Kaip panaikinti pušies sakų dėmes?

Gamtoje besiilsintys žmonės dažnai susiduria su tokia problema, kaip pušies sakų dėmės. Šios dėmės atsiranda nejučiomis ir išvalyti jas yra gana sudėtinga. Bet, svarbiausia – nenusiminkite! Niekas nėra apdraustas nuo dėmių atsiradimo. O mes Jums papasakosime keletą būdų, kaip geriausiai tai padaryti.

Pasiruošimas valymui:

Pirmiausia sakus nuo drabužio reikia pašalinti mechaniniu būdu (nugramdyti peiliu ar kitu aštriu daiktu). Darykite tai labai atsargiai, kad nepažeistumėte audinio struktūros. Vėliau suteptą drabužį padėkite į šaldiklį ir šaldykite jį ne mažiau kaip 1,5 val. Šaldymo metu sakai sustingsta ir pasidaro trapūs. Palamdykite suteptą vietą ir stipriai patrinkite rankomis – tokiu būdu pašalinsite dar dalį sakų (jie byrės kaip smulkūs žvyneliai). Šią procedūrą yra būtina atlikti prieš tai, kai naudosite pagalbines valymo priemones (spiritą, žibalą ir t.t.). Norime atkreipti jūsų dėmesį, kad šio būdo geriau nenaudoti, jei valote labai plono audinio drabužį, nes šaldymas ir trynimas gali pažeisti audinį.

Jums tikriausiai kyla klausimas, kam reikalingas toks rimtas pasiruošimas? Sakų struktūra yra labai sudėtinga ir jų lengvai išskalbti tikrai nepavyks. Atlikdami šias procedūras, mes supaprastiname šią nelengvą valymo užduotį, mechaniškai pašalindami dalį sakų. Jei viską atlikote taip, kaip nurodyta, pašalinti dėmę bus tikrai daug lengviau.

Kuo valyti sakų dėmę?

Rekomenduojame keletą tam tinkamų efektyvių priemonių:

Skiedikliai. Pasirinkite priemonę, kuria naudojantis galima ištirpinti sakų dėmę. Tai gali būti benzinas, terpentinas, priemonė nagų lakui nuimti. Priemonę reikia rinktis atsižvelgiant į tai, kokį audinį ketinate valyti. Prieš pradėdami valyti, išbandykite, kaip audinys reaguoja į šią valymo priemonę – užlašinkite lašelį priemonės pvz. ant drabužio siūlės vidinėje pusėje. Jei nepastebite poveikio audiniui – galite valyti. Atkreipkite dėmesį, kad valymui galima naudoti tik išvalytą benziną, kuris yra parduodamas specializuotuose buitinės chemijos skyriuose (toks benzinas buityje naudojamas kaip skiediklis ar nuriebalintojas). Jei neatsižvelgsite į šią pastabą ir naudosite paprastą automobilinį benziną, jo sudėtyje esantys priedai gali sugadinti audinį.

Spiritas ir terpentinas. Sudrėkinkite dėmę terpentinu (arba kitu tirpikliu) ir palaukite maždaug 20-30 min. kol sakai suminkštės. Tuomet paimkite gabalėlį vatos, jį sudrėkinkite spiritu ir juo trinkite dėmę. Apsišarvuokite kantrybe ir tikrai pasieksite rezultatą. Tam, kad pašalintumėte nemalonius valiklių kvapus, po valymo drabužį būtina gerai išskalbti ir džiovinti gryname ore.

Lygintuvas. Jei nukentėjo audinys, kuriam reikia kruopštesnės priežiūros (chemiškai neatsparus audinys), tuomet išbandykite „švelnesnį“ valymo būdą. Po dėme ir virš jos padėkite popierines servetėles (galima naudoti ir popierinius virtuvinius rankšluosčius) ir lyginkite šią vietą karštu lygintuvu. Sakai suminkštės ir įsigers į servetėles abiejose audinio pusėse. Prisigėrusias sakų servetėles keiskite naujomis ir tęskite procedūrą tol, kol dėmė išnyks, vėliau išskalbkite ir išdžiovinkite drabužį.

Koka Kola (Coca Cola). Daugeliui teko girdėti apie „stebuklingas“ Koka Kolos savybes. Ją galima naudoti vonios, tualeto, rūdžių ir brangenybių valymui. Galime šią „priemonę“ išbandyti ir valydami sakų dėmes. Net jei labai gero rezultato ir nepasieksite, audiniui tikrai nepakenks. Pamerkite suteptą vietą į Koka Kolą, šiek tiek palaukite ir bandykite trinti dėmę valydami. Procedūrą kartokite – mirkykite ir vėl valydami trinkite.

Tradicinės priemonės. Naudodami benziną, nagų lako valymo priemonę, gazuotus gėrimus, nepamirškite galimybės pasinaudoti ir specializuotais dėmių valikliais, kuriuos parduoda buitinės chemijos skyriuose bei balikliais, jei drabužis yra baltos spalvos. Jei dėmė yra labai „užsispyrusi“, tuomet išbandykite kitas, žemiau aprašomas, valymo priemones.

Fairy. Jei po ranka neturite kitokių valymo priemonių, tuomet eikite į virtuvę, užpilkite ant dėmės aliejaus, šiek tiek palaukite, kad jis gerai susigertų, tuomet užpilkite indų ploviklio (efektyviausias būtų citrininis „Fairy“). Palaukite keletą valandų ir tuomet bandykite skalbti rankomis, gerai patrindami suteptą vietą.

Augalinis aliejus. Jei sakai prilipo prie odinio drabužio, tuomet suteptą vietą įtrinkite augaliniu aliejumi, palaukite 15 min. ir nuplaukite muiluotu vandeniu.

Dar vienas efektyvus būdas. Norėdami pašalinti įsisenėjusią dėmę, galite pasigaminti naminę valymo priemonę: dubenėlyje sumaišykite 1 arbat. šaukštelį bulvių krakmolo, 4 lašus amoniako ir 4 lašus terpentino. Sutepkite dėmę šiuo paruoštu mišiniu ir palaukite, kol mišinys ant dėmės išdžius. Tuomet paimkite šepetį su tvirtais šereliais ir pradėkite valyti dėmę. Procedūrą kartokite dar ir dar kartą, kol dėmė visiškai išsivalys.

Naudinga žinoti: siekdami visiškai pašalinti dėmę, jūs galite išbandyti įvairius valymo būdus. Svarbiausia laikytis valymo sekos: šaldymas ir mechaninis sakų valymas, lyginimas karštu lygintuvu ir tuomet valymas naudojant valymo priemones ir skiediklius.

Ir pabaigai…

Jei staiga ant jūsų drabužių atsiras sakų dėmė, svarbiausia nenusiminti. Tegul tai negadina jums nuotaikos ir poilsio, būkite tikri, kad viena iš išvardintų priemonių jums tikrai padės įveikti dėmę. Linkime sėkmės ir pačių geriausių rezultatų!

Autorius: Autorius

6 thoughts on “Kaip panaikinti pušies sakų dėmes?

  1. saku demem sutepta dirtinio kailio kailiniai.I kamera ju neikisi… o labai megstamas rubas…
    uz atsakyma busiu labai dekinga

    Pagarbiai Janina

    1. Gerb. Janina,
      Ar išbandėte visas kitas šiame straipsnyje aprašomas priemones?
      Jei negalite kailinių patalpinti į šaldiklį, pabandykite dėmę apdėti ledu iš abiejų pusių. Taip pat šiam reikalui galite išnaudoti minusinę lauko temperatūrą, žiema dar tik prasideda 😉
      Linkime sėkmės!

  2. Nedidelį kiekį pušų sakų iš žieminės striukytės išvaliau panaudojus lygintuvą su vienkartinėmis nosinaitėmis. Supper. Dėkui už patarimus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.