Kaip naikinti blakes butuose ir buitinėse patalpose?

blakePatalynės blakių kūnas yra suplotos formos, pilkai rausvo atspalvio, 3-5 mm ilgio, padengtas tankiais plaukeliais. Jų apsauginė chitininė danga yra nuo purvinai gelsvos iki tamsiai rudos spalvos.Šie gyviai neturi sparnų, juos prarado evoliucijos eigoje tapę parazitais. Patalynės blakės skleidžia nemalonų specifinį kvapą. Nepaisant to, kad blakės neturi sparnų, būdamos labai lengvos sugeba judėti oru – užlipusios ant sienų ar lubų planiruodamos žemyn persikelia į kitą vietą. Alkanos blakės yra greitesnės, jų segmentuotas kūnas yra lankstesnis ir jos sugeba greičiau pasislėpti, o sočios blakės yra mažiau lanksčios, jų kūnai tampa labiau apvalios formos ir tamsios spalvos, yra mažiau judrios, jas lengviau galima paveikti mechaninėmis poveikio priemonėmis (priploti kietu daiktu). Blakių patelė per parą padeda iki 5 kiaušinėlių, per gyvenimą blakės padeda nuo 250 iki 500 kiaušinėlių, gyvena iki 15 mėnesių. Pilnas blakės vystymosi ciklas nuo kiaušinėlio iki suaugusio individo esant palankioms sąlygoms trunka 30-40 dienų, o esant nepalankioms sąlygoms 80-100 dienų. Patalynės blakės blogai pakelia temperatūros pokyčius, tai gali jas pražudyti. Esant temperatūrai -15°C išgyvena 1parą, esant temperatūrai +49°C blakės žūva.

Kokiomis priemonėmis naikinamos blakės? Kaip išnaikinti blakes bute?

Yra įrodyta, kad blakės platina susirgimus, jų įkandimai žmonėms sukelia diskomfortą. Patalpose kur įsiveisė blakės neįmanoma gerai išsimiegoti, asmenys, gyvenantys tose patalpose, tampa nedarbingi, nemalonių gyvių buvimas šalia neigiamai veikia žmogaus psichiką. Besimaitindama blakė per naktį į žmogaus kūną gali įgelti nuo 2 iki 500 kartų, palikdama įgėlimų šleifą. Tačiau yra įrodyta, kad 70% žmonių ant kūno nepastebi blakių įgėlimų, todėl apsigyvenusios blakės gali likti ilgą laiką nepastebėtos ir sėkmingai daugintis. Gerai išlavintos uoslės dėka blakės suranda dažnai žmogaus dėvimus drabužius ir slepiasi juose (dažniausiai sintetinius) ir tokiu būdu būna pernešamos į kitas patalpas, netgi parsivežamos iš užsienio.Todėl išnaikinti nepageidaujamus „įnamius“ reikia kaip galima greičiau. Patalynės blakės taip pat gali slėptis ir dėti kiaušinėlius elektronikos prietaisuose bei naminių gyvūnų kailyje.

Egzistuoja efektyvios priemonės kovai su patalynės blakėmis.

Jų naikinimu užsiima sanepideminės tarnybos. Naudojamos šaltakraujų gyvūnų nervų sitemą paralyžiuojančios priemonės tokios, kaip piretrinas ar peretroidiniai preparatai. Šios priemonės yra plataus veikimo, netoksiškos žmogui ir nepalieka dėmių bei neturi kvapo. Šios priemonės yra toksiškos visiems šaltakraujams gyvūnams (žuvims, bitėms) ir augalams.

Kaip naikinti blakes namų sąlygomis? Kaip naikinti blakes butuose ir buitinėse patalpose?

1. Anksčiau kaimuose egzistavo liaudiškas blakių naikinimo būdas šalčiu. Žiemos metu visa šeima kelioms dienoms išeidavo pas kaimynus į svečius ir palikdavo atvirus langus ir duris. Toks būdas buvo naudojamas XIX amžiuje ir tai jau istorija. Reikia turėti omenyje, kad blakės pakelia iki -19 laipsnių šaltį. Tačiau derėtų žinoti ir tai, kad esant žemai temperatūrai blakės sugeba sustabdyti savo gyvybinius procesus ir „užmiega“ laukdamos palankesnių sąlygų. Taigi,bute šalčiu blakių gal ir neišnaikinsime, bet esant -25 lapsnių temperatūrai būtų tikrai pravartu antklodes ir pagalves išnešti į balkoną, kad gerai „pašaltų“, taip išnaikinsime ne tik jose apsigyvenusias blakes, bet ir kitus plika akimi matomus ir nematomus gyvius. Esant galimybei, patalynę šaltyje reikėtų palaikyti 1-2 paras.

2. Dar vienas natūralus blakių naikinimo būdas yra dirbtinis apšvietimas. Paprastai blakės yra aktyvios tamsoje, tamsa yra joms palankiausias metas maitintis (išimtis gali būti tik labai alkanos blakės). Gyvendamos ryškiai apšviestame kambaryje jos nusilpsta ir miršta iš bado, taip yra sutrikdomas jų natūralus gyvenimo ritmas.

3. Metalinės konstrukcijos, kuriose slepiasi blakės, gali būti efektyviai apdorotos spiritiniu ar dujiniu degikliu. Šiuo atveju labai yra svarbu laikytis priešgaisrinių apsaugos reikalavimų.

4. Blakių naikinimui taip pat yra naudojamos šios liaudiškos priemonės: imama 1 dalis anglies disulfido (nuodinga, degi, sprogi medžiaga), 20 dalių žibalo, 7 dalys ūkinio muilo (muilą reikia sutarkuoti). Viskas gerai sumaišoma, palaukiama kol tarkuotas muilas (arba jo drožlės) gerai ištirpsta, tada tirpalą gerai suplakame ir 10 kartų atskiedžiame vandeniu. Tirpalas naudojamas grindims plauti, baldams valyti blakių susikaupimo vietose.

Taip pat galima pasigaminti tirpalą iš 50 dalių amoniako ir 10 dalių terpentino. Šį tirpalą švirkštu sušvirkščiame į medinių baldų ir grindų plyšius.

Natūralaus medžio baldus (pvz. lovos rėmo plyšius) galima nuplikyti verdančiu vandeniu, tokiu būdu taip pat sunaikinsime ten besislepiančias blakes. Atkreipkite dėmesį į tai, ar karštas vanduo nepakenks baldams nelabai matomoje vietoje išsibandykite ant mažyčio plotelio.

5. Vienas populiariausių blakių naikinimo būdų yra valerijono tinktūra. Pakanka šiuo tirpalu patepti lovos plyšius ir blakės ima išlįsti. Tačiau ši priemonė neveikia jų kiaušinėlių ir po kelių dienų blakių būrys vėl atsinaujina. Šis būdas nėra tinkamas jei bute gyvena šunys ar katės.

Blakės „medžioja“ naktimis, tuo trikdydamos žmogaus miegą. Per 1-2 minutes blakė pajėgia prisisiurbti tiek kraujo, kurio kiekis kelis kartus viršija jos pačios svorį. Blakių įkandimo vietose oda parausta, ją niežti. Alkanos blakės žmones gali atakuoti ir dienos metu. Jei atsitinka taip, kad namo gyventojai ilgam išvyksta ir blakės lieka be maisto šaltinio, jos gali sustabdyti savo gyvybines funkcijas ir „užsikonservavusios“ laukti šeimininkų. Taip jos gali išgyventi 1,5 metų ar netgi ilgiau, bet esant nors mažiausiai galimybei patekti į patalpą kur gyvena žmonės, blakės šliaužia ten.

Tam, kad laiku pastebėti apsigyvenusius „įnamius“, reikia reguliariai apžiūrinėti kilimus, čiužinius, sofas bei fotelius – jei pastebėsite daugybę juodų taškelių bei lervų išnaras, o galbūt ir pačias blakes, laikas imtis priemonių. Parduotuvėse parduodamos cheminės priemonės nėra 100 % veiksmingos. Efektyviausias būdas kreiptis specialistų pagalbos į sanepidemines tarnybas ir atlikti pilną visų patalpų dezinsekciją. Tokiu būdu galima visiškai atsikratyti blakių kaimynystės.

Taip pat skaitykite https://patariame.lt/?p=852

Skaitytojo pateiktas patarimas dėl blusų naikinimo: Jei kam aktualu Anglijoje, tai blusas geriausia naikinti išpurškiant patalpas vaistais, kuriu yra Lietuvos veterinarijos vaistinėje. Tai ampulės, kurių turinys praskiedžiamas vandeniu.

Read more: https://patariame.lt/?p=2053#ixzz3KqBCY1OH

Author: Autorius

8 thoughts on “Kaip naikinti blakes butuose ir buitinėse patalpose?

  1. Net nezinau kaip ir kada isitaisem siu parazitu, ilgai nesupratau, kodel sunus vis kasosi. Kai dienos metu prigulusia sukando ir mane, radau ta gyvi ir internete pasiraususi supratau, kad tai blake. Buvom sokiruoti, kai paskaitem, kad jos praktiskai neisnaikinamos. Tada kvieciau sanepidemine tarnyba ir tai buvo teisingas kelias. Prireike dvieju kartu, bet parazitu atsikratem. Dabar grizau is keliones, viebutis nebuvo pats geriausias ir baisiai bijau,kad nebuciau vel parsivezusi inamiu. Jau turiu tokia blakiu paranoja, nes nieko uz jas baisesio neteko sutikt.

  2.  noriu paklausti,prieš išsikviesdama į namus Jūsu firma kaip reikia paruošti buta,drabužus maista,mano daug daigtu sudeta į kardonines dėžutes [batai,indai],turiu galinga nusipirkus Zepter garintuva,ar užtenka tik drabužus išlyginti garais…..Prašau jūsu patarimo,

  3.  prašau jūsu patarimimo kaip paruošti prieš išsikviečianti Dezinfa firma,į namus,nes namuose įsiveisė blaku…

  4. Noriu pasidalinti patirtimi.Gal kažkur prieš mėnesį aptikom kad turim blakių. Jau buvau visiškoj nevilty, dar pasidomėjau internete, kad patiems jų išnaikinti praktiškai neįmanoma. Kadangi gyvename nedideliame miestelyje, tarnybas iš kitur iškviesti būtų labai sudėtinga ir brangu, todėl ėmėmės veiksmų patys.
    1.Pradėjau skalbti visą patalynę 90C.
    2. Nusipirkau senukuose tokį preparatą, kur tinka visiems gyviams ir išpurškiau lovą, po ja ir visą kambarį,Tada persikraustėm 2 savaitėm į sodą.
    3.Dar įskaičiau, kad labai gerai tinka eteriniai aliejai: tai į butelį pripyliau vandens ir įlašinau po keletą lašų levandos ir eukalipto eterinių aliejų, dar galima rozmarino. Ir purškiau kada tik galėjau. Na jau antra savaitė mes namuose nakvojam, bet šitų gyvūnų nesimato. Nors vis dar purškiu su tuo eteriniu vandeniu. Tai pabandykit ir jūs!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.