Kryžmažiedžiai

  kryzmaziedziai                                                                                           

 

Mama visuomet sakydavo: valgyk salotas iš žalumynų, užaugsi didelis ir stiprus.

Bet kas gi tos žalios salotos? Botanikai jas vadina kryžmažiedėmis daržovėmis. Tai dalis įvairiaspalvės Brassicaceae daržovių šeimos. Jose yra gliukozinolatų (turinčių azoto ir sieros), suteikiančių savitą skonį.

Kokie žalumynai yra kryžmažiedžiai? Tai kopūstai, garbanotieji kopūstai, špinatai, brokoliai, Briuselio kopūstai, ridikai, krienai, kaliaropės, kiniški kopūstai, garstyčios, rėžiukai ir daugybė kitų.

Kuo jie tokie geri? Kryžmažiedžiuose gausu geležies, folatų, kalio, kalcio, cinko, vitamino C, seleno, fitochemikalų, antioksidantų, skaidulų ir daug kitų naudingų maistinių medžiagų.

Kokia iš jų nauda?

  • Kovoja prieš vėžį: sudėtyje yra gliukozinolatų, kurie virsta į eilę cheminių elementų, blokuojančių prostatos, krūties, gimdos, kraujo bei dar keleto rūšių vėžio ląstelių atsiradimą, apsaugo sveikų ląstelių DNR.
  • Mažina blogojo cholesterolio lygį ir II tipo cukrinio diabeto riziką.
  • Kovoja su infekcijomis: cinkas, vitaminas C ir selenas yra vieni svarbiausių imuninę sistemą maitinančių elementų.
  • Reguliuoja svorį: turtingas skaidulomis ir mažo kaloringumo maisto produktas.
  • Pagreitina žaizdų gijimą: sudėtyje esantis vitaminas K pagerina kraujo krešumą.
  • Gerina akių sveikatą: liuteinas ir stiprūs antioksidantai stabdo geltonosios dėmės degeneraciją.
  • Apsaugo ir stimuliuoja raudonųjų kraujo kūnelių sveikatą: vitaminas C padeda įsisavinti sudėtyje esančią geležį.
  • Sveika kaulams: sudėtyje yra kalcio.
  • Sveika odai: vitaminai A, C ir cinkas švelnina odą.
  • Svarbu augimui ir vystymuisi: folatai ir kiti B grupės vitaminai yra esminiai augimui ir naujų ląstelių formavimuisi.
  • Pakelia nuotaiką: vitaminas B6 skatina serotonino išsiskyrimą ir palengvina PMS simptomus.

Kaip gaminti?

  • Garuose virti brokoliai, briuselio kopūstai, kiniški kopūstai tinka šalia porcijos skanios žuvies.
  • Žalieji kokteiliai – garbanotieji kopūstai, špinatai, bananai, kokoso pienas, chia sėklos ir agava.
  • Špinatų, moliūgų ir kiniškos pušies riešutų salotos.
  • Žalių smulkintų daržvių mišinys su imbieru ir česnaku.

Kuo pakeisti, jei nesuvartojate pakankamai kryžmažiedžių?

Kompanija GNLD iš visų geriausių kryžmažiedžių sudėtinių dalių yra pagaminusi puikų produktą – Cruciferous Plus. http://lt.gnld.com/lt-lt/product/TargetedSolutions/AntioxidantProtection/CruciferousPlus

Kodėl Plus?

  • Sudėtyje yra sulforafano ir indolo-karbinolo (iš brokolių) bei D-limoneno (iš apelsinų), skatinančio priešvėžinių fermentų gamybą.
  • Izoflavonas (genisteinas) (iš sojos pieno koncentrato) padeda reguliuoti hormoninį aktyvumą.
  • Izotiocianatai, D-limonenas, citrus-terpenas, (iš įvairių kryžmažiedžių), chalkonas (iš saldymedžio šaknies), genisteinas (iš sojos) pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis.
  • Sudėtyje nėra dirbtinių dažiklių, kvapiųjų medžiagų, konservantų ir saldiklių.

 

Algirdas ZIGMANTAS, GNLD International nepriklausomas konsultantas https://www.facebook.com/produktaigyvenimui +37069993791, nerijozas@gmail.com

 

Parengta pagal: www.ultimateyou.com/au/magazine; Wei, H. et al. „Antioxidant and Antipromotional Effects of the Soybean Isoflavone Genistein.” Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine 208:5 (1995), 124.]; British medical journal The Lancet November 19, 2005, (Vol. 366, Number 9499).

Author: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.