Stebuklas nukritęs iš medžio

arbataJaponų mokslininkai dešimtmečiais tyrė žaliąją arbatą. Tokio dėmesio ši arbata susilaukė, nes vis atsirasdavo duomenų apie naudingą jos poveikį žmogaus savijautai. Dabar yra įrodyta, kad žaliojoje arbatoje gausu vertingų medžiagų. Moksininkams pavyko ištirti ir nustatyti net 550 cheminių elementų ar jų junginių, kurių dauguma tirpsta vandenyje.

Vienas geriausių atradimų

Arbatos katechinai yra 20 kartų stipresnis antioksidantas nei vitaminas E, todėl sakoma, kad mėgstantieji žaliąją arbatą stabdo senėjimo procesą.

Kinijoje egzistuoja milžiniška gausybė žaliosios arbatos rūšių – skirtingi šaltiniai mini iki 500 ar net tūkstančio. Ji yra gaminama 18-oje Kinijos provincijų. Pasakojama, kad, keliaujant kinų medicinos kūrėjui Shenongui, keli laukinio arbatos krūmo lapeliai įkrito į jo karštą vandenį. Šis iš smalsumo paragavo gėrimo ir pastebėjo, kad arbatos lapai padeda stiprinti ir harmonizuoja organizmą. Nuo tų laikų arbata tapo pirmąja kinų medicinos priemone. Šios šalies medikai ją vertina iki šiol.

Rytų medicinos atstovai mano, kad per dieną reikia išgerti ne mažiau kaip 8 puodelius šio gėrimo. Jie įsitikinę, kad žaliąją arbatą geriantys žmonės gyvena ilgiau ir rečiau serga vėžiu. Baltijos ir Amerikos klinikos Rytų medicinos gydytojas Vitalijus Naumavičius sako, kad lankydamasis Kinijoje pastebėjo, jog moterys ypač mėgsta gerti arbatą. Užkalbintos kelios jų atsakė, kad tai jos daro dėl sveikatos ir grožio.

Arbatos rūšių – daug ir įvairių

Žalioji arbata skirstoma pagal surinkimo vietą, lapelių dydį ir formą, arbatmedžio rūšį, surinkimo ir apdirbimo ypatybes ir, žinoma, pagal kokybę. Ypač vertinama anksti pavasarį surinkta arbata, kurios pir­muosiuose lapeliuose sukauptas visas bundančios gamtos potencialas. Ji renkama „Cinmin” periodu, kitaip tariant, balandžio pradžioje. Be išorinių veiksnių, labai svarbi ir paties arbatmedžio kokybė, jo priežiūros kruopštumas, lapelių surinkimo tikslumas. Žmo­nių meistriškumas užima taip pat ne paskutinę vietą.

Geriausios žaliosios arbatos rūšys sudaro kolekcinės arbatos seriją. Tarp jų išskiriama vadinamoji impera­toriškoji arbata, kurią vienu ar kitu metu už ypatingą kokybę įvertino Kinijos imperatoriai. Senais laikais Ki-nijos valdininkai specialiai ieškodavo išskirtinių arba­tos rūšių ir siųsdavo jas į imperatoriaus dvarą. Jei im­peratoriui atsiųsta arbata patikdavo, tokio valdininko laukdavo ypatinga valdovo malonė ir gausios dova­nos. Pradedant nuo Tanų dinastijos, arbatos auginimo rajonuose buvo pradėti steigti imperatoriški sodai, kurie buvo pavaldūs tiesiogiai dvarui ir kuriuose arbata buvo auginama bei renkama ypač kruopščiai. Visa tai sudarė sąlygas dabartinėms elitinėms arbatos rūšims atsirasti.

Žaliosios arbatos neverta baltinti pienu, saldinti cukrumi, skaninti citrinomis ir žolelėmis. Ji pati gerai malšina troškulį ir tonizuoja organizmą. O moterims, kurios nori gražiau atrodyti, rekomenduojama vakarais gerti žaliąją arbatą, užkandant džiovintais vaisiais.

Žaliojoje arbatoje esančios medžiagos

  • Teofilinas ir teobrominas – alkaloidais vadinamos medžiagos, kurios plečia kraujagysles, skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina širdies veiklą.
  • Rauginės medžiagos slopina virškinimo organų jautrumą, gerina jų veiklą.
  • Mikroelementas fluoras saugo nuo ėduonies.

Mikroelementas manganas aktyvina fermentus, stiprina jungiamuosius audinius, kaulus, kremzles.

  • Vitaminas BT stiprina nervų ląsteles ir raumenis.
  • Vitaminas B2 spartina medžiagų apykaitą.
  • Vitaminas B3 skatina odos ir gleivinės atkūrimą,smegenų bei nervų ląstelių medžiagų apykaitą.
  • Vitaminas C stiprina imunitetą, lėtina oksidaciją, reguliuoja medžiagų apykaitą.
  • Flavonoidai reguliuoja riebalų apykaitą, lėtina oksidaciją.
  • Saponinai reguliuoja riebalų apykaitą.

Šaltinis www.sveikaszmogus.lt

 

 

Author: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.