7 patarimai, padėsiantys prailginti jūsų orkaitės gyvavimo laiką

Orkaitės kainuoja ganėtinai daug, bet jų priežiūra yra sudėtinga ir dėl to tai yra vienas iš dažniausiai gendančių buitinės technikos prietaisų. Nesvarbu, ar savo orkaitę naudojate kasdien, nes nuolat ką nors kepate, ar orkaitę įjungiate tik tada, kai reikia pašildyti įsigytą šaldytą picą, neabejojame, kad norite, jog jūsų orkaitė tarnautų kuo ilgiau. Todėl internetinės parduotuvės Pigu.lt ekspertai pasidalino net 7-iais patarimais, padėsiančiais prailginti jūsų orkaitės tarnavimo laiką.

Nuolat valykite savo orkaitę

Orkaitės nereikia valyti labai dažnai, bet tą daryti reikia reguliariai. Jeigu savo orkaitę naudojate ganėtinai retai, tai pakanka ją išvalyti maždaug du ar tris kartus per metus, tuo tarpu jeigu ją naudojate beveik kasdien, siūlome valymą atlikti bent kas du mėnesius. Degantys riebalai, prikepusi tešla ir panašūs dalykai tikrai ne į naudą.

Savaiminio valymo funkciją naudokite protingai

Savaiminio valymo funkcija šiuolaikinėse orkaitėse yra ypač naudinga. Ji turėtų būti saugi, bet sekti instrukcijas yra privalu. Taip pat jūs visada turėtumėte būti namie ir atidaryti langą – savaiminis valymas prišildo ir namus. Na, o pasibaigus savaiminiam valymui, rekomenduojame orkaitę palikti atidarytą bent jau 6 valandoms ir tik tada pravalyti ją servetėle.

Nenuiminėkite rankenėlių

Neabejojame, kad visus vilioja nuimti orkaitės rankenėles ir išvalyti viską po jomis. Deja, bet to daryti tikrai nerekomenduojame – šitoks valymas yra labai dažna gedimų priežastis. Nepamirškite, kad po rankenėlėmis dažnai slepiasi elektronika, tad valant tose vietose gali įvykti trumpas jungimas.

Atjunkite orkaitę kiekvieną kartą, kai valote ją naudodami vandenį

Pigu.lt ekspertai rekomenduoja atjungti orkaitę nuo elektros šaltinio net ir tuo atveju, jeigu valote orkaitę įprastu būdu. Juk bet kuriuo atveju naudojate vandenį, o tai jau sukuria riziką, nors ir labai nedidelę.

Valyti tokią virtuvės techniką rekomenduojama specialiomis priemonėmis arba naudojant sodos ir vandens mišinį. Padenkite orkaitės paviršių labai nedideliu sluoksniu šio mišinio ir tuomet viską nuvalykite. Galiausiai siūloma dar kartą viską nušveisti su vandens ir acto mišiniu – tai suteikia orkaitei blizgumo, taip pat nužudomos bakterijos.

Nuolat tikrinkite orkaitės degiklius

Orkaitės degikliai yra pagrindinė orkaitės detalė, todėl būtina nuolat tikrinti jų būklę. Tai daryti nėra sunku ir tam nereikia jokių specialių priemonių ar net daug laiko. Orkaitei veikiant tereikia pasižiūrėti į pačius degiklius – jeigu bent ant vieno iš jų matote vietą, kuri atrodo raudonesnė negu kitos vietos, tai reiškia, kad degiklis galimai jau greitai suges. Tokiu atveju siūlome jį kuo greičiau pakeisti, nes vienas galutinai sugedęs degiklis gali sukelti didžiules problemas kitiems degikliams ar net visai orkaitei.

Sukurkite barjerus orkaitės viduje

Jeigu orkaitėje planuojate kepti ką nors, kas galėtų išsipilti ar taškytis, sukurkite barjerą, apsaugosiantį jūsų orkaitės degiklius ir sieneles nuo besitaškančių riebalų ar kitų maisto produktų. Orkaitės vidų apsaugoti galite folija ar kitokio tipo plėvele, kuri yra atspari karščiui. Na, o jeigu jau nutiko taip, kad aptaškėte orkaitės vidų, kaip įmanoma greičiau jį išvalykite – kuo ilgiau lauksite, tuo labiau maistas prie orkaitės prikeps, tuo daugiau žalos jis padarys ir tuo sunkiau jį bus nuvalyti.

Nuolat tikrinkite, ar šiluma neišeina iš orkaitės

Orkaitei veikiant, palaikykite savo ranką prie orkaitės kraštų. Jeigu jaučiate, kad iš jos išeina nenormaliai didelis šilumos kiekis, siūlome taisyti orkaitę, kol dar nevėlu. Juk tai reiškia, jog temperatūrai palaikyti, orkaitei reikia naudoti daugiau elektros energijos. Tai taip pat gadina ir jos degiklius.

Rūpinantis mūsų aplinka ir stengiantis efektyviai naudoti energetikos resursus, reikalingas organizuotas veiksmas, kai susiburia šalys, šalyse – vartotojai, kurie įsigyja ir naudojasi naujais energiją taupančiais buitiniais bei biuro prietaisais. Tuo tikslu rengiami projektai, padedantys koordinuoti ir paskatinti panašią veiklą.

Europos Komisijos finansuojamo projekto TopTEN tikslas – padėti vartotojams pasirinkti įsigyti ir naudotis energetiškai efektyviausius prietaisus ir prisidėti prie mažesnio energijos suvartojimo bei gamtos resursų tausojimo. Šį projektą mūsų šalyje vykdo Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija, kuri būdama nepriklausoma nuo verslo vartotojų organizacija, garantuoja nešališkos informacijos pateikimą. Šis projektas vyksta šešiolikoje Europos šalių ir trijose Pietų Amerikos šalyse. Mūsų šalies rinkoje mažiausiai energijos suvartojančių prietaisų sąrašus galima rasti ecotopten.lt interneto svetainėje, o apžvelgti Europos šalyse parduodamus energiją taupančius prietaisus galima topten.eu interneto svetainėje. Elektrinių orkaičių sąrašo šiuo metu ecotopten.lt interneto svetainėje nėra, bet jas galima rasti topten.eu svetainėje.

 

Author: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.