Kad ir iš ko gavote šernieną, būtina pačiam paprašyti, kad veterinaras ištirtų ar galima šia mėsa maitintis.
ŠERNIENOS KOŠELIENA (ŠALTIENA)
Deja, kaimiško fasono medžiotojai iš vis nieko nemoka gaminti iš šernienos, net nuimti kai kam priklų šerno kuilio dvoką. Šernienos kepsniai, troškiniai, apkepai turi būti išmanančiai paruošti. Šerno mėsa turi būti minkšta, net tirpstanti burnoje, patrynus pirštais mėsa turi lengvai suirti. Jei mėsa kieta, sunkiai įkandama arba net įpjaunama, tokį šernienos „ruošėją“ iš virtuvės kuo greičiau reikia ginti į tvartą…
Reikia:
• 1kg veterinaro patikrintos šernienos,
• 1,5 kg kiaulės kojelių,
• 100g morkų,
• 100g petražolių,
• 100g saliero gumbo,
• 100g svogūnų,
• 50g česnakų,
• 4-5 laurų lapų,
• 5-6 kvapiųjų pipirų,
• druskos.
Gamyba:
Nuvalytas kojeles ir gabalais supjaustytą šernieną užpilti vandeniu, kad apsemtų, pavirti 10 minučių, mėsą su vandeniu išversti į plautuvę, gerai nuplauti šaltu vandeniu, vėl įdėti į švarų puodą, įpilti vandens, kad apsemtų ir virti apie 3 valandas ant lėtos ugnies. Po to sudėti daržoves, prieskonius, pasūdyti ir dar valandą virti.
Nuovirą perkošti. Mėsą atskirti nuo kaulų ir smulkiai supjaustyti. Daržoves supjaustyti smulkiais kubeliais ir išmaišyti su mėsa. Dubenų dugną iškloti morkos griežinėliais, čiobrelių šakelėmis, paskui sudėti mėsą ir užpilti nuoviru. Palikti, kad sustingtų.
PO TEŠLOS KEPURE TROŠKINTA ŠERNIENA
Reikia:
800 g veterinaro patikrintos šernienos,
200 g baravykų,
2 šaukštų kaimiško sviesto,
4 svogūnų,
4 morkų,
4 pastarnokų (gali būti ir petražolės šaknų),
20 kadagio uogų,
čiobrelių,
druskos,
pipirų.
Tešlos kepurei:
2 stiklinių kvietinių miltų,
100 g kaimiškos grietinės,
2 kaimiškų kiaušinių,
2 šaukštų kaimiško sviesto,
druskos.
Mėsą supjaustyti pusės delno dydžio gabalais, išmušti, pagardinti druska ir apkepinti įkaitintame svieste iš abiejų pusių po 2 minutes. Į aštuonis keraminius puodelius sudėti keptą mėsą, griežinėliais supjaustytus baravykus (šaldytų baravykų yra visose maisto parduotuvėse), svogūnus, morkas ir pastarnokus, pagardinti druska, kadagių uogomis ir čiobreliais, užpilti vandeniu taip, kad apsemtų.
Iš miltų, grietinės, sviesto, kiaušinių ir druskos išmaišyti tešlą, iškočioti 8 paplotėlius, jais uždengti puodelius ir troškinti 180 laipsnių orkaitėje 30-40 minučių. Patiekti su raugintais kopūstais, kuriuos pagardinti smulkiais svogūnų gabalėliais ir apšlakstyti mėgiamu aliejumi. Kai kurie Lietuvos bajorai mėgdavo taip paruoštus raugintus kopūstus net pabarstyti cukrumi.
ŠERNIENOS IR DARŽOVIŲ TROŠKINYS
Reikia:
• 1kg veterinaro patikrintos šernienos,
• 50g dilgėlių, sėmenų arba saulėgrąžų aliejaus,
• 300g mėsos sultinio,
• 1 kg kalafiorų,
• 0,5 kg baklažanų,
• 200g nuskustų ir griežinėliais supjaustytų morkų,
• 200g nuskustų ir pusiaugriežinėliais supjaustytų svogūnų,
• 100g saliero gumbo,
• vieno česnako,
• 35g druskos,
• 5 laurų lapų,
• 5g žvėrienos prieskonių,
• svogūnų laiškų,
• meškinių česnakų
Gamyba:
Brandintą ir marinuotą šernieną supjaustyti 5×5 cm dydžio gabalais. Puodan įpilti aliejaus, jį įkaitinti ir iš abiejų pusių po minutę apkepinti mėsos gabalus. Po to įpilti mėsos sultinio, suberti morkas, svogūnus, įmesti lauro lapelius, druskos, žvėrienos prieskonių ir troškinti, kol suminkštės mėsa. Tada sudėti salierų kubelius, česnakų skilteles, baklažanų kubelius, kalafiorų žiedynus ir, uždengus dangtį, troškinti, kol suminkštės daržovės. Patiekti su raugintais agurkais, ne marinuotais.
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
Vincentas Sakas
Mob. tel. +370617 24 338
Melnragė