Bazilikai

Jie galėtų užimtibazilikas garbingą vietą net gėlių darželyje, tačiau šių augalų paskirtis – gardinti maistą ir gydyti negalavimus. Šiame dekoratyviame auga­lėlyje yra daug eterinių aliejų, suteikiančių stiprų ir malonų aromatą, taip pat rauginių me­džiagų, rutino, glikozidų. Ba­zilikų nuoviras tinka visiems su virškinimu susijusiems negalavimams šalinti: apetitui žadinti, virškinimui gerinti, virškinamojo trakto uždegi­mams malšinti.

Virtuvėje ba­zilikų aromatas puikiai tinka ruošiant įvairias gaivas, kok­teilius, konservuojant agurkus, aguročius, cukinijas, pomido­rus, nuostabiai tinka actui ir aliejui aromatizuoti. Lygiomis dalimis sumaišyti bazilikai, krapai ir peletrūnai ypač tiks sriuboms ir antriesiems pa­tiekalams gardinti. Džiovinti lapeliai, sutrinti į miltelius, puikiai pakeis pipirus!

Bazilikams patinka saikin­gai drėgna ir mineralinėmis trąšomis patręšta žemė, todėl geriau nusipirkite tokio žemės mišinio parduotuvėje, o ne pasikaskite sode. Sėklų galima pasėti į vazonėlį ir augalą sėk­mingai auginti kiaurus metus kambaryje. Tik atminkite: ba­zilikas negali pakęsti skersvė­jų, užtat labai mėgsta kaitintis kaitrioje saulėje ir maudytis po dušu – ir ne bet kada, o būtent ryte. Svarbi detalė: jeigu no­rite išsaugoti subtilų bazilikų prieskonį savo kulinariniuose šedevruose, būtinai nuo auga­lo nuskinkite žiedynus vos tik jų pasirodo.

Taip pat bazilikų kvapas atremia vasarines uodų atakas.

Author: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.