Iš liaudies išminties lobyno

serenciaiSerenčiai

Serenčiai skatina šlapimo išsiskyrimą, prakaitavimą bei naikina žarnyno parazitus.

Serenčiai pasižymi priešuždegiminėmis , prieš grybelinėmis savybėmis.
Vieną valgomąjį šaukštą sausų serenčių žiedynų užpilkite stikline verdančio vandens, leiskite nusistovėti 2 valandas, po to antpilą nukoškite.
Sergantiems peršalimo ligomis šio antpilo patariama gerti po 2 valgomuosius šaukštus 3 ar 4 kartus per dieną. Šis antpilas taip pat skatina šlapimo išsiskyrimą.

Tinka geltonos ir oranžinės spalvos serenčiai.

O šiaip serenčiai yra natūralus antiseptikas, tad žaliavą galima naudoti pavilgams, vonelėms.

Arbata išvaro parazitus iš žarnyno.

Serenčiai puikiai padeda esant šlapimo išsiskyrimo problemoms . Žinoma kad ir nedidelė serenčių porcija padidina šlapimo išsiskyrimą keletą kartų.
Indijoje iš šviežiai išspaustų lapų sulčių gydo egzemą.

Mažina padidintą kraujo spaudimą, pagerina klausą.
Serenčiai yra nepakeičiama priemonė nuo rankų ir kojų artrito. Gydimosi kursas 1,5 mėnesio ir jūs visam pusmečiui pamiršite apie skausmą sąnariuose.

Serenčiai gali gydyti kepenis, inkstus. Jų užpilas gerina medžiagų apykaitą, jų kvapas kelia nuotaiką ir nuima nervinę įtampą.

Kitų susirgimų atvejais , kurie atsiranda pakenkus kasos veiklai ir sutrikus medžiagų apykaitai ( psoriazė, vitiligo, diatezės, neurodermitai, plaukų iškritimas, sumažėjęs regėjimas) serenčiai yra efektinga priemonė.

Diabeto pradinėje stadijoje serenčiai sugeba sumažinti cukraus kiekį organizme, teigiamai veikia kasos veiklą.

Kasos profilaktikai ir jos gydymui :1 serenčių žiedą susmulkinti, užvirinti 1 stiklinėje verdančio vandens ir patariama gerti po ¼ stiklinės 4 kartus per dieną. Tai vienos dienos norma gydant kasos negalavimus ir cukraligę.

Diabetas
50 vienetų serenčio žiedų užpilti 0,5 degtinės, leisti nusistovėti 7 dienas tamsioje vėsioje vietoje. Nukošti ir patariama gerti po 1 arbatinį šaukštelį į puse stiklinės vandens 3 kartus per dieną prieš valgį.

Serenčių tinktūra gerai padeda sergant kepenų ir inkstų ligomis, esant stipriems uždegiminiams procesams, jie padeda nuimti skausmo jausmą, padeda gerinti medžiagų apykaitą.
Serenčių tinktūra: 1 valgomąjį šaukštą susmulkintų žiedų ir lapų užpilti 100 g degtinės, leisti nusistovėti 14 dienų tamsioje vėsioje vietoje pastoviai sujudinant. Nukošti ir patariama gerti po 5 lašus į valg. šaukštą vandens 4 kartus per dieną –psoriazė, vitiligo, seborėja, dermatitas, regėjimo pablogėjimas, plaukų iškritimas.

Gripas ir peršalimas: užpilkite 8-10 smulkių serenčiaus žiedų 1 litru vandens termose ir leiskite nusistovėti 1 valandą.

Labai gera priemonė nuo slogos ir haimorito yra inhaliacijos su serenčio žiedais: 5 serenčio žiedai dedami į arbatinuką arbatai plikinti. Užpilti verdančiu vandeniu tiek, kad vanduo būtų iki šoninio snapelio pradžios. Apsukti arbatinuką šiltai. Po 5 minučių įkvepiame orą iš snapelio burna ir iškvepiame per nosį. Kada nosis pradeda normaliai kvėpuoti, procedūrą darome atvirkščiai- įkvepiame per nosį, iškvepiame per burną. Keletas dienų ir haimoritas išteka lauk.

Jeigu jūs daug laiko praleidžiate prie kompiuterio, arba dirbate darbą, kuris turi apkrovimą akims arba pablogėjus regėjimui patariama suvalgyti po 2-3 mažus oranžinius serenčio žiedelius prieš valgį. Galima juos paruošti kartu su salotomis.

Turint askaridžių ir spalinių, nakčiai patariama savaitę laiko suvalgyti po 5 mažus serenčių žiedelius, vaikams- žiūrint pagal amžių- po 2-3 žiedelius .

DARŽUI
Daugelis rūšių pasižymi savotišku aitriu kvapu. Sakoma, kad šis kvapas atbaido kai kuriuos kenkėjiškus graužikus, vabzdžius, todėl serenčiai sodinami greta pomidorų, bulvių, baklažanų, tabako, paprikų.

Serenčiai yra geri daržovių lysvių sanitarai- saugo dirvą nuo kenkėjų- ypatingai mažų apvalių kirminų, kurie kenkia bulvėms morkoms. Ir netgi rudenį serenčių šaknis susmulkinti ir pabarstyti dirvoje kur auginamos daržovės- bus didelė nauda kovai prieš šiuos kenkėjus.

Taip pat serenčio užpilu galima purkšti daržo augalus prieš įvairius kenkėjus ir grybelinius susirgimus. Taip kad juos verta sodinti prie morkų , bulvių, kitų daržovių.
Sudžiovintų serenčių kvapas puikiai išvaiko kandis- todėl galima juos dėti į spintas.

Serenčių prieskoniai
Serenčiai padeda mūsų maistą būti naudingu, gerina normalų virškinimą, todėl galima juos dėti sūdant ir marinuojant maisto produktus. Sudėti į marinatą jie duoda daržovėms aromatą ir tvirtumą. Lapai ir žiedai serenčių turi specifinį kvapą, todėl drąsiai galite naudoti juos įvairiems patiekalams kaip prieskonius.
Dabartinė gruzinų virtuvė tiesiog neįmanoma be šafrano, kuris yra ne kas kita, kaip sudžiovinti ir sumalti į miltelius serenčių žiedlapiai. Galima dėti ir visą žiedą ir netgi dar neišsiskleidusį žiedą, kuris turi truputį kitokį kvapą negu išsiskleidęs.

Serenčiais patariama gardinti pupelių, daržovių ir graikinių riešutų užkandas, o kartu su kitais prieskoniais – sriubas, jautienos ir kiaulienos patiekalus bei žuvienę.
Tačiau ypatingą aromatą bei skonį serenčiai suteikia karštiems paukštienos patiekalams: vištienai su riešutais bei viščiukams, keptiems ant laužo ar grilyje.

Serenčius galima dėti į kompotus. Daroma dėl to , kad padidinti organizmo atsparumą peršalimams, gripui ir įvairiems mikrobams. Serenčiai gelbėja žmogų stiprindami imunitetą ir tada jam jokie virusai ir bakterijos nebaisios. Šiaip jau kompotas su serenčiais labai aromatingi ir naudingi sveikatai. Ir joks svečias neatspės kokią čia užjūrio gėrybę šeimininkė įdėjo į kompotą.

Ar žinojote, kad erkės tiesiog negali pakęsti serenčių aromato? Taigi savo sodelyje jų pasodinkite su kaupu. Juk šios mielos gėlės dar ir puikiai atrodo!

Parengta pagal: http://www.liaudiesismintispataria.lt/catalog/zolele/serenciaitagetescempaschil

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.