Bulvė – tai visa vaistinė

Specifiniai angliavandeniai (krakmolas) ne tik mus aprūpina energija, bet ir padeda nuo depresijos ir neurozių. Čia esantis vitaminas C neutralizuoja laisvųjų radikalų poveikį ir stiprina nervų sistema.

Bulvės žievelėje ir minkštime yra medžiagų, kurios saugo organizmą nuo vėžio ir išeminės širdies ligos. Bulvės žievelė dar apsaugo organizmą nuo kancerogenų . Bulvėse esantys vitaminai ir kalis tolina aterosklerozę, saugo širdį ir kraujagysles. Kai kurie šaltiniai teigia, kad bulvėse yra medžiagų, kurios stiprina atmintį.

Šios daržovės veikia ne tik vidaus organus, bet ir oda. Jos padeda atsikratyti daug problemų. Ne veltui žalia lupta bulve nuo seno gydė išbėrimus, nudegimus, sumušimus. Moterys bulve naudojasi kaip grožio puoselėjimo priemone. Kai kurie senoviški receptai puikiausiai tinka ir šiandien. Senstančią ir vystančią odą puikiausiai gelbėja bulvių kaukės. Jas mielai naudoja ir Holivudo žvaigždės…

Bulvių sultimis jau senų senovėje gydė skrandžio ir dvylikapirštės žarnos susirgimus. Kalis, kurio gausu bulvėse, varo šlapimą, kasdien jo būtinai turi gauti sergantieji širdies ir kepenų ligomis.

Bulvių krakmolas naudojamas kaip priešuždegiminė priemonė sergant virškinamojo trakto ligomis. Apvirtas bulves galima valgyti net stipriai apsinuodijus. Pateiksime keletą receptų, kaip bulves galima panaudoti gydymui.

Jei tirpsta rankos ir kojos, reikia nuskusti bulvę, sutarkuoti, pridėti ją prie tirpstančios vietos ir laikyti 15-20 minučių. Kompresą apvyniokite medvilniniu audiniu ar rankšluosčiu.

Jei sergate hipertonija, 4-5 bulvių lupenas reikia gerai nuplauti, užpilti 0,5 litro vandens ir virti 15 minučių, po to atvėsinti ir nukošti. Stiklinę nuoviro reikia išgerti 30 minučių prieš valgį. Taip pat sveika valgyti su lupenomis keptas bulves.

Sergant osteochondroze, kaip nuskausminančią priemonę galima naudoti kompresą iš šviežių trintų bulvių ir medaus. Šį kompresą ant skaudamos vietos reikia laikyti ne mažiau kaip valandą.

Šviežias bulvių sultis rekomenduojama gerti esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, pykinimui, lėtiniams galvos skausmams. Sultis reikia gerti 2-3 kartus per dieną po pusę stiklinės: pirmą dozę – nevalgius, antra –likus pusvalandžiui iki pietų ir trečią – valandą prieš miegą. Po dviejų dienų daroma šešių dienų pertrauka. Po to kursas kartojamas, tačiau geriama tik pusė dozės.

Šviežiu bulvių sultimis galima valyti organizmą. Sumaišę jas su morkų sultimis, gauname puikią priemonę, valančią iš organizmo šlakus.

* Trys – keturi šaukštai šviežių sulčių padeda sergant

nerviniais sutrikimais.

* Į marlę įvyniotomis bulvinėmis žvakutėmis galima gydyti hemorojų.

Bulvės naudojamos ir kosmetikoje.

Pleiskanojant odai ar susirgus uždegimu, patariama trintas bulves maišyti su kvietiniais miltais. Gautą masę storu sluoksniu tepame ant veido ir uždengiame sultyse išmirkyta servetėle. Kaukę reikia laikyti apie 20 minučių, po to nuplauti per pusę su vandeniu skiestu šaltu pienu.

Esant alerginėms dėmėms, randams nuo nudegimų, trūkusioms kraujagyslėms, veidą kas dieną reikia trinti šviežios bulvės skiltele.

Bulvių kaukė atgaivina odą, pašalina nuovargio pėdsakus. Sutrinkite karštą bulvę, įdėkite kiaušinio trynį ir įpilkite truputį pieno, kad gautumėte tirštą košę. Šiltą kaukę užtepkite ant veido ir uždenkite šiltu vilnoniu audiniu. Laikykite 20 minučių. Nuplaukite pradžioje šiltu, po to šaltu virintu vandeniu.

Bulvių kaukė ne tik atgaivina, bet ir maitina bei lygina susiraukšlėjusią veido odą. Sausa oda tampa švelni, lygi ir tampri. Moterims, sulaukusioms keturiasdešimties metų amžiaus, rekomenduojama šviežių su lupenomis išvirtų bulvių kaukė. Sutrinkite bulvę, sumaišykite su grietinėle ir užtepkite ant veido. Po 20 minučių nuplaukite.

Kaukė „jaunas kaklas”: virtą trintą bulvę sumaišykite su trupučiu daržovių sulčių (morkų, agurkų ar pomidorų) ir užtepkite ant kaklo. Apsukite kaklą šiltu šaliku. Po 15 minučių nuplaukite šiltu vandeniu.

Jei jūsų paakiai patamsėję, bulvių kaukė – geriausia priemonė. Sutarkuokite šviežią bulvę, įvyniokite į marlę ir 15 minučių uždėkite ant užmerktų akių. Vanduo, kuriame virė bulvės, – puiki antibakterinė ir minkštinanti priemonė. Juo reikėtų praustis.

 

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.