Kaip greičiau panaikinti rūkalų (tabako) kvapą prirūkytame kambaryje

Taigi, kaip patalpoje (bute, įstaigoje) panaikinti tabako dūmų kvapą? Klausimas nėra iš lengvųjų, bet pabandykime apžvelgti keltą būdų, kurie gali padėti tai padaryti. Visų pirma reikia pabrėžti, kad išvengti tabako dūmų kvapo yra
lengviau nei paskui jį naikinti, todėl, jei kas nors rūko patalpoje šiltuoju metų laiku – nedelsiant vėdinkite patalpas atidarydami langus ar duris (geriausia, jei susidaytų skersvėjis). Žiemos metu, jei patalpoje nėra kondicionieriaus, pravartu būtų į ventiliacijos angą įstatyti nedidelį ventiliatorių, kuris sustiprintų oro cirkuliaciją (trauką) ir tabako bei kiti kvapai greičiau pasišalintų į ventiliacijos šachtą.
Bet kaip pašalinti kvapą, jei jis tvirtai „įsitvirtino” jūsų bute?
Sunkiausia yra pašalinti šį kvapą, kai jis įsigėrė į kilimus ir tekstilę – būtent ten, specialistų teigimu, ir yra įsitvirtinę 70% viso tabako kvapo. Pirmiausia gerai išsiurbkite ir išplaukite kilimus su aromatizuotomis kilimų valymo priemonėmis, pageidautina tai atlikti su specialiu kilimus plaunančiu siurbliu. Tos pačios priemonės padės išvalyti ir minkštų baldų gobelenus. Išplautus kilimus būtina gerai išdžiovinti, nes juose pasilikusi drėgmė gali pažeisti pluoštą. Užuolaidas, nuimamus minkštų baldų užvalkalus būtina 2 kartus gerai išskalbti skalbimo mašinoje ir gerai išdžiovinti.
Norėdami iš pagalvių pašalinti tabako kvapą, žiemos metu galite pagalves keletą dienų palaikyti šaltyje, balkone. Pagalves galima valyti ir cheminėje valykloje. Jei pagalvės pagamintos iš plunksnų pūkų, gali tekti jas pakeisti naujomis.
Iš knygų pašalinti cigarečių dūmų kvapą beveik neįmanoma, nes popieriaus mes negalime nei plauti nei chemiškai valyti. Šiek tiek kvapas gali išsivėdinti, jei savo knygų biblioteką kuriam laikui „apgyvendinsite” balkone, pageidautina žiemai, knygas galima sudėti į dėžes ar į spintą. Šis būdas padės panaikinti tabako dūmų kvapą ir iš drabužių. O štai kailinius, versto kailio kailinius, zomšą ir paltus bei kitus, namuose neskalbiamus drabužius yra būtina nešti į cheminę valyklą.
Jokie kvapikliai, kuriuos patariama padėti į spintą ar laikyti bute, tabako kvapo panaikinti nepadės. Taip kad negaiškite veltui laiko ir nešvaistykite pinigų kvapikliams, geriau tas lėšas skirkite plovimo ir valymo priemonėms.
Namų salygomis, tam kad atsikratytume nemalonaus tabako kvapo, derėtų naudoti kitus natūralius aromatus, kurie galėtų nustelbti erzinantį cigarečių tvaiką. Tam tikslui galima panaudoti aukštos kokybės maltas kavos pupeles. Kava išpilstoma į keletą atvirų keramikinių indelių, kurie yra pastatomi skirtingose kambario vietose ir skleidžia savo aromatą bei neutralizuoja nemalonius kvapus. Kavą reikėtu keisti kas dvi savaites. Citrusinių vaisių mėgėjams galime
patarti neišmesti šviežiai nuluptų apelsinu, citrinų ar mandarinų žievelių, nes jas taip pat galima išdėlioti į indelius ir pastatyti džiūti skirtinguose kambariuose, o žiemos metu galima ant radiatoriaus. Džiūdamos jos skleis aromatą, o išdžiuvusias žieveles galima padėti į spintą ar stalčius, kur kurį laiką jos dar skleis natūralų kvapą.
Dar vienas įdomus būdas pašalinti tabako kvapą yra naudojant pagalbines priemones – jūsų mėgstamą parfumeriją. Užlašinkite ar papurkškite truputį jūsų mėgstamų kvepalų ant nešviečiančios kaitrinės elektros lemputės (diodinės LED ir liuminescencinės lempos netinka, nes jos palyginti su įprastomis kaitrinėmis mažai kaista), vėliau ją įžiebus, lemputei kaistant, kvepalų aromatas pasklis po kambarius. Tokiu pačiu principu veikia aromatinės lempos ar žvakės, kurios mums taip pat gali padėti nustelbti tabako kvapą. Bet tai tik laikinas problemos sprendimas. Švara yra geriausias ginklas su nemaloniais kvapais. Daugelis šeimininkių teigia, kad atsikratyti tabako kvapo padeda actas. Šiam tikslui į indą su šaltu vandeniu įpilkite šiek tiek obuolių acto (1-5 šaukštai acto 1 litrui vandens) ir šia priemone valykite visus kietus paviršius – baldus, palanges, plaukite grindis. Jei sienos yra plaunamos, pravartu su acto tirpalu išplauti ir jas. Patalpoje kurį laika tvyros acto kvapas, bet jam išgaravus, kartu turėtu pradingti ir tabako kvapas.
Vakarų Europoje vietoje acto yra naudojamas amoniakas. Tai taip pat veiksminga ne tik valymo priemonė tabako kvapui naikinti, bet ir puiki dezinfekavimo priemonė. Viešbučiuose ir restoranuose amoniakas naudojamas mediniams ir plastikiniams paviršiams valyti, jo tirpalu plaunamos grindys. Amoniako reikėtų naudoti maždaug vieną valgomąjį šaukštą 3 litrams vandens. Taip, jis skleidžia labai stiprų kvapą, kuris išgaruoja per 5-10 min., bet jam išgaravus, patalpoje juntamas gaivus oras.
Pabarstykite kilimus ir baldus maistine soda ir palikite mažiausiai 24 val. Soda gerai sugeria kvapus. Po to išsiurbkite kilimus ir baldus. Tą patį atlikti galite ir naikindami kvapus automobilyje. Prieš naudodami šį būdą, pirmiausia išbandykite jį nelabai matomoje vietoje, kad įsitikinti, ar paviršiui neturės įtakos ir nesukels pakitimų sodos naudojimas! Taip pat galima pastatyti atvirus indelius su soda įvairiose kambario ar automobilio vietose. Jei automobilyje negalite nerūkyti, nusipirkite specialių granulių, kurios nuo karštų cigarečių pelenų skleidžia malonų aromatą ir įpilkite jų į automobilio peleninę. Šias granules reikia reguliariai keisti naujomis. Taip pat patartina automobilyje rūkyti pravėrus šalia esančių durų langą, kad dūmai greičiau pasišalintų. 
Naudodami cheminius stiklų valiklius, gerai išplaukite visus langus, durų stiklus, veidrodžius, išvalykite televizorių ekranus ir monitorius (tik jei jie tikrai stikliniai, nes skystųjų kristalų (plokšti plastikiniai) monitoriai turi būti valomi tik jiems valyti skirtomis specialiomis priemonėmis), iššluostykite šviestuvų gaubtus ir kitus stiklinius paviršius. Stiklai pasidengia nematoma cigarečių dūmų plėvele.
Jei Jus aplankė svečiai ir prirūkė Jūsų namuose, reikia plačiai atverti langus ir vėdinti patalpas 15-60 min. Jei turite kondicionierių – įjunkite jį. Tuo pat metu galite sušlapinti storus frotinius rankšluosčius vandenyje, į kurį ipilta acto (1 šaukštas acto 1 litrui vandens), gerai išgręžkite rankšluostį ir juo energingai pamojuokite ore keletą minučių, vėliau gerai išskalaukite vandenyje su actu, išgręžkite ir pakabinkite patalpoje kur buvo rūkoma. Tada galima uždegti aromatinę lempą ar žvakę ir… pagaminkite skanų, aromatingą patiekalą orkaitėje. Taip, taip, būtent virtuvėje gaminamo maisto aromatas pasklinda po visus namus ir nustelbia tabako dūmų kvapą, ypač jei gaminama mėsa su česnaku ar kepa keksas, taip pat kepamų blynų kvapas plačiai pasklinda po butą ir išlieka keletą ar net keliolika valandų.
Atvirame inde galima virti citrusinių vaisių žieveles ir jų aromatas bei skleidžiamos medžiagos padeda neutralizuoti kvapus. Patalpoje galite pastatyti ir atvirus indelius su actu, pušų kvapo plovikliu, aktyvinta arba medžio anglimi, šios priemonės taip pat neutralizuoja tabako dūmų kvapą. Jei turite mažų vaikų ar gyvūnų – indelius statykite jiems nepasiekiamose vietose. Indelius palikite keletą dienų, kad sugertų kaip galima daugiau nemalonaus kvapo.
Kaip sumažinti tabako dūmų kvapą patalpoje, kurioje ir toliau yra rūkoma? Geriausia yra rūkyti prie atviro lango, išpučiant dūmus į išorę, bet kvapas patalpoje vis tiek bus juntamas, nors ir mažiau intensyvus. Rūkymo metu galima uždegti aromatinę žvakę, įjungti kondicionieriaus funkciją „oro valymas”. Į pelenines pripilkite kačių tualeto kraiko, jis padės greičiau užgesinti cigaretes, kad jos nesmilktų ir taip pat neutralizuos dalį kvapo; kraiką keiskite kas keletą dienų. Taip pat rūkantiems galima patarti išbandyti dar vieną natūralų patalpų oro valymo būdą: tai kelioms valandoms patalpoje pakelti oro drėgmę. Tai padaryti galima virinant vandenį atvirame puode, kad jis garuotu ir kiltu drėgmė. Tai daryti reikia karštą vasaros dieną, kai lauke drėgmė nėra aukšta, kad po to patalpos galėtų greitai išdžiūti. Dalis tabako dūmų molekulių (labai gaila, tačiau tik dalis), sąveikaus su vandens molekulėmis ir pasišalins patalpai džiūstant. Iškyla pavojus, kad gali vietomis atidrėkti ir atsiklijuoti tapetai, bet jei jūs ketinate daryti remontą arba neturite tapetų – verta pabandyti. Tokiai kvapų šalinimo atakai neatsispirs net ir labiausiai įsisenėjęs tabako ir visų kitų rūkalų kvapas! Tačiau jei mūsų patarimai Jums pasirodė perdaug sudėtingi ar nerealūs, įsigykite elektroninį oro gaviklį, kuris reguliariai purkš kvapiąsias medžiagas į jūsų aplinką ir tabako kvapo nebejausite. Taip pat galite reguliariai deginti smilkalus ir ilgainiui jūsų namai ims kvepėti smilkalais, o ne tabaku. Linkime sėkmės!

***

Būti prirūkytoje patalpoje yra dar pavojingiau, nei pačiam rūkyti, nes neturime pasirinkimo – kvėpuoti švarų orą, ar užterštą tabaku  ir esate priversti kvėpuoti dūmais. Tabako kvapas laikosi ilgai. Jei ir greitai išvėdinsite prirūkytą kamparį sukurdami skersvėjį ir oras tikrai pasikeis, rūkalų kvapas vis tiek kurį laiką jausis. Taip pat pabuvus prirūkytoje patalpoje, rūkalų kvapo prisigeria ir drabužiai, ypač vilnoniai, medvilniniai, lininiai. Dar viena opi problema yra cigarečių kvapo automobilio salone naikinimas.
Yra daug paprastų, bet efektyvių būdų rūkalų kvapui pašalinti, kurių keletą čia ir aptarsime.
Prirūkytame kambaryje nakčiai pakabinkite šlapią (nusausintą tiek, kad nevarvėtų) prausimosi kempinę arba keletą jų ir tabako dumų kvapas greičiau išnyks. Rūkalų kvapą padeda naikinti degančios ir nebūtinai aromatinės žvakės, tad uždekite patalpoje keletą žvakių. Tabako kvapą naikina ir 5% formalino tirpalas. Juo pašlakstykite ar papurkškite kambarį. Yra ir kitas būdas: atidarykite langą ir keliose vietose kambaryje padėkite ar pakabinkite 2-3 frotinius rankšluosčius, sudrėkintus šaltu vandeniu.

Reklama: Namų draudimas

Autorius: Autorius

3 thoughts on “Kaip greičiau panaikinti rūkalų (tabako) kvapą prirūkytame kambaryje

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.