Gydančios trauktinės

Senoviniai trauktinių receptai.

Norint pagaminti „aptiekoriška” vadinamą degtinę, reikėjo turėti: pelynų ir puplaiškių po saują, imbiero ir ajero po nykštį, ąžuolo žievės pusę sprindžio, pusės apelsino luobą, levandos ar gailio lapų žiupsnį, karčiojo migdolo branduolių porą ar slyvos – keturis branduolius, šventagaršvės grūstų šaknų šaukštelį, stiklinę cukraus, penkiomis stiklinėmis degtinės užpildavo.

Kmyninei: žiognagės išnokintų šakniastiebių žiupsnelis, spanguolių, medaus šaukštas, barkūno, gardulokės ar anyžių, erškėčio lapelių po žiupsnį, kmynų šaukštas su kaupu; visa tai su stikline gerai sunokusių spanguolių ir dviem stiklinėm cukraus ištrinama, šešiais pusbuteliais (1,5 l) degtinės užpilama.

Vyšninei: saują vyšnių vėsioj krosnyje sunokindavo, sugrūsdavo, penkias saujas saulėje lėtai išdžiovindavo. Kiek vyšnių, tiek ir cukraus pridėdavo, saują vyšnių dviem pusbuteliais (0,5 l) užpildavo, dvi savaites ant šviesaus lango išlaikydavo.

Darydavo vyšninę ne tik iš uogelių: bent penkis kartus per vasarą lapus skindavo – nuo dar susiglaudusio ligi gelsti pradėjusio. Vos prasiskleidusių žiedų, dar vaisių kotelių ir pačių vaisių parinkdavo. Žiedus sudžiovindavo greit, o visas kitas dalis nokinte nokindavo. Lygiomis dalimis sumaišydavo, dar truputį žievės nuo jaunų šakučių pridėdavo, žiupsnį cukraus ar medaus šaukštelį degtine užpildavo, kiek reikia pritraukdavo.

E.Šimkūnaitė. „Gyvenimas be tablečių”

Author: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.