Duona, atkeliavusi iš akmens amžiaus – senovinis receptas

sveikuoliu duona 4Akmens amžiuje mūsų protėviai dar neaugino grūdinių kultūrų, bet jau žinojo, kas yra duona! Tai duona, kuri yra pagaminama iš riešutų, grūdų, sėklų ir augalinio aliejaus.

sveikuoliu duona 1

 

Ingredientai 1 kg. duonos (ingredientus ir jų proporcijas galima keisti pagal savo skonį ir poreikius):

sveikuoliu duon 2

 

  • 100 g. migdolų riešutų;
  • 100 g. lazdyno riešutų;
  • 100 g. graikiškų riešutų;

* Visus riešutus sumalkite

  • 100 g. lukštentų saulėgražų sėklų;
  • 100 g. sezamo sėklų;
  • 100 g. linų sėmenų;
  • 100 g. moliūgų sėklų;
  • 100 g. aguonų (jei mėgstate);
  • 100 g. vandens (pagal poreikį).

Pagal savo skonį pridėkite dar džiovintų vaisių ir uogų

  • 2 arbat. šaukšteliai druskos;
  • 5 kiaušiniai;
  • 100 ml. linų sėmenų arba alyvuogių aliejaus.

Sumaišykite visus ingredientus.

sveikuoliu duona 3
Kepimo formą sutepkite linų sėmenų ar kitokiu augaliniu aliejumi

.

  • Kepkite 160°С temperatūroje.
  • Kepimo trukmė 1:00 val.

sveikuoliu duona 4

Naudingi patarimai gaminant šią duoną:

100 gramų riešutų/sėklų/grūdų yra reikalingi 1-2 kiaušiniai. Tai žinant, jums bus lengviau mažinti arba didinti proporcijas. Jei papildomai dedate 100 g. riešutų, pridėkite dar vieną kiaušinį.

Į tešlą galite dėti aguonų ir kedro riešutų. Nebijokite eksperimentuoti. Jei tešla gavosi labai sausa – įpilkite šiek tiek vandens.

Riešutų duona gali būti kepama ir kaip desertas.

riesutu duona
Jums nebūtina kepti didelius duonos kepalus. Plonesnis kepaliukas iškeps greičiau, jei į duonos skardą pripilsite tešlos trečdalį tūrio – duona iškeps per 25 minutes.

Jei norite, kad duona būtų drėgnesnė – įdėkite daržovių

  • 250 g. tarkuotos cukinijos, aguročių ar morkų;
  • papildomai dedamas 1 kiaušinis.

sveikuoliu duona su cukinijomis

 

 

Į tešlą dedant tarkuotų daržovių, duona iškepa daug minkštesnė ir drėgnesnė. Bet tokia duona turi būti suvartojama greičiau ir ją laikyti reikia šaldytuve, nes kambario temperatūroje ji greitai ima pelyti.

Ši duona labai tinka ir apeiginiam stalui – tai puikus patiekalas kūčioms, velykoms, jorei bei kitoms šventėms, kurias švęsdavo mūsų protėviai. Atgaivinkime senąsias tradicijas!

Tam, kad ši duona būtų kaip galima naudingesnė ir sveikesnė jūsų šeimai, rekomenduojame naudoti tik natūralius, sveikus ir, pageidautina, vietinius produktus.

 

Šios akmens amžiaus duonos privalumai

  • Be gliuteno.
  • Be mielių.
  • Be raugo.
  • Be cukraus.
  • Su daug vitaminų ir mikroelementų.
  • Labai tinka lieknėjantiems ir besilaikantiems dietų.
  • Duona yra labai soti.
  • Labai skani.
  • Labai paprastai ir greitai pagaminama.

 

Parengta pagal tinklaraštį  econet.ru Dėkojame autoriams už straipsnį.

Tekstą vertė Jurgita Braškutė

 

Autorius:Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.