Sėjame pomidorus: ką reikia žinoti ir kokių klaidų vengti

Artėjantis pavasaris ir taip netikėtai iškeliavusi net kojų apšilti nespėjusi žiema, sodininkus ir daržininkus išvijo į sėklų parduotuves. Metas ir vėl kibti į darbus!Būtų sunku įsivaizduoti daržininką, kuris nė karto neaugino pomidorų. Šios daržovės ne tik itin populiarios, bet ir skanios, sveikos bei maistingos, turi ne vieną įdomią rūšį, kuri taip ir skatina išmėginti vis ką nors naujo. Vieni daržininkai pomidorus sėja patys, kiti – įsigyja jų daigų.

Šiuo klausimu taip pat vyrauja dvejopa nuomonė, kadangi manoma, jog namuose gerų daigų neišauginsi, pritrūks apšvietimo, oro drėgmės, tad daigai bus nuleipę, silpni, nevešlūs. Kiti specialistai pasakys, kad tik savo daigais galima „pasitikėti“, t. y. kai žinai, kaip sėjai ir auginai bei prižiūrėjai.

Visgi, bet kuriuo atveju, reikės pasistengti. Jeigu manysite, kad užteks suberti sėklas ir pomidorai jau ropšis ant palangės, kažin ar rezultatas jus nudžiugins.

Svarbiausia, neskubėkite su sėjimu. Atsižvelkite į oro sąlygas už lango, sėjamų pomidorų rūšį. Viena, kai esate išbandę ne kartą tai, ką sėjate nuolatos, o visai kas kita, kai eksperimentuojate. Kovo mėnesį galite pradėti rūpintis sėjimu po plėvele tų pomidorų, kuriuos vėliau auginsite šiltnamyje, o balandžio ir gegužės mėnesį sodinukai dažniausiai sodinami lauke.

Beje, pomidorų rūšių yra pačių įvairiausių – smulkiavaisių, žemaūgių, aukštaūgių, skirtų tik šiltnamyje auginti, įvairių spalvų, itin atsparių ligoms, klimato pokyčiams, ankstyvųjų, vėlyvųjų ir pan.  

Prieš sodinant patariama sėklas palaikyti sūriame vandenyje (1 l vandens reikia 30–50 g druskos). Tos sėklos, kurios plaukioja paviršiuje turi būti pašalintos, o likusios gerai nuplautos šaltu vandeniu. Tuomet beliks pamirkyti sėklas kalio permanganato tirpale ir kelis kartus perplauti bei palaikyti šaldytuve vieną parą.

Pomidorai geriausiai auga purioje, derlingoje ir minkštoje žemėje. Ją galite pasiruošti dar rudenį arba įsigyti specializuotose parduotuvėse.

Sėkite pomidorus kas 5 cm, 1–2 cm gylyje. Palaistykite.

Po to uždenkite plėvele ir pastatykite šiltoje ir saulėtoje vietoje. Jau po savaitės gali pasirodyti pirmieji daigeliai. Tada perkelkite daigus ant palangės ir reguliariai laistykite, kol pamatysite 2–3 lapelius.

Štai tada ateina laikas pikavimui – pašalinkite silpnus daigus, o stiprius persodinkite į atskirus indelius. Tuomet kas dvi savaites patariama pomidorus tręšti ir laistyti.

Pomidorus sodinkite į nedidelius indelius, tik prieš tai žemę reikia sudrėkinti ir papurenti. 

Jeigu daigai labai tįsta, tuomet temperatūra patalpoje pernelyg aukšta, trūksta maitinamųjų medžiagų dirvoje.

Kai ateis laikas persodinti daigus į atvirą gruntą, rinkitės tuos, kurie tvirti ir sveiki – pasiekę 30 cm aukštį, turi 7–9 lapelius, o stiebas storas ir tvirtas.

Kokios klaidos daromos auginant?

Pagrindinė klaida – sėjama per anksti. Žmonėms atrodo, kad jei pasėsiu anksčiau nei visi, pomidorus skinsiu tada, kai kiti dar tik sės ar pikiuos. Sėti anksti – noras geras, bet tam būtinos tinkamos sąlygos. Daigams labiausiai reikia šviesos, o šiluma neatstoja jos. Kovo mėnesį saulutė dažnai užsibūna ilgiau, todėl daigai gauna kiek įmanoma daugiau šviesos ir gali augti.

Orams šiltėjant, šilčiau būna balkone, tad dieną galima išnešti į jį daigus. Pasėjus sausio mėnesį, balkone tikrai nebus pliusinės temperatūros, net jei jis įstiklintas, sandariai šiltintas. Palangės taip pat ne „guminės“, negalime ant jų pridėti tiek indelių, kiek pasėjome. Toliau nuo lango padėti indeliai su daigais negauna tiek šviesos, todėl stypsta, griūna.

Dar viena klaida – daigai laistomi per dažnai. Pomidorai mėgsta pabūti „sausomis kojomis“. Mums atrodo, kad jei žemės viršus nors kiek padžiuvo, vadinasi, reikia laistyti. Tai ne visada yra tiesa. Dažnai žemė giliau ilgesnį laiką būna drėgna. Jei žemei leisim pradžiūti, bet, žinoma, ne perdžiūti, daigai bus tvirtesni, mažesni, bet kokybiškesni. Nuolat laistant, daigai stiebsis tik į viršų, bus ploni. Tokiems pasodintiems šiltnamyje reikės daugiau laiko, kol sutvirtės ir pradės augti, žydėti ir auginti mūsų taip laukiamus vaisius.

Parengta pagal: ji24.lt

 

Autorius: Autorius

1 thoughts on “Sėjame pomidorus: ką reikia žinoti ir kokių klaidų vengti

  1. Labai įdomus straipsnis. Nežinojau, kad pomidorų sėklos turi būti mirkinamos, ir dar druskuotame vandenyje. Reikės išbandyt pačiai. O dėl laistymo tai pilnai sutinku, nes jau iš patirties žinau, kas būna su perlaistytais pomidorais. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.