Kaip tinkamai skalbti džinsus

  

Džinsai> Prieš patariant, kaip skalbti džinsus, iš pradžių norėtume priminti, kad tikrą džinsinę medžiagą sudaro 100 proc. medvilnė. Vadinasi, esant aukštai temperatūrai, ji turi savybę trauktis. Taigi prieš plaudamos džinsus, pirmiausia užmeskite akį, kokia jų audinio sudėtis.

Taigi, kaip reikėtų skalbti džinsus:

Pirmą kartą džinsus skalbkite tik ką juos nusipirkusios, nes taip suminkštinsite pačią medžiagą ir vilkėdamos juos jausitės gerokai patogiau (t. y. nevaržys kojų judesių, vaikščiodamos neatrodysite tarsi robotės iš fantastinio filmo). Be to, prieš skalbdamos būtinai užtraukite kelnių užtrauktuką.

 

♦ Jei norite, kad džinsai taip greitai nenusidėvėtų, geriausia juos plauti rankomis. Žinoma, tai nėra labai lengva, bet plaunant juos skalbyklėje, džinsinis audinys greičiau nusiskalbia ir praranda spalvą. Be to, šių kelnių plovimas skalbyklėje sutraukia juosmenį, ir džinsai tampa mažesnio dydžio.

 

♦ Nebūtina ir netgi nepatariama užmerkti džinsų. Jei vis dėlto nusprendėte tai padaryti, merkite juos vandenyje, kuriame tirptų burokine tarka susmulkinti skalbiamojo muilo (ūkinio muilo) gabalėliai. Vandens temperatūra neturi būti aukštesnė nei 40 ºC, o kelnių mirkymo laikas – ne ilgiau kaip valanda.

 

♦ Jeigu jūsų džinsai juodi arba ryškios spalvos, tuomet į vandenį su skalbiamuoju muilu įpilkite šiek tiek acto.

 

♦ Įleiskite į vonią nedaug šilto vandens, ištirpinkite jame įtarkuotą skalbiamąjį muilą, išverskite džinsus į blogąją pusę ir užmerkite. Paskui išmuilinkite specialiai drabužiams valyti skirtą šepetį ir plaukite juo kelnes. Ypač stipriau paspauskite šepetį valydamos dėmėtas, purvinas vietas.

 

♦ Ištraukite išskalbtus džinsus ir išleiskite vandenį. Prileidusios į vonią švaraus šilto vandens, praskalaukite jame kelnes. Taip darykite 2–3 kartus, kaskart įleisdamos į vis šaltesnį vandenį.

 

♦ Jei norite, kad džinsai maloniai dvelktų, paskutinį kartą galite prileisti šiltesnio vandens ir įlašinti į jį kelis lašus mėgstamo kvapo eterinio aliejaus.

 

♦ Išskalbtus džinsus padėkite ant vonios šono ir, braukdamos per juos rankomis, stenkitės kuo daugiau iš medžiagos pašalinti vandens. Tikros medvilnės džinsų gręžti nepatartina.

 

♦ Džiovinti geriausia gryname ore. Džiaukite džinsus skalbinių segtukais sužnybdamos juos ties juosmeniu. Neužmeskite kelnių ant virvės, nes sulenkimų vietose medžiaga greičiau dėvėsis ir, kas būtų skaudu kiekvienai moteriai, mėgstami džinsai praras gražią formą.

 

♦ Niekada nesivilkite drėgnų džinsų, mat jie akimirksniu išsitampys, ypač ties keliais. Tad jūsų mėgstamose kelnėse atsiradusios kelių  „pūslelės“ vargu ar gražiai atrodys ir jums, ir aplinkiniams.

 

♦ Jūsų džinsai su odos intarpais? Tuomet dar šlapius juos verta patrinti gliceroliu.

 

♦ Jei skalbdamos šį drabužį vadovausitės šiais išvardytais patarimais – lyginti jų nereikės. Kita vertus, greičiausiai niekas nedrįs priešgyniauti, kad išlygintos kelnės visgi atrodo dailiau. Jei šiems žodžiams pritariate, lyginkite džinsus, bet tik iš blogosios pusės, arba naudokite kelissyk sulenktą marlę. Ir atminkite – nenaudokite lygintuve esančios garų funkcijos, nes, kaip minėjome, medvilnė nuo aukštos temperatūros traukiasi.

 

Taigi, jei kruopščiai laikysitės mūsų pažertų patarimų, turėsite dvigubos naudos: pirma – ilgiau džiaugsitės mėgstamais džinsais, antra – kelnės dar nemažą laiko tarpsnį atrodys lyg naujos.

 

Parengta pagal:  www.15min.lt/ji24

Author: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.