Kaip pataisyti įplyšusį latekso drabužį

 

Dėvint latekso drabužius ir aksesuarus, pagamintus iš natūralaus latekso, mažas latekso įplyšimas labai greitai gali virsti dideliu ir sugadinti visą drabužį. Jei jau taip atsitiko, kad apsirengiant latekso drabužį ar tiesiog kažkur neatsargiai užkliuvus, drabužis įplyšo, labai nenusiminkite ir dėvėkite jį tą kartą toliau iki renginio ar vakarėlio pabaigos, jei įplyšusi vieta nėra labiau tempiamoje drabužio vietoje, kaip pažastyse ar ties kirkšnimis, ir nėra labai pastebima, kad dėl to nebebūtų galima dėvėti drabužio ar rizikuotumėte dėvėdami dar labiau pažeisti drabužį. Tiesiog, kol pataisysite plyšimą, jei jis mažas (keletas centimetrų), drabužis vis tiek bus tinkamas naudoti, bet tik tą kartą, kai atsirado plyšimas. Nusirengus pažeistą drabužį, jo nesutaisius vėl apsirengti labai nerekomenduojama, nes apsirengiant, esant didesniam drabužio tempimui, įplyšusi vieta gali staiga plyšti tiek, kad sutaisius drabužį, vis tiek bus pakenkta drabužio estetiniam vaizdui – matysis didelis lopas ar tiesiog nepavyks paslėpti defekto.

Lateksas remontuojamas iš vidinės drabužio pusės užklijuojant plyšusią vietą lopu, o ne tiesiog suklijuojant plyšimo skylės  kraštus tarpusavyje vieną ant kito. Ant plyšimo vietos užklijuotas tinkamas lopas tolygiai sutvirtina plyšimo vietą ir nesukuria papildomų įtempimų. Lopas turėtų būti tos pačios spalvos, kaip ir latekso drabužis bei to paties storio kaip latekso medžiaga (dėl aiškumo latekso lakštą, iš kurio gaminamas latekso drabužis, vadinkime tiesiog latekso medžiaga), ar bent jau kiek galima artimesnio storio. Stengiantis labiau paslėpti lopą, galima lopui naudoti šiek tiek plonesnę latekso medžiagą – jei jūsų drabužio latekso medžiagos storis yra 0,4 mm, tai lopui galima naudoti 0,3 mm latekso medžiagą. Lopas klijuojamas vidinėje drabužio pusėje.

Norint sutaisyti latekso drabužio plyšimą, jums reikės šių daiktų: prispaudimo volelio, gumos klijų (kartais vadinama gumos ar latekso cementu nuo anliško pavadinimo Latex Cement), vidutinio grūdėtumo švitrinio popieriaus, maistinio (etilo) alkoholio (tinka ir gryna be dažiklių degtinė) ir nedidelio latekso gabalėlio. Jei neturite tokios kaip drabužis latekso medžiagos, lopui galite naudoti pripučiamo vaikiško baliono ar maudymosi kepuraitės gumą, tik reikia įsitikinti, kad balionas ar kepuraitė pagaminti iš natūralaus latekso, o ne iš jo pakaitalų. Įsitikinti galima pauosčius – balionas ar maudymosi kepuraitė kvepės natūralia guma ir ant pakuotės nėra parašyta, kad „be latekso” (latex free).  Patartina atsikirpti porą mažų baliono ar kepuraitės gabalėlių ir pabandyti juos suklijuoti, kad įsitinkitumėte, jog tai tikrai tinkama medžiaga Jūsų drabužio remontui. Dviračio padangoms remontuoti skirtus lopus taip pat galima naudoti, tik reikia rinktis kuo plonesnius, bet tik neturint natūralaus latekso medžiagos, nes šie lopai bus gerokai storesni už drabužio latekso medžiagos storį ir labai mažai elastingi – tik iš bėdos, jei skylutė drabužyje nedaugiau 1 cm. Defektams taisyti galima naudoti ir pigesnius buitinius gumos klijus, tik reikia greižtai laikytis klijų naudojimo instrukcijos. Šie klijai buvo bandyti gaminant latekso drabužius ir pakankamai gerai buvo įvertinti dėl suklijavimo kokybės. Tiesa, su šiais klijais nėra lengva dirbti, nes padengus klijais klijuojamus paviršius, padengta klijais vieta gana daug užsilenkia, bet palaukus apie 10-15 min. užsilenkimas išsilygina. Profesionalūs latekso klijai beveik visai neskatina klijuojamų paviršių užsilenkimo, todėl jais daug lengviau naudotis bet šie klijai yra gana brangūs.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastaruoju metu šių laiko išbandytų klijų „резиновый клей” surasti nusipirkti beveik nebeįmanoma, nebent kas dar turi nuosavų senų atsargų, bet prekyboje atsirado kitokių šio tipo kito gamintojo klijų „Лодка” („Valtis”), kurie dar nors ir mažai išbandyti, bet atrodo besantys visai neblogi ir tinkami gaminių iš latekso klijavimui.

Dabar atlikite šiuos veiksmus:
1. Pirmiausia spiritu nuvalykite plotą ant drabužio aplink įplyšimą ir latekso medžiagos lopą, kad pašalintumėte riebalus, kuriais natūraliai pasidengia lateksas nuo pirštų ir latekso blizgiklių.
2. Švitriniu popierimi švelniai nuvalykite abu paviršius, kuriuos ketinate klijuoti. Švitriniu popieriumi švelniai nutrinate labai ploną viršutinį sluoksnį pašalindami absorbuotas dulkes ir kartu pašiaušiate latekso medžiagą, kad ją gerai padengtų klijai.
3. Šepetėliu užtepkite klijus ant lopo ir ant drabužio taisomos vietos aplink plyšimą tiek, koks yra jūsų pasiruošto lopo plotas, kad kai uždėsite polą, neliktų nepateptų klijais vietų. Ištepta klijais latekso medžiaga susiraitys, bet nereikia to bijoti, nes kol jūs palauksite klijų instrukcijoje nurodytą laiką, kol klijai apžius, klijais pateptos vietos išsilygins. Jei išteptas klijais latekso lopas ar drabužis susirietė tiek, kad prilipo prie savęs, nedelsdami atskirkite sulipusią vietą ir fiksuokite dantų krapštuku ar degtuku, kad nesuliptų). 
4. Išlaukus klijų instrukcijoje nurodytą būtiną klijams apdžiūvimo laiką, kai klijai vis dar yra lipnūs, bet ne šlapi, tiksliai uždėkite lopą ant klijuojamo drabušio plyšimo paviršiaus ir švelniai vos vos prispauskite pirštais lopą. Jei pastebėjote, kad lopas blogai prigludo, atsirado klostė, dar galite bandyti pataisyti lopą jį atsargiai atkeliant ir uždedant vėl. Jei jau įsitikinote, kad lopas uždėtas gerai, klijuojamą vietą stipriai nuo vidurio link kraštų prispauskite pirštais, kad pašalintumėte oro pūsles iš po lopo, ir po to stipriai privoluokite lopą voleliu. 
5. Leiskite pilnai išdžiūti klijuojamai vietai ir naudokite drabužį ne anksčiau, nei nurodyta ant klijų pakuotės. Jei užrašas nusitrynęs, geriausia leisti pažiūti parą laiko. 

Tinkamai sutaisytas įplyšęs latekso drabužis galės būti vėl sėkmingai naudojamas. 

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.