Įrankiai, kuriuos turėtų turėti kiekvienas pradedantysis dailidė

Kadangi nemaža dalis žmonių grįžta prie natūralių, ilgaamžių medžiagų ir iš jų pagamintų daiktų, dailidės amatas nepraranda aktualumo net ir šiame technologijų pasaulyje. Iš tiesų medienos darbai reikalauja didelio kruopštumo, kantrybės bei tikslumo. Kaip bebūtų, nors visa tai labai priklauso ir nuo pačio žmogaus savybių bei jo požiūrio į darbą, tačiau nemaža dalimi prie to prisideda ir kokybiški, gerai pasirinkti įrankiai. Tad, jei tik pradedate užsiimti medienos darbais, šiame straipsnyje pateiksime sąrašą įrankių, kurie tikrai pravers kiekvienam dailidei. 

Kniediklis

Ne paslaptis, jog medžio apdirbimo darbuose dažnai yra naudojamos kniedės, o joms tvirtinti yra būtinas kniediklis. Būtent jis prispaudžia kniedes ir sutvirtina norimus paviršius. Kniedikliai gali būti: rankiniai, akumuliatoriniai, elektriniai ir pneumatiniai. Nors labiausiai paplitęs yra rankinis kniediklis, kuris pasižymi itin prieinama kaina ir gana paprastu naudojimu, tačiau kiti minėtieji kniediklių tipai taip pat yra verti dėmesio. Akumuliatoriniai, elektriniai ir pneumatiniai kniedikliai, priešingai nei rankiniai, nereikalauja fizinės jėgos, naudojant juos, darbas yra atliekamas žymiai greičiau, efektyviau. Renkantis šį prietaisą, reikėtų apmąstyti, kokio galingumo jums reikėtų ir kiek dažnai jį naudosite, nes tai yra pagrindiniai aspektai, padėsiantys išsirinkti tinkamiausią prietaisą. Didelį jų pasirinkimą galite rasti varle.lt svetainėje.

Akumuliatorinis pjūklas

Dar vienas bene nepamainomas įrankis, atliekant įvairius medienos darbus, yra akumuliatorinis pjūklas. Šie įrankiai gali būti kelių tipų: siaurapjūkliai, diskiniai ir tiesiniai pjūklai. Siaurapjūkliai dažniausiai naudojami tuomet, kuomet yra norima išpjauti kiek mažiau standartines formas, susidedančias iš įvairių aštrių kampų, ar tiesiog kreives. Įsigijus šį prietaisą, tikrai nepasigailėsite, kadangi jis – itin praktiškas. Pakeitus pjūklelius, akumuliatorinį siaurapjūklį galima naudoti ne tik medienai, bet ir metalui ar net stiklui. Diskiniai pjūklai idealiai tiks, jei reikia pjūvį atlikti itin tiksliai ir tiesiai. Būtent jis leis darbą atlikti be galo efektyviai, t.y. kokybiškai ir greitai. Galiausiai, tiesinis pjūklas yra naudojamas ne tokiems tiksliems pjūviams atlikti, o kiek grubesniems, tačiau juo galima pjauti bene visas medžiagas. 

Oblius

Nuo seno naudojamas dailidžių ir stalių oblius yra pritaikytas mediniams paviršiams sulyginti. Seniau obliai būdavo mediniai įrankiai su įtaisyta metaline geležte, tačiau bėgant laikui, tokių įrankių galima rasti vis mažiau ir mažiau. Šiuo metu dažniausiai galima rasti pilnai metalinius oblius su įtaisytais ašmenimis. Kaip jau minėjome, tokio įrankio pagalba yra lyginami mediniai paviršiai, tačiau taip pat tokiu būdu mediena yra ir nuvaloma, gali būti suformuojami grioveliai, apdirbami daikto kraštai. Jų pritaikymas yra gana platus, tad būtent dėl šios priežasties tikrai nesunkiai pasitarnaus kiekvienam staliui. 

Plaktukas

Įrankis, be kurio sunkiai išsiverstų kiekvienas stalius, yra ne kas kita, o visiems gerai žinomas plaktukas. Įprastai jis naudojamas įkalti vinims, sujungti atskiras dalis ar skaldyti. Negana to, plaktukų galima rasti skirtingų rūšių. Vienas populiariausių ir dažniausiai naudojamų yra viniatraukis, kuriuo galima tiek įkalti vinis, tiek ir jas ištraukti prireikus. Tačiau medžio darbams labiau gali praversti taip vadinamas staliaus plaktukas, kuris yra didesnio dydžio ir svorio nei įprastas. Taip pat galimi ir specialūs plaktukai skardai, juvelyrikai, smulkiems darbams. Kad ir kurį iš šių įrankių nuspręsite pasirinkti, prieš tai dar nepamirškite atsižvelgti į jo rankeną bei svorį. Plaktukas turėtų būti toks, jog jo rankeną būtų galima patogiai paimti ranka ir jog jį būtų lengva valdyti, nebūtų per sunkus. 

Gulsčiukas

Nors ir paprasčiausias įrankis, tačiau jo tikrai nevalia pamiršti, kraunantis įrankių dėžę! Kadangi staliaus darbe yra daug konstravimo, baldų surinkinėjimo, labai svarbu, jog galutinis rezultatas džiugintų, t.y. būtų lygus, simetriškas, nepasviręs labiau į kažkurią vieną pusę ir pan.. Būtent gulsčiuku galima nesunkiai patikrinti, ar pasirinkta plokštumoje yra horizontalioje padėtyje. Įprastas gulsčiukas yra su viduje įmontuota ampule, kurios vidus yra užpildytas spiritu su dideliu oro burbulu. Tačiau šiuo metu prekyboje galima rasti ir skaitmeninių gulsčiukų, kurie vietoje įprastos ampulės turi nedidelį ekraną, kuriame tiksliai laipsniais yra nurodoma, kokiu kampu yra pasvirusi plokštuma. Šis įrankio yra puikus pasirinkimas tuomet, kada reikalingas ypač didelis tikslumas, kadangi jo paklaida – itin maža. Taigi, tikimės, jog visa ši informacija buvo naudinga ir pravers, renkantis pirmuosius įrankius!

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.