Kuo naudingi liepų žiedai?

liepziedziaiLiepžiedžių arbatą dažnai verdami, kai esame peršalę arba norėdami nusiraminti ir lengviau užmigti. Tačiau iš liepžiedžių verdama arbata turi kur kas daugiau gydomųjų savybių ir yra ypač naudinga moterims – ji padeda susidoroti ne tik su moteriškomis bėdomis, bet ir padeda turėti gražią odą ir plaukus.

Teigiama, kad liepa įkūnija moterišką pradą, o šio medžio energija skatina augimą. Senovėje iš liepos buvo daromi lopšiai kūdikiams, o kaimo žiniuonės liepdavo nešti silpnus kūdikius prie daugiakamienės liepos, kuri padės mažyliui sustiprėti. Buvo tikima, kad šiuose medžiuose gyvena protėvių dvasios, kad liepos stiprina šeimą, meilę ir sveikatą.

Šiomis dienomis liepos nėra apipintos tokia gausybe legendų, tačiau jų vaistinės savybės yra pripažįstamos. Liepžiedžiai dedami į įvairius vaistažolių mišinius, skirtus gydyti skrandžio, kepenų, žarnyno ar inkstų ligas.  Flavonoidai yra pagrindinė liepžiedžių veiklioji medžiaga, kuri pasižymi antibakteriniu poveikiu, stiprina imuninę sistemą, veikia temperatūros reguliavimo centrą ir stimuliuoja prakaito liaukas. Todėl šią arbatą patariama gerti peršalus ar turint temperatūros.

Liepžiedžiai yra be galo naudingi moterims. Liepose yra fithormonų, kurie yra be galo artimi moteriškiems lytiniams hormonams. Liepžiedžių arbata padeda sureguliuoti sutrikusį mėnesinių ciklą ir sumažinti skausmus. Moterims, sulaukusioms 45 metų, patariama gerti liepžiedžių arbatą, kadangi ji padės įveikti menopauzės pasekmes. Tai padaryti galima kartą per pusmetį vieną mėnesį kiekvieną rytą išgeriant po stiklinę liepžiedžių arbatos, kuri turėtų stipresnė nei verdama peršalus.

Liepžiedžiai taip pat pasižymi jauninamosiomis savybėmis ir padeda puoselėti gražius plaukus bei odą. Plaukų skalavimas liepžiedžių nuoviru padeda nuo plaukų slinkimo, o liepžiedžių garo vonelės lygina veido bei kaklo raukšles. Be to, liepžiedžių garų vonelės puikiai tinka riebiai veido odai. Tuo tarpu, odai elastingumo suteiks veido prausimas šaltu vandeniu praskiesta liepžiedžių arbata. Iš liepžiedžių gaminamas ir jaunystės eliksyras, kuris padeda išlyginti veido odą, sumažina raukšles, atgaivina odą ir suteikia jai spindesį. Reikia šaukštelį džiovintų ir susmulkintų liepžiedžių užplikyti 200 ml verdančio vandens, tuomet palaikyti arbatą apie 20 min. ir nukošus – gerti. Kasdien geriant po vieną stiklinę šios arbatos, po mėnesio galima pastebėti teigiamus rezultatus.

Smulkinti liepžiedžių lapeliai ir pumpurėliai naudojami kaip išorinė priemonė nuo uždegimų, nudegimų, žaizdų ir kaip skausmą malšinanti priemonė. Liepžiedžių vonios skatina prakaitavimą, ramina ir padeda nuo nemigos. Nemigą įveikti taip pat gali padėti arbata, verdama iš lygiomis dalimis sumaišytų liepžiedžių, juodų serbentų lapų ir ramunėlių. Vieną arbatinį šaukštelį šio mišinio reikia užplikyti 200 ml verdančio vandens, tuomet palaikyti 20 min. ir nukošus išgerti prieš miegą. Nemiga turėtų praeiti po savaitės, o jeigu ji nepranyksta, tuomet reikėtų kreiptis į gydytoją, nes tai gali būti rimtesnių susirgimų priežastimi.

Parengta pagal http://suliekneti.lt

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.