Prieš sodinant daigus lauke, būtina juos grūdinti. Tai labai svarbus sodinukų auginimo etapas. Daigai pripranta prie lauko temperatūrų ir sąlygų, o staigiai pasikeitus aplinkos sąlygoms, gali žūti.
Šią procedūrą reikia pradėti dvi savaites prieš sodinant į žemę. Jei šis laikas bus pailgintas, sodinukų vystymasis ir augimas pradės lėtėti, dėl to derlių gausite daug vėliau, be to, jis nebus toks gausus.
Tokiu atveju turite būti dėmesingi temperatūros rodikliams. Kiekvienam augalui jie turėtų būti skirtingi.
Šalčiui atsparūs augalai, tokie kaip salierai, svogūnai, salotos ar kopūstai, turėtų pradėti grūdintis, kai temperatūra svyruoja nuo 6 iki 8 laipsnių Celsijaus.
Šilumą mėgstantiems augalams, tokiems kaip moliūgai, cukinijos, agurkai, baklažanai, paprikos ar pomidorai, temperatūra turi svyruoti nuo 12 iki 14 laipsnių šilumos.
Per pirmąsias tris dienas jums tiesiog reikia atidaryti langą kambaryje, kuriame yra sodinukai, kad būtų galima vėdinti. Užteks poros valandų per dieną.
Vėliau daigus tiek pat laiko reikia išdėlioti lauke ir palaipsniui didinti iki 8 valandų per dieną.
Likus porai dienų iki persodinimo, padėklus su daigais reikia palikti lauke per naktį. Jei naktį temperatūra turėtų smarkiai nukristi, sodinukus apsaugokite neaustine medžiaga, bet ne celofanine plėvele.
Pirmosiomis dienomis sodinukų negalima sodinti saulėje, tam rinkitės pavėsį arba dalinį pavėsį. Jau pasibaigus grūdinimui, sodinukus galite perkelti į saulę, bet atsargiai, kad nenudegtų lapija.
Likus 5 dienoms iki persodinimo į žemę, jei jūsų daigai išpikiuoti ir nepamaitinti, šaknis patepkite universaliomis mineralinėmis trąšomis.
Grūdinimo metu laistymas turėtų būti sumažintas iki vieno karto per tris dienas. Pirmą grūdinimosi savaitę laistyti reikia normaliai, o antrąją – perpus mažiau.