Upėtakiai. Upėtakių patiekalai

margasis_upetakis_mUpėtakiai

Ir paprastojo, ir  Kamčiatkinio, kitaip dar vadinamo vaivorykštiniu, upėtakio mėsa yra labai skani ir vertinga, Ji yra daugiasluoksnė, liesa, išsiskirianti švelniu skoniu. Upėtakių mėsos spalva – nuo baltos iki rausvos ar net oranžinės.

Vertingos maistinės savybės

Baltymų, polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3, A, D, C PP ir E, B grupės vitaminų bei makro- ir mikroelementų šaltinis. Ypač gausu kalio ir fosforo.

Vartojimas

Upėtakius ypač tinka kepti su druskos plutele taip patiekti jie atrodo įspūdingai.

Kelios patiekimo idėjos

Su druskos plutele.

4 porcijoms rinkitės maždaug 1,5-2 kilogramų žuvų. Druskos apie 1,5 kilogramo. žuvį dėkite ant gausiai druska (sunaudokite maždaug pusę kiekio) apibertos skardos. Upėtakį gardinkite citrinų sultimis, krapais ar čiobreliais bei Provanso žolelėmis, česnakais, pipirais, pridėkite keletą kubelių sviesto. Žuvį „užklokite“ vandeniu sudrėkinta druska. Kepkite orkaitėje 30 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Iškepę atsargiai praskelkite sukietėjusi druskos apvalkalą ir išimkite žuvį.

Virtas upėtakis.

Kelias morkas, svogūną, petražolių šaknele ir gabaliuką saliero gumbo virkite 2 litruose vandens su druska ir šlakeliu acto maždaug 15 minučių. Sultinį pagardinkite lauro lapeliais, krapais ar čiobreliais. Tuomet {dėkite žuvį. Pavirkite dar 15-20 minučių ant lėtos ugnies. Išjungę ugnį ir, išėmę žuvį, sultinį pagardinkite dar smulkinta skiitele česnako ir keliais šaukšteliais citrinų sulčių. Uždenkite puodą ir tegul sultinys „sunoksta“. Prie jo tiks paskrudintos baltos duonos riekelės.

Autorius:Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.