Aronijos ir patiekalai iš jų

 

aronijaAronijos uogos, tai tikras vitaminų ir mineralų, kurie puikiai išlieka ir šias uogas įvairiais būdais konservuojant, lobynas. Iš aronijų gamindami kompotus ir uogienes, jūs visiems metams aprūpinsite savo šeimą natūraliais vitaminais iš gamtos.

Yra įprasta, kad braškės, avietės ir serbentai savo populiarumu smarkiai lenkia aronijas, bet šios uogos pamirštamos tikrai nepelnytai. Gaminiai iš aronijų yra ne tik skanūs, aromatingi, bet ir labai naudingi. Jei auginate šį augalą, būtinai iš jo vaisių pasigaminkite uogienių, džemo ar kompoto ir žiemos metu suprasite, kad rezultatas tikrai atperka pastangas.

 

Šis juodasis šermukšnis arba aronija, dar kartais vadinama Mičiurino aronija, yra tiesiog čempionė pagal turimų vitaminų kiekį: vitamino C yra tiek pat, kiek citrinose, vitamino P yra 2 kartus daugiau nei juoduosiuose serbentuose ir 20 kartų daugiau nei apelsinuose ir obuoliuose. Be to jodo aronijose yra 4 kartus daugiau nei avietėse ar agrastuose.

 

Receptai patiekalų iš aronijų

Džemai, sultys, kompotai ir žinoma uogienės – visą tai galima gaminti ir iš aronijų. Paprastai, prieš ką nors gaminant iš jų, aronijų uogos yra blanširuojamos: uogos yra nuskinamos nuo kotelių, perrenkamos, nuplaunamos ir 10 minučių panardinamos į verdantį vandenį.

Aronijos blanširuojamos yra tam, kad gana tvirta uogų luobelė suminkštėtų ir į uogos vidų galėtų prasiskverbti cukraus sirupas.

 

Aronijų uogienė

Sudėtinės dalys: 1,3 kg. cukraus, 1 kg aronijų, 1 stiklinė vandens.

Užvirinkite vandenį, supilkite cukrų ir maišydami pagaminkite sirupą. Supilkite blanširuotas aronijų uogas į verdantį sirupą. Ant pačios mažiausios ugnies maišydami virkite šią masę 10-15 min. tada išjunkite viryklę ir palikite puodą kambario temperatūroje 3-4 val. – vyksta uogienės brandinimo procesas, jo metu atsiskleidžia visos uogų skoninės savybės. Vėliau masę vėl užviriname ir maišydami verdame dar 15 min., po to uogienė yra išpilstoma į gerai sterilizuotus stiklainius ir uždaroma išvirintais dangteliais. Uogienė yra saugoma tamsioje, vėsioje patalpoje.

Aronijų uogienė yra naudinga visai šeimai, ji žiemos metu stiprina organizmą ir imunitetą.

Galima eksperimentuoti verdant aronijų uogienes ir jas maišyti su obuoliais, riešutais ar citrinomis.

 

Aronijų uogienė su riešutais, obuoliais ir citrinomis

Jums reikės: 1 kg. aronijų, po 300 g. graikiškų riešutų ir antaninių obuolių, 1,5kg. cukraus, 1 citrinos.

Nuvalytas (nuskintos nuo šakelių, išrinkti lapeliai) ir nuplautas aronijų uogas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite nakčiai. Iš ryto pasemkite 1 stiklinę skysčio, kuriame mirko uogos ir iš jo, bei 1,5kg cukraus išvirkite sirupą. Į verdantį sirupą sudėkite uogas, pjaustytus obuolius ir smulkintus riešutus. Paruoštą masę maišydami virkite 10 min. ir palikite atvėsti, tada vėl užvirinkite ir virkite 10 min. Tai kartojama tris kartus. Paskutinio virimo metu į uogienę sudėkite citriną. Citrina prieš tai turi būti nuplikyta, nulupta ir supjaustyta, būtina išimti citrinos kauliukus, nes jie suteikia kartumo (citriną galima susmulkinti blenderiu arba mėsmale). Puodą, kuriame ką tik išvirė uogienė, reikia uždengti kitu, tokio paties skersmens indu (dubeniu, puodu), tarp jų patiesiant medvilninį rankšluostį ar audinio skiautę – tokiu būdu yra padaroma oro pagalvė, kurios dėka uogos tampa ypatingai minkštos. Tokiu būdu iki atvėsimo išlaikyta uogienė dedama į sterilizuotus stiklainius ir uždaroma išvirintais dangteliais. Laikoma vėsioje patalpoje.

Tokia uogienė labai naudinga žmonėms po operacijų bei sveikstantiems po ilgai trukusių susirgimų. Sveikiems žmonėms tai tikras vitaminų lobis.

 

Greitai paruošiama aronijų uogienė

Jums reikės: 2 dalys aronijų uogų, 1 dalis cukraus.

Nuvalytas, nuplautas uogas blanširuojame, tada sumalame mėsmale arba susmulkiname blenderiu. Taip paruoštą uogų masę sumaišome su cukrumi ir statome virti ant mažos ugnies pastoviai maišant. Kai cukrus visiškai ištirpsta, verdame 5 min. ir išpilstome į sterilizuotus stiklainius bei uždarome išvirintais dangteliais. Atvėsusią uogienę geriausia yra laikyti šaldytuve. Gaminant šią uogienę, pagal skonį galima dar pridėti citrinos rūgšties bei pertrintų virtų ar keptų obuolių.

Iš aronijų taip pat gali būti gaminami kompotai: aronijų kompotas, aronijų-obuolių ar aronijų-slyvų kompotai.

Taip pat labai skanios yra aronijų-obuolių sultys. Jas gaminant yra būtina dėti cukraus.

Aronijų patiekalai yra labai skanūs, aromatingi ir, svarbiausia, naudingi, patiks visiems šeimos nariams, belieka tik pabandyti!

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.