Naudingi patarimai gaminant bulvių patiekalus

Norint paruošti skanius, maistingus bulvių patiekalus ir išsaugoti kuo daugiau vitaminu, reikėtų laikytis tokiu tai­syklių:

* nuskustų bulvių ilgai nemirkyti, o nuplauti po stipria vandens srove;

* supjaustytų ar sutarkuotų bulvių ilgai nelaikyti, o iškarto įdėti į indą kuriame bus verdama ar kepama;

* verdant paprastame puode, bulves reikia užpilti nedideliu vandens kiekiu arba plonu riebalų sluoksniu ir uždengti dangčiu;

* nuskustas bulves dėti į verdantį vandenį ar karštus riebalus, kad jos kuo trumpiau virtų;

* kuo stambiau supjaustytos bulvės, tuo mažiau vitaminų prarandama verdant;

* verdamas bulves vanduo turi apsemti nedaugiau kaip 1 cm;

* bulves reikia virti pasūdytame vandenyje, nes druska padeda išsaugoti jų maistines savybes ir pagerina skoni, salotas reikia pasūdyti iš karto;

* bulvių reikia virti tik tiek kiek reikia pietums ar vakarienei. Pašildytose bulvėse visiškai suyra vitaminas C, pablogėja jų skonis;

* bulvių sriubų troškinių nereikia ilgai laikyti ant karštos viryklės, o valgyti nevėliau kaip pusė – pusantros valandos nuo jų paruošimo. Po 3 valandų bulvių valgiai praranda puse to vitaminų kiekio, kuris buvo ką tik paruoštame patiekale;

* virtos bulvės bus skanesnės, jei į puodą įmesime 2-3 česnako skilteles, lauro lapų, džiovintų krapų šakelių;

* kad verdamos bulvės nepatamsėtų, reikia įpilti Šaukštą acto;

* iškeptos bulvės bus traškesnės, jei druską bersite joms jau beveik iškepus;

* kad orkaitėje kepamos bulvės nesutrūkinėtu, jas reikia subadyti adata;

* kad blynams kepti tarkuotos bulvės nepatamsėtu, į reikia įpilti truputį karšto pieno.

* Naudodami bulves kaip gydomąją ir kosmetinę priemonę, nepamirškite, kad beveik visi jose esantys vitaminai tirpsta vandenyje. Nevirkite bulvių dideliame kiekyje vandens. Taip pat nelaikykite nuskustų bulvių vandenyje: per 15 minučių iš bulvės gali dingti nemažai naudingų mikroelementų. Nuskustas bulves reikia naudoti iškart.

* Bulves geriau dėti į verdantį vandenį – jos greičiau išvirs ir išsaugos visus vitaminus bei mikroelementus. Vitaminų yra bulvės minkštime, todėl reikėtų skusti plonai, tik viršutinį sluoksnį.

* Būkite atsargūs su pažaliavusiomis ar sudygusiomis bulvėmis – jose yra kenksmingos medžiagos solanino. Skutant tokias bulves, būtina nupjauti storą minkštimo sluoksnį, pašalinti akutes ir patamsėjimus.

Niekada nevirkite aliuminiame, skardiniame ar variniame inde – taip prarandamas didelis vitamino C kiekis. Verdant garuose šio vitamino išlieka du kartus daugiau nei verdant vandenyje. Daugiau vitamino C išlieka su lupenomis virtose bulvėse.

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.