Kaip naikinti blakes?

Blakės nebijo šalčių, bet žūsta nuo karščio, todėl lengvai prieinamas blakių susibūrimo vietas užplikykite verdančiu van­deniu, o kitas – patepkite žibalu, actu, amoniaku ar terpentinu. Blakėms naikinti yra gaminama įvairių aerozolinių preparatų,

kurių galima laisvai nusipirkti parduotuvėse, bet geriausia išvengti blakių stengiantis švariai gyventi, ypač valyti miegamuosius, dažnai vėdinti ir kaitinti saulėje čiužinius ir visą patalynę. Į butus blakės patenka iš kaimynų, su senais baldais arba iš kregždžių lizdų. Jei blakių yra ir pas kaimynus, reikia blakes naikinti sutartinai visiems vienu metu.

Blakių kūnas 0,7–35 mm ilgio, ovalus, plokščias, su labai trumpais antsparniais. Sparnai sudėti virš pilvelio plokščiai ar stogeliu. Sudėtiniai sparnai būdingi tik blakėms, jie vadinami hemielitromis. Pamatinė sparno dalis odiška, chitinizuota, o galinė plona, skaidri, plėviška. Iš daugelio augalėdžių ar grobuonių blakių ryškiai išsiskiria patalų blakės.

Viena patelė tose vietose, kur slapstosi dieną, per parą padeda apie 12, o iš viso per savo gyvenimą gali padėti nuo 150 iki 345 baltos spalvos kiaušinėlių. Priklausomai nuo temperatūros, gemalas vystosi 10 – 30 dienų. Blakių lervos panašios į suaugusias blakes, tik mažesnės, vystosi 30 – 90 dienų, augdamos keturis kartus neriasi. Prieš nėrimąsi blakių lervos turi prisisiurbti kraujo, nes kitaip nustoja augti ir nertis. Suaugusios blakės gyvena iki 18 mėnesių. Temperatūrai nukritus žemiau kaip 13 °C, blakės nesivysto. Jų kiaušinėliai ir jaunos lervos žūna. Žemoje temperatūroje suaugusios blakės gali išgyventi ilgiau kaip metus.

Patalų blakės (Cimex lectularius) yra 4,5 – 6,5 mm ilgio, raudonai rudos, apaugusios tankiais rudais plaukeliais, trumpais antsparniais. Kojos pritaikytos greitai ropoti. Jų labai gera uoslė – žmogų užuodžia už keliasdešimties metrų. Blakėms būdingas specifinis nemalonus, aitrus cimicino rūgšties kvapas, kuris baido kitus vabzdžius – blakių priešus. Patalų blakės – naktiniai vabzdžiai. Dieną jos slapstosi po tapetais, sienų, lubų, baldų plyšiuose, čiužinių raukšlėse, net tarp knygų, jeigu lentynos stovi prie lovos. Tik labai išbadėjusios blakės (o badauti gali net 6 mėn.) puola žmogų dieną ar dirbtinėje šviesoje. Paprastai jos siurbia kraują tamsoje. Dūrio vietoje iššoka stambus gumbas, kurį niežti ir skauda.

Paruošta pagal „Ūkininko patarėjas” publikaciją.

Taip pat skaitykite https://patariame.lt/?p=1431

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.