Senoviniai bulvių patiekalų receptai

Bulviniai vėdarai

Reikės: 2 kg bulvių; 100 g miežinių, kvietinių smulkių kruopų; 300 g rūkytų lašinukų; 2 svogūno galvučių; 2 sti­klinių pieno; druskos; vėdarų žarnų (žarnas užsegti galima mediniais dantų krapštukais).

Sutarkuojame bulves, išmirkome kruopas vandenyje, la­šinukus su svogūnais smulkiai supjaustome, pakepiname, užviriname pieną.

Į bulvių tarkius sudedame nusunktas kruopas, spirgu­čius, įberiame druskos ir viską užplikome verdančiu pienu.

Masę gerai išmaišome ir grūdame į žarnas. Žarnų galus užtvirtiname dantų krapštukais. Sudedame ant kepimo skar­dos ir kepame orkaitėje tol, kol žarnos įgaus ruda atspalvį.

Valgoma dažniausiai su grietine.

Siūlome pasigaminti ir paprastą lietuvišką patiekalą ŠVILPIKUS arba BULBONUS

Bulves su lupenom gerai nuplauname, sudedame į puodą ir išverdame. Geriau tai daryti iš vakaro. Nulupame ir sugrūdame, kad būtu vientisa masė. Gaminame iš 12 vidutinio dydžio bulvių. Įmušame pora kiaušinių, dedame apie sti­klinę krakmolo, druskos. Maišome. Tešla turi būti minkšta. Rankas sutepame aliejumi, imame gabaliuką tešlos ir iško­čiojome. Supjaustome. Forma pagal fantaziją.

Sudedame į skardą išteptą aliejumi. Kepame orkaitėje maždaug 30 min.

Valgome su grybų padažu: daug svogūnų, pievagrybių, grietinės, krapų, pipirų, druskos.

Bulvienė su grybais

(4 asmenims)

Sudėtis: 6-8 didelės bulvės, 100 g džiovintų grybų, l stiklinė pieno, vandens. Bulves išvirkite pasūdytame van­denyje ir sutrinkite, supilkite pieną bei gerai išmaišykite. Į gautą masę po truputį pilkite virintą vandenį, kol gausite norimo tirštumo sriubą. Atskirai svieste pakepkite išvir­tus ir supjaustytus grybus (juos prieš virimą pamirkykite). Sudėkite juos į sriubą, pagardinkite druska, pipirais, užvi­rinkite ir patiekite pabarstę žalumynais.

Bulvių guliašas

Reikės: 10 bulvių, 2 svogūnų, 4 raugintų agurkų, 2 pomidorų, 2 valgomųjų šaukštų sviesto, 100 g grietinės, 3 česnako skiltelių, 2 stiklinių sultinio, žalumynų, druskos.

Nuluptas bulves supjaustykite stambiais kubeliais, suberkite į puodą, įberkite druskos ir sudėkite svieste pakepintus susmulkintus svogūnus. Tada užpilkite sul­tiniu ir troškinkite dangčiu uždengtame puode. Truputį patroškinę, suberkite nuluptus ir susmulkintus agurkus ir toliau troškinkite. Likus kelioms minutėms iki troskinimo pabaigos, sudėkite nuluptus ir susmulkintus pomidorus, česnakus ir grietinę. Patroškinkite dar apie 5-10 min. ir pabarstykite žalumynais.

Author: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.