Parazitai žmogaus organizme

cesnakas moliugo seklosTiek suaugusio žmogaus, tiek vaikų žarnyne gali gyventi įvairūs parazitai. Dažniausiai tai būna spalinės, askaridės ir kaspinuočiai.
Žmogus, turintis žarnyno parazitų, dažniausiai prastai jaučiasi, greitai pavargsta, būna nervingas, išsiblaškęs, netenka daug svorio.
Spalinės, askaridės, kaspinuočiai?


Spalinės parazituoja plonosiose žarnose.
Kirmėles-kaip organizmo nuomininkus turime visi be išimties.
Pagrindiniai ligos simptomai yra įkyrus niežėjimas išangės srityje, nervingumas. Spalines palyginti nesunku pamatyti išmatose. Užsikrėsti galima tiesiogiai kontaktuojant (per nešvarias rankas, suteptus baltinius), valgant užkrėstą maistą (spalines perneša musės), savęs paties užkrėtimu — kasantis išangės srityje ir vėliau pirštais liečiant burnos gleivinę (taip dažnai daro vaikai).
Askaridžių lervos patenka į organizmą per nepakankamai gerai nuplautas salotas arba daržoves, kurios buvo tręšiamos mėšlo duobėse esančiu turiniu. Lervos išsirita skrandyje arba plonojoje žarnoje ir per žarnos sienelę arba kraują patenka į plaučius, iš jų — į burnos ertmę, iš kur vėl praryjamos kartu su seilėmis. Vėl patekusios į plonąją žarną askaridės subręsta. Tai į sliekus panašūs gyviai, išskiriantys žarnynui pavojingas išskyras. Askaridės dažniausiai išskiriamos su išmatomis.Kaspinuočių kūną sudaro narelių grandinė. Žmonėms ligą gali sukelti kiaulių, jaučių, šunų, žuvų kaspinuočiai. Šios ligos profilaktikai svarbu nevalgyti žalios arba tik šiek tiek apvirtos mėsos, vengti kontakto su sergančių naminių gyvulių seilėmis ir išmatomis. Prisilietus prie žalios mėsos arba naminio gyvūno, kaskart reikia gerai nusiplauti rankas.
Išvarykite spalines ir askarides
* Susmulkinkite vidutinio dydžio svogūno galvutę ir užpilkite stikline verdančio vandens. Palikite 8-12 valandų nusistovėti, po to nukoškite. Gerkite šio antpilo po puse stiklinės per dieną 3-4 dienas iš eilės.
* Efektyviai iš organizmo spalines ir askarides išvaro česnakai, juos reikia gerai sutrinti ir išmaišyti virintame piene. Išgėrę šio mišinio, po 2 valandų išgerkite laisvinamųjų vaistų.

Galite česnakais gydytis ir kitaip: savaitę laiko daryti česnakų ir pieno klizmas: stiklinėje pieno pavirkite česnako galvutę, kol ji suminkštės. Pieną nukoškite, atvėsinkite ir iš jo paruoštą klizmą pastatykite nakčiai. Suaugusiam žmogui prireiks 1 stiklinės pieno, o vaikui — pusės arba ketvirtadalio stiklinės.
* Šaukštelį susmulkintų pelynų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens. Palikite, kol atvės, po to nukoškite. Gerkite šio antpilo po 1-2 šaukštus 3 kartus per dieną 20 minučių prieš valgį.
Spalines ir askarides išvalo ir pelynų nuoviro klizmos* Kirminus varo paprastosios bitkrėslės nuoviras: 1 valgomąjį šaukštą susmulkintų paprastosios bitkrėslės sėklų sumaišykite su 2 susmulkintomis vidutinio didumo česnakų galvutėmis, užpilkite puse litro pieno ir uždarame inde virkite 10 minučių, po to nuovirą nukoškite. Iš šio nuoviro darykite klizmas. Taip gydykitės keletą dienų.
* Vieną kilogramą rūgštynių lapų užpilkite litru verdančio vandens, įdėkite į verdančio vandens vonelę ir pakaitinkite 2 valandas, po to nukoškite, įberkite 50 g cukraus ir dar pavirkite ant silpnos ugnies, kol liks stiklinė skysčio. Šį nuovirą po 1-2 gurkšnelius išgerkite prieš valgį.
* Kirmėlėms varyti vaikams tinka moliūgų sėklų nuoviras: 500 g susmulkintų nevalytų sėklų užpilkite 1 litru vandens, įdėkite į verdančio vandens vonelę ir pakaitinkite 2 valandas, po to nuspauskite ir 10 minučių palikite, kol atvės, nukoškite ir nedidelėmis porcijomis išgerkite per valandą. Nuovirą galima paskaninti cukrumi. Išgėrus nuovirą, po 2 valandų išgerkite laisvinamųjų vaistų. Dešimties metų vaikams nuoviras verdamas iš 300 g sėklų, 5-7 metų — iš 200 g sėklų, jaunesniems kaip 5 metų — iš 100-150 g sėklų.
Galite moliūgų sėklomis varyti kirmėles ir tokiu būdu: nuvalytas moliūgų sėklas sumalkite ir rytais, prieš valgį, suvalgykite po 2 šaukštus, užsigerdami šiltu pienu. Po valandos išgerkite laisvinamųjų vaistų.
Tam tikrą vaidmenį kovojant su žarnyno parazitais turi ir maistas* Jei turite spalinių ir askaridžių, kuo daugiau valgykite morkų ir gerkite morkų sulčių.
* Kuo dažniau vartokite raudonųjų aitriųjų paprikų, dėkite jų į gaminamą maistą.
* Gerkite rugiagėlių arbatos.
Kaip įveikti kaspinuočius
Kaspinuočių turintiems žmonėms patartina laikytis dietos, nes tuomet kaspinuočiui tenka „badauti“. Jis atsipalaiduoja nuo tos žarnos sienelės vietos, prie kurios prisisiurbęs, o tada parazitą lengviau išvaryti.
* Rytais, nevalgius, reikia suvalgyti 50 g moliūgų sėklų, vėliau — 1-2 šaukštus ricinos aliejaus. Per pietus reikėtų pagraužti morkų, o vakarienei suvalgyti raugintų kopūstų, išgerti pelynų arbatos.
* Labai gera priemonė kaspinuočiams varyti yra kelminio paparčio šaknų milteliai, nes paparčio veikliosios medžiagos organizme suskyla ir paralyžiuoja kaspinuočių raumenis. Kaspinuočiai bei visi kiti parazitai žūsta ir iš organizmo pasišalina su išmatomis. Geriausiai tinka paparčio šaknys, kurios sveria iki 2 kilogramų. Truputėlį šaknų miltelių reikia sumaišyti su vaisių sultimis santykiu 1:4. Papartis yra nuodingas augalas, todėl, prieš jį vartojant, jį būtina pasitarti su gydytoju.
* Gera priemonė kaspinuočiui išvaryti yra česnakų sultys arba nuoviras.

 

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.