Saulės ir kiti nudegimai

 

nudegimai saulejeSaulės nudegimai iš tiesų yra rimtas odos pažeidimas. Jį irgi būtina gydyti. Jei pro mikroskopą pažvelgtumėte į saulės nudegintą odą, tikriausiai praeitų bet koks noras degintis saulėje, nepridengus kūno. Odos ląstelės susitraukia ir žūva, jungiamasis audinys sudžiūva ir virsta pilka mase.

Smarkiai nudegus saulėje odos ląstelės žūva, odos sluoksnis plonėja. Todėl padidėja rizika susirgti vėžiu.

Galite išvengti šių bėdų, jei imsitės profilaktinių priemonių:

  • Tiems, kurių oda šviesi, patariama vengti spiginančių saulės spindulių, nesideginti paplūdimyje ar prie baseino.

  • Nešiokite saulės akinius – ultravioletiniai spinduliai akims kenkia.

  • Vasarą pasidaryti lengvą veido makiažą. Gero makiažo sudėtyje dažniausiai būna medžiagų, saugančių nuo žalingo saulės poveikio. Apskritai niekada neikite į lauką be tinkamos apsaugos nuo saulės spindūlių.

Nepamirškite apsauginiu kremu pasitepti dviejų vietų: blauzdų ir pakinklių. Jei įsitaisote prieseino, pasitepkite ir smakro apačią.

Tai tiek apie profilaktiką. Jei laikysitės šių nurodymų, nereikės teptis nudegintų vietų… Tačiau jei spėjote nusideginti saulėje, kuo greičiau vėsinkite įvairiomis priemonėmis.

  • Išsimaudykite vėsiame vandenyje; patalpa kurioje maudotės, taip pat turėtų būti vėsi.

  • Nudegintas vietas vėsinkite šaltais kompresais, paplūdimyje pravers švarus šlapias rankšluostis.

Grįžę namo, nudegusią nugarą atsargiai ištepkite pasukomis, varške ar natūraliu jogurtu. Čia galioja taisyklė: gero niekada nebūna per daug. Blogiausiu atveju pravers grietinėlė, rūgšti grietinė.

  • Ištepkite nudegintas vietas jonažolių aliejumi arba tepalu nuo nudegimo.

  • Nudegintą odą gerai vėsina ir tausoja šviežių agurkų luobelės arba griežinėliai.

  • Gerkite daug vandens arba vaisių ir žolelių arbatas.

Nudegimo žaizdos dar nemalonesnės. Iš pradžių tarsi nieko baisaus. Jūs netyčia ranka palietėte įkaitusias groteles, kurias ką tik išsitraukėte iš kepimo krosnelės. Nekreipdami dėmesio išimate picą, pjaustote. Paskui jaučiate, kad nudegimo vieta ima peršėti, nors nudegėte tik siaurą odos ruoželį. Tačiau jau per vėlu imtis priemonių – tamsus randas ilgai primins jums šią buitinę traumą.

Taigi nė minutės nedelskite. Nors ir nedaug nusideginote, kuo greičiau vėsinkite nudegimo vietą!

  • Geriausia palaikyti po šalto vandens čiurkšle bent penkias minutes.

  • Paskui švelniai patepkite nudegintą vietą jonažolių aliejumi – tik netrinkite!

Vėl šaldykite 15 minučių ar ilgiau. Priešingu atveju nudegimas apims gilesnius odos sluoksnius. Todėl prisiminimui ilgam turėsite tamsų randą. Actu parūgštintas vanduo taip pat padeda, žinoma, jei žaizda, nėra atvira.

Močiutės naminio vaisto receptas nuo nudegimų:

Acto tirpalas

Lygiomis dalimis sumaišykite vandenį su maistiniu actu, pamerkite į tirpalą minkštą skepetą ir dėkite ant nudegintos vietos. Arba panardinkite nudegintą vietą j šį acto ir vandens mišinį.

Naudokitės šaldiklyje laikomais šalčio akumuliatoriais, jei ant plikos šlaunies užtiško įkaitę riebalai. (Ar dabar supratote, kam reikalingos virtuvinės prijuostės ir kodėl jos tokios nepamainomos iškylaujant?)

• Jei kelnes apliejote karštu vandeniu, tučtuojau jas nusimaukite – apsaugosite savo odą. Jei medžiaga prilimpa prie kūno, palikite kaip yra, tik skubiai šaldykite nuplikytą vietą. Blogiausiu atveju palįskite kaip stovite po šaltu dušu.

Esama įvairaus laipsnio nudegimų. Lengviausias – I laipsnio nudegimas, kai pažeidžiamas tik viršutinis odos sluoksnis (oda parausta, paburksta, skauda). Esant II laipsnio nudegimui iššoka pūslės. Negalima jų pradurti, nes jos saugo žaizdą nuo užkrėtimo! III laipsnio nudegimas, kai oda pabąla. II ir III laipsnio nudegimus turi gydyti medikai. Kol pasieksite gydytoją, per tą laiką šaldykite nudegintas vietas. Greičiausiai dažnas patars jums statyti puodus taip, kad

nei jūs, nei jūsų vaikai neužkliūtų už įkaitusios rankenos.

Bet, kaip sakoma, šaukštai jau po pietų…

Skubėkite pas gydytoją, jei…

Jei iššoko pūslės, oda pabalo ar pajuodo;

Nudegimas apėmė didelį odos plotą;

Kol pasieksite gydytoją, toliau vėsinkite nudegintas vietas!

Parengta pagal: Inge Kamuler „Močiutės namų vaistinė“

 

 

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.