Kaip valyti žvakių vaško (stearino ir parafino) dėmes

Žvakių vaško (stearino ir parafino) dėmes iš audinio galima išvalyti taip: iš abiejų audinio pusių ant žvakių vaško dėmės uždėkite po keletą sluoksnių tualetinio popieriaus arba popierinių rankšluosčių ir ly­ginkite čia karštu lygintuvu. Lygintuvo temperatūrą parinkite pagal audinį – kokia temperatūra leidžiama valomą audinį lyginti.

Aukštoje temperatūroje tiek parafinas, tiek stearinas (taip pat ir natūralus bičių vaškas) lydosi ir labai suskystėja, todėl juos nesunkiai sugeria tualetinis popierius ar popierinis rankšluostis. Pakeiskite popierių iš abiejų audinio pusių kelis kartus, kol lyginant karštu lygintuvu į popierių nebesigers žvakės parafinas – nebeliks kam gertis. Popieriaus sluoksnių skaičius priklauso nuo popieriaus storio – kuo plonesnis, tuo popieriaus sluoksnių reikia daugiau, bet tikrai čia popieriaus negailėkite – naudokite mažiausiai 5 sluoksnius. Tinka tualetinis popierius, popieriniai rankšluosčiai – bet koks skystį sugeriantis popierius, bet tik celiuliozės popierius, kitokie drėgmę absorbuojantys pluoštai netinka, nes aukštoje temperatūroje gali lydytis ir sugadins valomą audinį.
Dabar tikras bičių vaškas žvakių gamyboje naudojamas ypač retai, nes yra palyginti labai brangus, bet jo dėmių valymo iš drabužių technologija ta pati, kaip ir parafino. Tik jei pasitaikytų mažiau išvalyto vaško (tamsus, pilkšvas vaškas) dėmė, ištirpdinus vašką ir sugėrus popieriumi čia aprašytu metodu, audinyje gali likti tamsesnė dėmelė, kurią plaukite šiltu vandeniu su ūkišku muilu.
Taip pat galima išvalyti žvakių vašką ir iš kilimo, tik lygintuvo temperatūrą reikia nustatyti kaip lyginti sintetiką, nes kilimas gali būti sintetinių siūlų ir sutvirtintas klijais. Sugeriantysis popierius valant kilimą dedamas tik iš vienos pusės – viršutinės, nes apatinė pusė dažnai būna padengta fiksuojančių klijų sluoksniu ir beveik nelaidi skysčiui, taip pat ir žvakių vaškui.

Taip pat siūlome paskaityti Vaško dėmių valymas iš kilimo

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.