Senovės graikai ir romėnai buvo įsitikinę, kad rozmarinai padeda išsaugoti visus gražiausius dalykus gyvenime, atneša laimę ir saugo nuo piktųjų dvasių. Kitaip ir negali būti, nes jie – meilės deivės Veneros mėgstamiausi augalai. Jos, deivės, atsiradusios iš jūros putos, garbei rozmarinas buvo vadinamas „jūros rasa".
Ši graži legenda sukūrė puikią tradiciją: rozmarinų šakeles įsimylėjėliai dovanodavo kaip meilės ir ištikimybės simbolį linkėdami niekada nepamiršti vienam kito. Na, o rozmarinu gebėjimą gerinti atmintį įvertino tų laikų studentai, per egzaminus nešioję ant galvų rozmarinų vainikus, kad „neišgaruotų" ką tik įgytos žinios.
Šiandien Viduržemio jūros šalių, iš kur ir kilęs šis augalas, virtuvė neįsivaizduojama be kvapiųjų rozmarinų. Dažniausiai jie naudojami keptai veršienai ir kiaulienai pagardinti. Šios žolelės kartu su alyvų aliejumi ir česnakais naudojamos įvairiems marinatams ir prieskoninėms druskoms ruošti. Rozmarinas puikiai dera su bulvėmis, nepakeičiamas daržovių troškiniuose. Jo skonis stiprus, todėl mėsai, paukštienai ar žuvinis paskaninti žolelės reikia labai nedaug.
Kvapiaisiais rozmarinais patariama gydytis sergant hipotonija (sumažėjusiu kraujospūdžiu), nerviniais sutrikimais bei impotencija. Šis augalas taip pat skatina tulžies ir skrandžio sulčių skyrimąsi. Kvapusis rozmarinas gydo meteorizmą, gerina virškinamojo trakto darbą. Išsekusiems ligoniams patariama maudytis rozmarinų antpilo voniose, šio augalo aliejumi trinti odą ir taip stiprinti centrinę nervų sistemą ir plėsti kraujagysles.
Perdėtas dėmesys greičiausiai tik pakenks neįnoringam augalui. Dauginti geriau tinka ne sėklos, o jau sustiprėjusio augalo auginiai: pirmiausia juos reikia pamerkti į vandenį, o pasirodžius šaknims – pasodinti į derlingą žemę. Patariamąją kartą per mėnesį patręšti ir negausiai laistyti. Šviežias oras ir saulės spinduliai – tai viskas, ko reikia, kad rozmarinai gerai augtų.