Kavos įvairovė

kavaKavos įvairovė pasiekė mus jau senokai – dabar, kavinėse, siūloma daugybe būdų paruoštos kavos, kurios dažnai – neužsisakome vien dėl to, kad jos „nepažįstame”. Net namie užplikyti kavą, pasirodo, reikia žinoti kaip…

Kava namams

Specialistas, paklaustas, kaip geriau išsivirti kavos namie, atsakė, kad geriausia tai daryti puodelyje su tirščių nuspaudi­mo mechanizmu. Kavos nega­lima ilgai laikyti užplikytos, nes palaipsniui išplaunamos joje esančios medžiagos, tad naudo­jant minėtą prietaisą ruošti kavą yra ir patogiau, ir naudingiau. Jei kava plikoma įprastame puode­lyje, jos nereikia laikyti ilgiau nei 5 minutes, o geriausia palaukus porą minučių perpilti į kitą puo­delį. Beje, kavos nederėtų plikyti verdančiu vandeniu – geriau užvirus virduliui palaukti kelias minutes, kol vanduo atvės ke­liais laipsniais.

Pasak pašnekovo, espreso kavos pasigaminti namie neį­manoma, nes jai reikalingas ne tik kitoks malimas (smulkesnis), skrudinimas (stipresnis), bet ir spaudimas, kurį įmanoma pa­siekti tik naudojant aparatą. To­dėl reikia atkreipti dėmesį, kokia kava perkama – espresas netiks plikyti mums įprastu būdu puo­delyje (tam reikėtų ieškoti kavos „in cup”), taip pat buitiniams kavos virimo aparatams (užkimš filtrą).

Kai kurie žmonės, vengiantys kofeino, mano, kad jį panaiki­na pienas, grietinėlė ar kitokie saldūs priedai. Anaiptol, jie tik pakeičia skonį. Beje, tikri kavos mėgėjai geria kavą be pieno ir cukraus. Tačiau kofeino kiekį galima sumažinti (jei nekalbėtume apie kavą be kofeino) –  kavą užplikius ir gana greitai nupylus (mat kofeinas išsiskiria palaipsniui). Tiesa, pašnekovo teigimu, kofeino kiekis nėra susijęs su kavos tamsumu, kartu­mu ir pan. Pavyzdžiui, italai mė­gaujasi „naktine” espreso kava, kai geriami tik pirmieji 15-20 ml. gėrimo.

Paklaustas, kokio skonio kava labiausiai mėgstama Lietuvos gyventojų, specialistas sakė, kad perkamiausios yra „Aroma Gold”,„Paulig” ir„Jacobs” – visos jos yra arabikos mišiniai, viduti­niškai skrudintos, rūgštokos.

Espreso įvairovė

Espresso (jokiu būdu nereikė­tų sakyti „ekspreso”) – tai labai stipri mažyčiuose puodeliuo­se patiekiama kava. Įprastinė espreso porcija -45 ml. Ruošiant espresą 1 daliai kavos imama 2 dalys vandens. Tikra espreso kava turi būti su aukso spalvos putele.

Espresso normale- vidutinio, „klasikinio”, dydžio espreso por­cija (apie 35 ml).

 Espresso ristretto (sodrusis espresas) – dar labiau koncentruotas espresas. Jam paruošti
naudojamas toks pat kiekis kavos kaip ir klasikiniam espresui, tačiau beveik perpus mažiau
vandens (15-20 ml gėrimo).

Espresso doppio dviguba espreso porcija viename puode­lyje (apie 70 ml gėrimo patiekia­ma 150 ml talpos puodelyje). Espresso lungo (silpnasis espresas), arba caffe americano (amerikietiška kava), – klasikinis espresas, praskiestas vandeniu (60-90 ml gėrimo patiekiama 150 ml talpos puodelyje). Espresso macchiato („makiato”) – klasikinis espresas su maž­daug 15 ml pieno puta.  Espresso romano (romietiškas espresas) – espresas, patiekia­mas su citrinos griežinėliu. a Espresso corretto (svaigusis espresas) – espresas, paskanin­tas likeriu ar kitu stipresniu alko­holiniu gėrimu (Šiaurės Italijoje tai dažnai būna grapa – vynuo­gių degtinė).

Caffe freddo šaltas espre­sas. Paprastai geriamas vasarą, būtinai patiekiamas stiklinėje, dažniausiai – jau pasaldintas, kartais – su ledo kubeliais.

Itališki išradimai”

Cappuccino (kapucinas) –e spreso kava su iki putų išplak­tu karštu pienu. Pieno kepurėlė paprastai apibarstoma kakava, cinamonu ar šokolado drožlė­mis. Patiekiama dideliuose sti­kliniuose puodeliuose su ašele. Klasikinio kapucino sudėtis-1/3 espreso, 1/3 karšto pieno ir 1/3 pieno putų.

Latte (latė) – skirtingai nei kapucinas, ruošiama iš plakto pieno: lygiomis dalimis maišo­ma espreso aparatu paruoštos kavos ir karšto plakto pieno (kartais jo pilama daugiau negu kavos). Todėl latė būna šviesios spalvos, labai švelnaus skonio. Dar didesnį lengvumo įspūdį kavai suteikia į paviršių iškilusi pieno kepurėlė. Latė patiekiame ne puodelyje, o skaidraus stiklo inde. Šią kavą tinka saldinti ne tik cukrumi, bet ir įvairiausio skonio sirupu.

Moccha (šokoladinė kava) – kavos gėrimas, maišomas iš espreso, karšto šokolado ir karšto plakto pieno (lygiomis dalimis). Patiekiama vidutinio dydžio kavos puodeliuose. at Frappė (frapė) – šaltas kavos gėrimas, ruošiamas iš tirpios kavos. Vienai porcijai imama šaukštelis tirpios kavos ir šaukš­telis cukraus, užpilama 100 ml karšto vandens ir atšaldoma. Į aukštą storo stiklo taurę įde­dama ledukų ir supilama šalta kava. Dar galima įdėti vanilinių ledų rutulėlį.

Frappiato šalta kava su pie­nu ir vaisiais ar uogomis (bana­nais, melionais ar braškėmis). Nuostabus kavos ir vaisių deri­nys – puikus gėrimas vakarui.

Saldžios ir stiprios

 Turkiška kava. Vienam puo­deliui reikia kupino šaukštelio labai smulkiai maltos kavos. Ji turkiškame kavinuke sumaišoma su šaukšteliu cukraus, užpilama šaltu vandeniu ir palaikoma ke­lias minutes. Paskui įkaitusiame smėlyje (ar tiesiog ant nedidelės ugnies) užvirinama (kol prade­da kilti putos), nukeliama ir ne­trukus vėl užvirinama. Turkiška kava patiekiama nedideliuose puodeliuose kartu su stikline šalto vandens.

Vienos kava – labai saldus desertinis gėrimas su plakta grietinėle. Gaminama iš filtruo­tos juodosios kavos, pasaldintos cukrumi. Ant viršaus uždedama didelė plaktos grietinėlės kepu­rėlė (tinka ir purškiamoji grieti­nėlė). Vienos kava patiekiama metalinėse stiklinaitėse ar storo stiklo puodeliuose su ąsele.

Airiška kava. Pagal originalų receptą gaminama taip: į ver­dančiu vandeniu išskalautus puodelius įpilama po taurelę viskio, įberiama po 2 šaukštelius rudojo cukraus, viskas užpila­ma karšta kava ir įdedama po 3 šaukštus plaktos grietinėlės. Kar­tais airiška kava patiekiama ne puodeliuose, o taurėse. Tuomet ji gaminama įmantriau: į karščiui atsparaus stiklo taurę įpiltas vis­kis uždegamas ir tuoj pat užgesi­namas karšta kava, tada beriama cukraus, išmaišoma ir uždedama plaktos grietinėlės.


Parengta pagal žurnalą Savaitė nr. 2, 2014 m. sausio 8 d.

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.