3 centimetrų.

Tarpai tarp išgręžtų skylių turi būti ne mažesni kaip 10 centimetrų.

Baigus leisti sulą medžio kamiene išgręžtos skylės turi būti užkemšamos tos pačios rūšies medžio gabalėliu.

Privačios žemės savininkams, leidžiantiems sulą asmeniniam naudojimui, apribojimai netaikomi.

 

 

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.