Kaip greitai ir veiksmingai išvalyti įvairias dėmes

DažVaikai ir dažai>nai vos panešiotą drabužį tenka išmesti arba paslėpti spintoje dėl netyčia užtiškusios neįveikiamos dėmės…

Fotolia nuotr. / Vaikai ir dažai

Dėmes galima įveikti ir paprastomis, namie po ranka turimomis priemonėmis. Taigi siūlome pasidomėti, juk  niekada negali žinoti, kada pravers.

 

Šokoladas. Į dubenį įpilkite vandens ir įberkite druskos (1 l – 1 valg. š. druskos). Tuomet užmerkite išteptus drabužius ir palikite kelioms valandoms. Vėliau išskalbkite.

 

Augalinis aliejus. Ant dėmės užtepkite bulvių krakmolo, sumaišykite jį su vandeniu iki tirštos košelės konsistencijos ir kelioms valandoms palikite. Tada drabužį išplaukite. Arba, jei turite namuose, tinka dantų valymo milteliai. Užberkite jų ir palikite 2–3 val., paskui šepetėliu nuvalykite.

 

Raudonasis vynas ir raudonosios uogos. Sakoma, kad raudonojo vyno dėmes kaipmat išima ant viršaus užpiltas baltasis vynas. Vis dėlto verta rinktis išbandytą veiksmingą būdą: verdantį vandenį iškart užpilkite ant dėmės, kuri akimirksniu išsisklaidys. Beje, iš pradžių įsitikinkite, ar tokia aukšta vandens temperatūra nepažeis audinio.

 

Sultys. Į pusę stiklinės vandens įpilkite 1 arbat. š. vandenilio peroksido ir sumaišykite. Gautu tirpalu pavalykite dėmę ir vėliau gerai perskalaukite šaltu vandeniu. Šis būdas netiks itin jautriems spalvotiems audiniams.

 

Vaškas. Jį suskaldykite, uždėkite šlapią audinį, o ant viršaus – sugeriamajį popierių. Tuomet karštu lygintuvu tol lyginkite, kol nebeliks vaško. Galima daryti ir paprasčiau: ant dėmes uždėkite laikraštį ir lyginkite. Beje, būkite atsargūs, jeigu drabužiai plono audinio, šviesūs ir pan.

 

Žolė. Vasaros metu itin aktualu auginantiems vaikus – jų drabužėliai tiesiog žaliuote žaliuoja. Taigi tam išbandykite druskos tirpalą (1 arbat. š. druskos pusei stiklinės vandens) arba 50 g vandens sumaišykite su 50 g amoniako ir 5 g vandenilio peroksido. Gautu tirpalu suvilgykite dėmes, palaikykite keletą minučių (arba stebėkite situaciją) ir tuomet perskalaukite šaltu vandeniu.

 

Prakaitas. Jo dėmės dažnai sunkiai išskalbiamos skalbimo mašina ar įprastu būdu. Padėtį pataisyti turėtų vyno actas (1 arbat. š. 1 stiklinei vandens).

 

Plaukų dažai. Kartais ima ir užtyška ant mėgstamo chalato ar palaidinės… Taigi, sumaišykite lygiomis dalimis amoniaką ir vandenilio peroksidą. Gautu tirpalu lengvai pavalykite suteptus drabužius.

 

Kraujas. Jokiu būdu nekiškite sutepto drabužio į karštą vandenį! Kraujo dėmes geriausiai pašalina šaltas vanduo. Tad tokiame užmerkite drabužius, o vėliau išskalbkite įprastiniu būdu. Medikai kraujo dėmes iš drabužių valo vandenilio peroksidu.

 

Kramtomoji guma. Geriausia iškart dėti į šaldiklį, kad kramtomoji guma sustingtų – tuomet ją nesunkiai pašalinsite.

 

Kava. Ją siūloma valyti glicerinu – užtepti ir palikti kelioms valandoms. Po to drabužį pamirkyti muiluotame vandenyje ir išskalbti įprastiniu būdu. Kavos ir kakavos dėmės išnyksta ir tada, jei daiktas išskalbiamas šil­tame sūdytame vandenyje ir išskalaujamas šaltame. Kavos dėmes taip pat pašalina vandenilio peroksidas.

 

Rašalo dėmių atsikratyti padeda citrinos sultys. Sultis išspauskite ant vatos, ją uždėkite  ant dėmės, išvalytą vietą nuplaukite vandeniu, po to sausai nušluostykite medvilniniu skudurėliu.

Parengta pagal: http://www.15min.lt/ji24

Author: Autorius

1 thought on “Kaip greitai ir veiksmingai išvalyti įvairias dėmes

  1. Norint pašalinti gumą, nebūtinai dėt drabužius į šaldyklį. Galima tiesiog uždėt ant prilipusios gumos gabaliuką ledo ir palaikyt porą minučių, o tada nukrapštyt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.