Kaip išsirinkti šaldytuvą

snaige-RF34SMŠaldymo prietaisai yra vieni didžiausių elektros energijos naudotojų namų ūkiuose. Vidutinis A klasės šaldytuvas sunaudoja apie 200 kWh elektros energijos per metus, tuo tarpu A+++ klasės šaldytuvas sunaudoja apie 88 kWh (60% mažiau). Per 15 metų vartotojas, pasirinkęs neefektyvų šaldytuvą, iššvaisto apie 2000 kWh elektros energijos.

Daug gamintojų, dar daugiau modelių ir funkcijų. Kokios šaldytuvo funkcijos būtinos, o kokios nelabai?  Sužinokite prieš apsispręsdami. Rinkdamiesi šaldytuvą parduotuvėje, pirmiausia atkreipiame dėmesį į talpą, matmenis, gamintojo patikimumą, naudojimosi patogumą, dizainą ir kainą.

Išsiaiškinkite, kur šaldytuvas pagamintas. Dabar daugiausia buitinės technikos pas mus atkeliauja iš Kinijos, netgi žinomų gamintojų. Dėl pigesnės darbo jėgos nemažai gamintojų savo gamybą yra perkėlę į Kiniją, tai nereiškia, jog gaminys nekokybiškas, tačiau nemenka tikimybė nusipirkti plagiatą ar nekokybišką vienadienį prietaisą.

Pagalvokite ir apie tai, kad, jei kas nors nulūžta, suskyla, sudūžta (pavyzdžiui, gabenant šaldytuvą iš vieno būsto į kitą), ar greitai rasite atsarginę detalę. O kreipiantis pas vietos gamintojus tokios problemos išsprendžiamos gana greitai.

Durelės

Dviduriai šaldytuvai turi atskiras šaldytuvo ir šaldiklio kameras. Turėkite omenyje, kad, jei  šaldytuvas ir  kamera turi atskiras dureles, tai leidžia sumažinti šaldikliui tenkančias apkrovas, nes jis darinėjamas mažiau, o tai taupo elektros energiją, lėčiau ant šaldiklio sienelių susidaro ledas ir produktai ilgiau išlieka kokybiški.

Yra ir trijų kamerų šaldytuvų, kurie turi vadinamąją „nulinę" (Fresh Zone)  kamerą. Ji skirta ilgalaikiam produktų saugojimui. Paprastai ši kamera yra tarp šaldytuvo ir šaldiklio. Kai kuriuose modeliuose jos gali būti perjungtos į užšaldymo arba atvėsinimo režimą.

Šaldytuvo lentynėlės gali būti gaminamos iš nedūžtančio stiklo, plastiko, jame gali būti metalinės grotelės. Nors stiklinės lentynėlės atrodo nelabai patvarios, bet jos kai kuriuose modeliuose gali išlaikyti iki 100 kg svorį. Lentynėlės gali būti tvirtinamos šaldytuvo šonuose esančiose išpjovose arba padedamos ant šonuose įvirtintų laikiklių. Pirmas variantas atrodo patikimesnis, bet jie abudu yra vienodai patvarūs.

Temperatūra

Tradiciniuose šaldytuvų modeliuose kompresorius orą varinėja arba iš viršaus, arba nuo galinės šaldytuvo sienelės. Taip šaltesnis oras leidžiasi, šiltesnis kyla, ir šaldytuve susidaro skirtingos temperatūros zonos. Šalčiausia būna prie galinės sienelės ir ant apatinės stiklinės lentynos: +2-+4°С, ant viršutinės lentynos temperatūra gali siekti +6-+8°С. Šilčiausia vieta yra durelių lentynose: +10°С.

Šalčio kiekis ir kokybė bet kuriame šaldytuve priklauso nuo kompresoriaus ir naudojamo agento (cirkuliuojanti darbinė medžiaga, turinti virimo temperatūrą nuo -15 iki -30°С). Kompresorius varinėja agentą uždara sistema garintuvo vamzdeliais, jis esant žemam slėgiui vamzdeliuose pasiekia virimo temperatūrą ir garuodamas pasisavina šilumą iš oro. Šiuolaikiniai šaldytuvai paprastai pildomi izobutanu, ciklopentanu arba nekenksmingu freonu.  

Šaldiklis

Šaldiklio klasė nustatoma pagal mažiausią temperatūrą, kurią jis gali sukurti ir palaikyti. Paprastai šis rodiklis žymimas žvaigždutėmis, kurios aiškiai matomos ant kameros durelių.

Žymėjimas šifruojamas taip:

(*) – palaiko -6°C temperatūrą ir leidžia laikyti užšaldytus produktus iki savaitės.
(**) – palaiko iki -12°C temperatūrą ir leidžia laikyti užšaldytus produktus iki mėnesio.
(***) – palaiko iki -18°C temperatūrą ir leidžia saugoti produktus iki trijų mėnesių bei yra galimybė užšaldyti šviežius produktus.

(****) – palaiko žemesnę kaip -18°C temperatūrą ir leidžia saugoti užšaldytus produktus nuo pusės metų iki metų.

Visi modernūs šaldytuvai turi super užšaldymo režimą. Jis įsijungia, kai reikia užšaldyti didelį kiekį šviežių produktų. Sudėjus produktus šaldiklyje, kompresorius pradeda veikti be sustojimo ir išsijungia tik tada, kai temperatūra pasiekia -18°С.

Dauguma dar prisimena, kad senuosius šaldytuvus tekdavo dažnai atitirpinti. Šiuolaikiniuose ta problema išspręsta įdiegus automatinio atitirpinimo funkciją, žinomą kaip No Frost arba Frost Free. Šaldytuvų su šia sistema nebereikia atitirpinti patiems, produktai išsilaiko ilgiau ir geriau, nepasi-dengia šerkšnu, neprišąla vienas prie kito. Taip pat No Frost sistema sutrumpina produktų užšal-dymo laiką. Atidarius šaldiklio dureles viduje labai greitai atkuriama buvusi temperatūra, o tai su-mažina elektros energijos sąnaudas. 

Twin Cooling System arba dvigubo šaldymo sistema padeda išspręsti drėgmės problemą. Šaldytuvo ir šaldiklio oro srautai atskiriami ir šiose dalyse palaikoma skirtinga temperatūra ir skirtinga drėgmė. Šaldytuve didesnė drėgmė svarbi siekiant išlaikyti produktus šviežesnius, tuo tarpu šaldiklio produktams geriau, jei yra sausiau.

Kai kurie šaldytuvai jau turi „elektronines smegenis", kurios rūpinasi, kad būtų palaikoma optimali temperatūra. Šaldytuvo valdymo kompiuteris naudoja Fuzzi Logic sistemą. Ji prižiūri, kad būtų laikomasi nurodyto temperatūros režimo, reguliuojamas kompresoriaus ir ventiliatoriaus darbas. Taip išvengiama tuščio darbo, sukuriama produktų saugojimui tinkama drėgmė ir taupoma elektros energija. Be to, esant elektroninei valdymo sistemai norimą temperatūrą galima nustatyti laipsnio tikslumu, o kai kurie šaldytuvai gali pasigirti temperatūros pokyčių įsiminimo funkcija. Ji labai praverčia, kai jums nesant namuose dingsta elektra, produktai atšyla, o vėliau, atsiradus elektrai, vėl užšąla. Apie tai informuoja pranešimas ekrane.

Taip pat šiandien jau nieko nebestebina šaldytuvai, turintys tiesioginę prieigą prie interneto. Tokiame šaldytuve sumontuotas kompiuteris ir 15 colių ekranas. Toks šaldytuvas turi nemažai naudingų funkcijų. Elektronika ne tik informuoja apie šaldytuvo darbą. Ji praneša, jei yra įjungta kokia nors papildoma funkcija, informuoja apie gedimus. Gali padėti nustatyti individualius temperatūros režimus visoms kameroms ar parinkti tinkamą produktų laikymo temperatūrą, užtikrinti, kad kai kurios šaldytuvo funkcijos nebus įjungiamas ir nurodyta temperatūra nebus keičiama.

Energijos taupymo klasės

Kiekvieno šaldytuvo energijos taupymo klasė žymima raidėmis nuo A+, A++, A+++ iki G. A+, A++, A+++ – itin aukšto energinio efektyvumo prietaisai,  nuo A iki C žymimi ekonomiški šaldytuvai, naudojantys per metus nuo 300 iki 600 kW energijos, raide D žymimi vidutinio ekonomiškumo šaldytuvai, E ir G – neekonomiški modeliai.

Gamintojai normalų šaldytuvų darbą garantuoja tik esant tam tikroms klimato sąlygoms. Dauguma šaldytuvų priklauso N klasei, kurios aplinkos temperatūros ribos yra +16 – +32°С. SN klasės šaldytuvai gali dirbti, kai temperatūra yra nuo +10 iki +32°С. T klasės šaldytuvai skirti darbui, kai temperatūra yra nuo +18 iki +43°С. Bet tokiu atveju apsimoka pirkti SN-T klasės šaldytuvus, kurie veiks esant temperatūrai nuo +10 iki +43°С.

Į baldus įmontuojami šaldytuvai ir dizainas

Pastaraisiais metais smarkiai išaugo integruojamų arba įmontuojamų šaldytuvų paklausa. Juos pamėgo dėl to, kad tokie šaldytuvai leidžia išlaikyti vientisą visos virtuvės stilių ir baldų spalvą. Jie pasižymi tokiomis pat funkcijomis kaip ir paprasti šaldytuvai. Skirtumas yra nebent tas, kad tokį šaldytuvą tenka sumontuoti ir jo vietą pakeisti yra ganėtinai sunku, tad, jei dar neapsisprendėte dėl galutinės šaldytuvo vietos, verčiau pirkite paprastą, pastatomą šaldytuvą.

Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija,  siekdama padėti vartotojams išsirinkti efektyviausius gaminius, atsižvelgdama į naujausius energetinio ženklinimo kriterijus bei skatindama energiją taupančių produktų naudojimą, atrenka ir viešina energetiškai produktyviausių gaminių sąrašus.

Atrenkant profesionalią ir buitinę šaldymo įrangą remiamasi naujausiais šaldymo prietaisų eko dizaino ir energetinio ženklinimo reikalavimais bei gaminius lyginta su naujausiomis technologijomis.

Profesionalios šaldymo įrangos kategorijoje pateikti vienaduriai ir dviduriai šaldytuvai ir šaldikliai. Palyginimui pateiktas neefektyvių prietaisų pavyzdys bei duomenys apie išlaidas naudojant tokius neefektyvius gaminius.

Atnaujintos profesionalios šaldymo įrangos sąrašus rasite interneto svetainėje adresu http://top-10.lt/Produktu-kategorijos/Saldymo-prietaisai/Profesionali-saldymo-iranga

 

Šiuo metu svetainėje www.ecotopten.lt yra šių produktų kategorijos:

Dulkių siurbliai, krosnelės, automobiliai, lazeriniai daugiafunkciniai įrenginiai, šaldytuvai – šaldikliai, šaldikliai, televizoriai, energiją taupančios lemputės, rašaliniai spausdintuvai, lazeriniai spausdintuvai, rašaliniai daugiafunkciniai įrenginiai, kompiuterių monitoriai.

Ši internetinė svetainė suteikia naudingos informacijos apie energijos suvartojimą, taip pat kitos naudingos informacijos apie produktų gamintoją, modelį, matmenys, išvaizdą ir t.t. Atrankos vykdomos remiantis standartiniais, oficialiais bei pripažintų ženklų duomenimis. Kiekvienos kategorijos produktų atranka vykdoma kas puse metų.

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.