Mairūnas

mairunasNaminiai koldūnai neįsi­vaizduojami be vieno iš pa­grindinių lietuviškų priesko­nių – mairūnų. Jie tinka tikrai daug kur. Mairūnų dedama į mėsos ir žuvų sultinius, sriu­bas, padažus, tinka įvairiems maltos mėsos gaminiams pa­skaninti, daržovių, grybų, varš­kės patiekalams, aromatizuoja vėdarus, sūrius, dešras, žuvų gaminius, pudingus. Be pries­koninių savybių, mairūnai dar ir gydo.

Mairūnų vonios tinka sunkiai gyjančioms žaizdoms, arbatos – nervų sistemai ra­minti, šlapimo skyrimuisi ska­tinti. Vartojami lapai ir žiedų pumpurai.

Mairūnas mėgsta purias, gerai drenuojamas, derlingas dirvas. Šis augalas atsparus, iš­tveria ir sausas dirvas, tačiau augimo pradžioje į drėgmės trūkumą gali reaguoti ir neigia­mai. Tamsesnėje vietoje augina­mi mairūnai sukaupia mažiau eterinių aliejų.

Mairūnai nėra linkę sirgti, tačiau drėgnu oru per tankiai susodintus augalus gali užpulti grybinės ligos.

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.