Vaistinė medetka

 

medetkaAstrinių šeimos, medetkų genties augalas geltonais arba oranžiniais žiedynais. Savaime Lietuvoje neauga, auginamos darželiuose, gėlynuose, nors kartą pasodintos ar pasėtos, kitais metais pasisės pačios. Neretai sulaukėja ir auga šiukšlynuose, pakelėse, komposto krūvose.

 

RYŠKESNĖS -VAiSTINGĖSNĖS

Vaistinės medetkos, liaudiškai vadinamos nadatkomis, nagatkomis, madatkomis, modatkomis, nedetkomis, nuodaktomis, noktelėmis, – vienmečiai, kvapūs 20-60 cm aukščio dekoratyvūs augalai stačiais, šakotais plaukuotais stiebais, pailgais, beveik bekočiais lapais.

Žydi birželio-spalio mėnesiais iki pat šalnų, būna įvairių atspalvių geltonais arba oranžiniais žiedynais, yra ir pilnavidurių. Pravartu žinoti, kad kuo ryškesnė jų spalva, tuo daugiau jose veikliųjų ir gydomųjų medžiagų. Garsi žolininkė, aukščiausios kategorijos provizorė Jadvyga Balvočiūtė net pataria šviesiai geltonais žiedais žydinčias medetkas rauti iš darželio, jei auginame jas vaistams.

Vaisiai – gelsvi, rusvi ar pilki pjautuviški lukštavaisiai – subręsta nuo liepos, išbyra iki vėlyvo rudens.

GYDOMOSIOS SAVYBĖS

Gydomosios medetkų ypatybės žinomos nuo seniausių laikų, o Kinijoje jos laikomos ilgaamžiškumo simboliu.Medetkų žiedynuose yra nemažai eterinių aliejų, flavonoidų, glikozidų, saponinų, gleivių ir karčiųjų medžiagų, raugų, vitamino C, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, cinko, vario, seleno ir kt.) Jų preparatai turi antiseptinių, baktericidinių savybių, ypač veiksmingų nuo stafilokokų ir streptokokų, slopina įvairius uždegimus, padeda gydyti žaizdas, nudegimus, nušalimus, radiacijos padarytus pažeidimus. Jais gydomos vidaus organų ligos: skrandžio gleivinės uždegimai, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos, kolitas, enterokolitas. Nustatyta, kad medetkų veikliosios medžiagos turi teigiamos įtakos kepenims, mažina tulžyje bilirubino ir cholesterolio kiekį, todėl gerina tulžies skyrimąsi. Medetkų preparatais gydomas ir burnos gleivinės uždegimas, stomatitas, parodontozė. Ginekologijoje gimdos kaklelio erozija ir trichomonozė gydoma ir vaistinių medetkų nuoviro įpurškimais į lyties organus. Teigiama, kad medetkose esantis likopenas mažina kai kurių rūšių vėžio riziką, nuolat geriamas jų antpilas stiprina kraują, juo plaunant akis stiprėja regėjimas.

Liaudies medicinoje medetkų žiedynais gydytos kraujagyslių ligos, piktybiniai skrandžio ir žarnyno navikai, burnos gleivinės uždegimai. Aptikus sukietėjimų krūtyse, sergančiosioms krūties ir moterų lyties organų vėžiu patariama gerti vaistinių medetkų antpilo ir valgyti po šaukštelį sutrintų medetkų žiedų ir lapų kelis kartus per dieną.

VAISTINĖ ŽALIAVA

Gydymui naudojami vaistinių medetkų žiedynai (graižai). Vaistinei žaliavai žydėjimo pradžioje jie skinami žydintys maždaug du kartus per savaitę, vėliau – kas 4-5 dienas. Jie skinami saulėtomis dienomis, džiovinami gerai vėdinamoje, nuo saulės apsaugotoje vietoje arba džiovykloje, ne aukštesnėje kaip 40 laipsnių temperatūroje. Kad stambūs žiedynai greičiau išdžiūtų, juos galima perpjauti per pusę. Laikyti patarimą sandariuose induose iki dvejų metų.

KOSMETIKAI IR BUIČIAI

Vaistinių medetkų lapus ir žiedynus pavasarį galimanaudoti salotoms. Žiedynų dažniau dedama į paruoštus patiekalus, taip pat mišrai­nėms puošti, sūriui, sviestui, tešlai dažyti, kartais – kaip šafrano pakaitalą. Nors jie neturi tokio aromato, patiekalams suteikia sodrios spalvos ir savito kvapo. Džiovintų žiedų dažniausiai dedama į ryžių patiekalus, jie tinka ir sriuboms, daržovių ir mėsos troškiniams gardinti.

Šviežiomis medetkų stiebų sultimis šalinamos karpos, tepamos pigmentinės ir senatvinės dėmės pašviesėja, gali net išnykti.

Medetkų kompresai ar vonios valo, gydo, stangrina odą ir gaivina visą kūną, kompresai ramina pavargusias akis, jų nuoviru ar antpilu skalaujami plaukai pašviesėja.

Mūsų prosenelės medetkų žiedynais dažė audinius geltona spalva.

Medetkų nemėgsta kirmėlės, drugiai, blakės, todėl galima sėti tarp daržovių ir gėlių arba tarp bulvių norint atbaidyti kolorado vabalus.

Dėmesio!

Medetkų preparatų negalima vaitoti ilgiau kaip 2 savaites, kursą kartoti galima tik po mėnesio, jie netinka nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims, asmenims, kurių kraujospūdis yra žemas.

Medetkos stiprina raminamųjų ir migdomųjų vaistų poveikį.

SVEIKATAI

Skrandžio ir žarnyno gleivinėms, opaligei (padidėjus rūgštingumui) gydyti

1. 1-2 arbatinius šaukštelius medetkų žiedynų užpilkite puse litro verdančio vandens, uždenkite ir palikite 15-30 minučių nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. 

2. Sumaišykite vaistinių medetkų žiedynų, šalavijų žolės ir liepų lapų (santykiu 5:4:8). 2 valgomuosius šaukštus šio mišinio užplikykite stikline verdančio vandens, palikite 30 min., kad pritrauktų. Nukoškite, gerkite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį.

 

Kepenų ir tulžies pūslės ligomis gydyti

2 valgomuosius šaukštus smulkintų vaistinių medetkų žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po 1-2 valgomuosius šaukštus 4 kartus per dieną prieš valgį.

Jei graužia rėmuo

Valgomąjį šaukštą vaistinių medetkų žiedynų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 5 min., kad pritrauktų, nukoškite ir išgerkite visą antpilą. Jei po 20 minučių savijauta nepagerės, išgerkite dar vieną stiklinę tokio paties antpilo.


 

Nuo anginos, laringito

2 valgomuosius šaukštus medetkų žiedų užplikykite stikline verdančio vandens, įstatykite į verdančio vandens vonelę ir kaitinkite 40 min. Nukoškite, o likusią žaliavą nusunkite, gautą užpilą praskieskite virintu vandeniu iki pradinio tūrio. Gerkite jo po 1-2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną. Tokiu nuoviru (dar geriau – stipresniu) galimaskalauti burną. Tinka ir sergant parodontoze ar stomatitu.

Esant aukštam kraujospūdžiui, padažnėjus širdies plakimui

1. 2 arbatinius šaukštelius medetkų žiedų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, uždenkite ir palikite pusvalandį nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po trečdalį stiklinės 3-4 kartus per dieną.2. Sumaišykite vaistinių medetkų žiedynus ir susmulkintų valerijonų šaknis (santykiu 4:3). Valgomąjį šaukštą mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite valandą, kad pritrauktų, paskui nukoškite. Gerkite po 1-2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną.

Nuo odos ligų, dedervinių, grybelio, dermatitų ir egzemų

2 valgomuosius šaukštus medetkų žiedynų užpilkite stikline vedančio vandens, pakaitinkite verdančio vandens vonelėje 15 minučių, nukoškite. Dėkite šio nuoviro kompresus ant pažeistų vietų.


 

Medetkų ištrauka

Medetkų žiedų suberkite j nedidelį tamsaus stiklo butelį, užpilkite degtine arba spiritu ir palikite 2 savaites tamsioje vietoje, kartais papurtykite. Tada nukoškite, žaliavą nuspauskite, ištrauką supilkite į buteliuką. Gerkite jos po šaukštą su vandeniu 3 kartus per dieną prieš valgį. Šia ištrauka galima tepti žaizdas, opas, nudegimus, inkštirus ir spuogus, praskiesta vandeniu -skalauti burną sergant burnos ir gerklės ligomis.

Medetkų žiedų aliejinė ištrauka

Vaistinių medetkų žiedus užpilkite nerafinuotu alyvuogių arba saulėgrąžų aliejumi (santykiu 1:2) ir palikite nusistovėti 2-3 savaites.Tada nukoškite, žaliavą nuspauskite, supilkite į buteliuką, bus vaistas odos įtrūkiams, praguloms, nudegimams, sumušimams, nušalimams, spuogams, votims gydyti.

Nuo akių gleivinės uždegimo, kylant miežiui

Valgomąjį šaukštą medetkų žiedų nuplikykite verdančiu vandeniu, palaikykite žiedynus, susukite į dvigubą sluoksnį marlės ir dėkite kompresą maždaug 10 min. Taip pat gerkite po pusę stiklinės medetkų antpilo 2-3 kartus per dieną.


 


 


 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Author: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.