Jei vaikas turi antsvorio

antsvorisAntsvorio turintiems suaugusiems dalyti patarimus paprasta – tereikia šiek tiek valios, pa­keisti mitybos įpročius ir pradėti sportuoti. Tačiau ką daryti, jei antsvoris kamuoja vaiką? Pataria dietologė Daiva Pipiraitė.

Vaikų antsvoris tampa vis dažnesne problema. Skaičiuojama, kad Lietuvoje tuo skundžiasi kas penktas paauglys, antsvoris vis daž­nesnis ir tarp dar jaunesnių vaikų.

Kartais į vaiko antsvorį numojama ranka – išaugs. Iš tiesų, kartais prisidėję papildomi kilogramai gali būti susiję su augimo proce­sais. Pavyzdžiui, būdinga, kad šiek tiek pastambėja 6-7 metų vaikai. Vėliau, brendimo metu, organizme vykstant pokyčiams, kai kurie paaugliai taip pat gali priaugti keletą kilogramų. Tačiau svar­bu atskirti, kada tai gali pradėti virsti problema. Laiku nepradėjus jos spręsti, nutukimas gali išlikti ir užaugus.

Kaltas ir užkandžiavimas

Tiek norint išvengti antsvorio, tiek bandant jo atsikratyti, pirmiau­sia, be abejo, svarbu stebėti vaiko mitybos įpročius. Net jei didžią­ją dienos dalį praleidžiate darbe, turite žinoti ką, kada ir kiek jūsų vaikas valgo.

Itin dažnai antsvorio priežastimi tampa dažnas vaikų ir paauglių už­kandžiavimas, o tarp šių užkandžių vyrauja bandelės, saldumynai ar bulvių traškučiai. Be to, kartais būtent užkandžiai ir sudaro didžiąją per dieną gaunamo maisto dalį, o reguliarių didesnių valgymų iš­vengiama.

Kartu sėsti reiktų bent prie pusryčių ir vakarienės stalo”

Tokius įpročius visa šeima turi keisti drauge. Labai svar­bu valgyti reguliariai, nusta­tytu laiku, o ne tada, kai tam atsiranda laiko. Tiesiog pasa­kyti vaikui, kad toks mitybos būdas teisingesnis, nepa­kaks. Kur kas veiksmingesnis būdas – visai šeimai grįžti prie bendro valgymo tradicijos ir kartu sėsti bent prie pusryčių ir vakarienės stalo.

Būtinas šeimos palaikymas

Būtent bendri valgymai – geriausia vieta parodyti pavyzdį ir for­muoti teisingus vaiko mitybos įpročius. Be to, reguliariai maiti­nantis, mažėja poreikis užkandžiauti. Toks teisingos mitybos pa­vyzdys pirmiausia turi prasidėti nuo tėvų – nieko nebus, jei vaikui liepsite graužti morkas, o patys tuo metu kabinsite ledus.

Nieko nebus, jei valkui liepsite graužti morkas, o patys tuo metu kabinsite ledus”

Planuojant dietą antsvorio turin­čiam vaikui, pirmiausia patariama pašalinti iš valgiaraščio mažiausiai naudingus produktus – saldumy­nus, greitus užkandžius, saldžius gazuotus gėrimus. Atimti iš vaiko saldainį nėra taip lengva, tačiau nuo pat mažens turėtų būti ugdo­mas požiūris, kad tokie produktai yra tam tikra prabanga, kurią gali­ma sau leisti tik kartais, tačiau negalima mėgautis kasdien.

Būtina užtikrinti, kad vaikas kasdien gautų visų jam būtinų maisto medžiagų. Tai reiškia, kad teks kruopščiai peržiūrėti visos šeimos valgiaraštį ir galbūt pradėti kruopščiau rinktis ruošiamą maistą.

Taip pat svarbu skatinti ir didesnį vaiko fizinį aktyvumą: galbūt septynmečio ir nesudominsite mankšta, tačiau raginkite jį ver­čiau daugiau laiko praleisti lauke spardant kamuolį, o ne prie kompiuterio.

Parengta pagal „Sveikuoliai ir taupyk” Nr 6 (80).

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.