SAULĖGRĄŽŲ KREMAS

saulegraza2Saulėgrąžas galime vartoti ir ne skrudintas, o daigintas. Ir iš tokių daigų paruoškime skanų kremą. Daiginimui saulėgrąžas reikia atsargiai išgliaudyti (kad nepažeistume augalo užuomazgos).

Sėklas padedame drėgnoje vietoje (pavyz­džiui, ant plastikinio sietelio, kuris siekia vandenį. Po 1-2 parų branduoliai išbrinks, bus matyti mažas daigelis (vandenį reikia kelis kartus keisti). Daigintas saulėgrąžas sumalame mikseriu ar blenderiu (į smulkinimo indą įpilame vandens — puse daigų tūrio), malame, kad susidarytų tirštas kremas.
Kremą galima savaitę laikyti šaldytuve ir vartoti vietoj majonezo prie
salotų, mišrainių, sūrio. Jeigu mėgstame, galime pridėti svogūnų, česnako (tąsyk reikia papildomai plakti prieš vartojimą).
Saulėgrąžų kremas, kaip ir pačios saulėgrąžos, yra puikus vitamino B
šaltinis (100 g džiovintų saulėgrąžų yra net 1250 mg — net aštuonis kartus daugiau nei daigintuose kviečiuose). Australijos gydytojai vitamino B skiria diabeto profilaktikai. Šis vitaminas jaunas merginas apsaugo nuo nemalo­naus išbėrimo tam tikromis ciklo dienomis. Saulėgrąžose yra ir vitamino E (30 mg), A, D bei B grupės vitaminų, o, be to, — gausybė vertingų mineralinių medžiagų, mikroelementų (geležies-dvigubai daugiau nei razinose — 6,44 mg).
Saulėgrąžų kremas bus dar vertingesnis, jeigu vietoj virimo vandens
jas išplaksime su kviečių "vyneliu". Jis gaunamas iš prinokusių, bet neišdžio­vintų kviečių (vasarą jų galima gauti kaime). Kviečių įberiame į butelį; užpilame vandeniu, įmetame kelias razinas ir palaikome šiltoje vietoje. Pasibaigus fermentacijai vandenį nupilame ir vartojame saulėgrąžų kremui.

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.