Ridikėlių auginimas

ridikeliaiRidikėliai pačios ankstyviausios daržovės. Veislė Saxa subręsta praėjus 18 dienų nuo sudygimo. Esant tokiam ankstyvumui nėra prasmės juos auginti vienus. Laimei, ridikėliai geri kaimynai daugeliui daržovių. Tai ilgos dienos augalas. Todėl norint gauti šakniavaisius, o ne ūglius, ridikėlius reikia sėti netinkamu jiems laiku, t.y. ankstyvą pavasarį arba vasaros pabaigoje – rudens pradžioje.

Geriausias pirmos pavasarinės sėjos laikas – savaitė po galimos darbų darže pradžios. Ir po to vėl po 5-7 dienų, ir vėl… Ridikėlius suspėti pasėti 4-5 galima kartus ir taip ženkliai ištęsti jų derėjimo periodą. Vėliau galima sėti tik tas veisles, kurios neskuba žydėti.

Vieta turi būti atvira, dirva puri ir trąši. Būtina sąlyga standiems, traškiems ridikėliams – pastovi drėgmė.

Apie ridikėlius lyg ir nėra ką kalbėti, net apie jų kenkėjus – jie bendri kaip ir kopūstams. Ir vis dėlto dvi ypatybes reikia paminėti.

Pirma. Kai kurie daržininkai daro klaidą, rinkdami ridikėlių sėklas nuo iškart sužydėjusių augalų. Yra dvi priežastys to nedaryti. Pirma, kai augalas pradėjo žydėti, jūs neturite pasirinkimo galimybės. Šakniavaisis deformuotas, jo spalva pakitusi, nesimato ar augalas norimos veislės ir iš viso ar tai ridikėlis. „Selekcija” vykdoma aklai, renkamos „kažkokios” sėklos.

Ir svarbiausia jeigu jau augalas pradėjo žydėti, t.y. turi tam polinkį, tai kam iš viso tokio augalo sėklos? Juk iš tokių sėklų išaugę ridikėliai dar draugiškiau žydės!

Išeitis paprasta. Augimui tinkamu laiku, kai prasideda ridikėlių derliaus nuėmimas, reikia iš ką tik išrauto pundelio išrinkti ridikėlį – patį gražiausią, patį kvapniausią, pačios geriausios formos ir charakteringiausios veieslei spalvos. Geriausiais geriausių! Su geriausiais lapais. Ir be jokios užuominos apie žydėjimą! Tada nugnybkite šaknies galiuką, nupjaukite visus lapus, išskyrus du pačiu mažiausius vidurinius ir pasodinkite atgal į dirvą (galima į naują vietą). Keletą dienų palaikykite drėgnai (galima laikinai užpavėsinti pvz. kibiru be dugno), sulaukus kol pradės augti lapai ir pakeiskite sąlygas. Augalas greitai išleis žiedynus, po to pasimatys ankštelės, o kai jos pagels, galima surinkti, iš karto išlukštenti (sausas lukštenti sunkiau), sėklas išdžiovinti ir padėti iki pavasario. Iš šių sėklų išaugs praeitą vasarą pasirinkti ridikėliai.

Antra. Daugelis daržininkų stebėtinai nesirūpina ridikėlių lysvėmis. Rauna juos, kol pasitaiko valgomų ša kniavaisių, o po to apie tas lysves pamiršta. Ir lieka lysvėje visai vasarai įvairūs išsigimę ridikėliai plonomis, kreivo mis, apgraužtomis šaknimis, žydi ir gundo šeimininką surinkti jų sėklas.

Pastaba dėl lysvės nuvalymo netaikoma ridikėliams, kurie, galbūt, buvo pasėti aplink agurkus apsaugai nuo kenkėjų. Šie ridikėliai dirba naudingą darbą!

Parengta pagal B. A. Bubliko darbus

 

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.