Kaip atsukti užrūdijusį varžtą

Surūdijusiems varžtams atsukti yra įvairių priemonių, kurias galima nusipirkti daugelyje parduotuvių. Taip pat šios priemonės nėra ir labai pigios. Bet būna taip, kad parduotuvė toli arba nėra kuo nuvažiuoti iki jos.
Tada galima pasinaudoti benzinu, dyzelinu arba dar geriau žibalu.

Praktika rodo, kad žibalas gana gerai prasiskverbia pro rūdis ir padeda atsukti surūdijusius varžtus. Bet žibalas ne visada yra po ranka, nes žibalinių lempų jau seniai niekas nebenaudoja. Dyzelino arba benzino galima rasti automobilio bake ir pasinaudoti varžtų atsukimo palengvinimui. 

Bet dažnai būna taip, kad smarkiai aprūdijusio varžto arba veržlės neįmanoma atsukti net tuomet, kai mėginama juos atmirkyti žibalu arba benzinu.
Tada gelbsti actas. Sujungimo vietą kur įsuktas varžtas ar užsukta veržlė apvyniokite acte sumirkytu skudurėliu. Per 20—30 minučių actas rūdis suėda. Išsuktas detales nuplaukite van­deniu ir patepkite skystu tepalu ar dyzelinu.

Taip pat palengvina užrūdijusių varžtų atsukimą CocaCola. Tik reikia tikros CocaCola’os – kitų panašaus pavadinimo gėrimų kitokia cheminė sudėtis ir gali neturėti čia reikalingo poveikio. Reikia gabalėlį vatos ar merlės gausiai suvilgyti CocaCola gėrimu ir apsukti varžto ar veržlės bei tvirtinamos detalės sujungimo vietą ir palikti nakčiai. Ryte varžtas turėtų lengvai atsisukti.

Jei bandant atsukti užrūdijusį varžtą susiapvalino varžto briaunos (šešiakampis), tai suapvalėjusio varžto galvutę ar veržlę galima atsukti vadinamu vamzdiniu raktu. Tokių raktų galima rasti nusipirkti ir visai mažų, kad suimtų mažo varžto galvutę. 

Užrūdijusioms veržlėms atsukti padeda veržlės pakaitinimas. Jei turite dujinį ar benzininį degiklį, atmirkytą aukščiau minėtais skysčiais veržlę galite šiek tiek pakaitinti. Stenkitės kaitinti tik veržlę, o ne visą sujungimą. Įkaitusi veržlė plečiasi mažiau įkaitusio varžto atžvilgiu ir suardo varžto ir veržlės sriegyje susidariusį rūdžių darinį. Palaukite kol veržlė atvės ir tik tada bandykite ją atsukti, nes pakaitintas metalas nėra toks tvirtas ir galite tiesiog nusukti veržlę su joje esančiu varžtu – veržlę ir varžtą reikės keisti naujais. 

 

Autorius: Autorius

2 thoughts on “Kaip atsukti užrūdijusį varžtą

  1. Jei jau galvute varzto suapvalejo tai kaip su vamzdiniu atsuksi? Gi persisuks

    1. Jei varztas su verzle yra ant tiek surudije, kad yra ivykusi difuzija tarp varzto ir verzles pavirsiu (vidiniu), tai belieka tik chemikalais pasistengus suminkstinti rudis sukti kuo tik pajegi ir tiketis, kad nenusuksi. Jei ten varzto metalo yra zymiai maziau nei rudziu, tai jau niekas nepades ir toki supuvusi varzta greiciausiai nusuksi sukdamas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.