ŠPARAGAI

Jeigu turime savo žemės lopinėlį, pasistenkime jų įsiveisti. Maistui tinka tik tamsoje išaugę stori, sultingi, šviesūs ūgliai. Kad jie būtų ilgesni, pavasarį, balandžio mėnesį, augalą užberiame žemės kaupu (kokių 30 cm aukščio). Tereikia savaitės-kitos šiltesnių orų, ir šparagų ūgliai ima kilti į tą kau­burėlį. Kai jie pakyla iki viršaus ir bando išlįsti į dienos šviesą, žemes atsargiai nužeriame ir išaugusius ūglius nupjauname ar išlaužome.

Apačioje kyla vėliau "pabudę" ūgliai, todėl žemę vėl galime užžerti ir keletą dienų leisti jiems paaugti tamsoje, o po to nupjauti kiek naujų ūglių maistui. Suprantama, kad dalį jų reikia palikti augalui.O jeigu norime turėti didesnį derlių, auginkime daugiau šparagų. Jų galime prisiveisti iš sėklų, kurias prieš sėdami padaiginame, o sėjame 3-5 cm gylyje eilutėms (ant viršaus užberiame durpių). Kitų metų pavasari šparagų daigus perkeliame į nuolatinę vietą (jie mėgsta šilumą, saulę), į gerai patręštą žemę, nes vienoje vietoje šparagai auga 15-20 metų.

Šparagų prisiveisti patartina sergant podagra, vandenlige, diabetu,mažakraujyste, nes juose yra daug esparagino, kuris tinka gydantis šiuos negalavimus. O visiems kitiems šparagai pravers dėl jų ūgliuose esančių šarminių ir mineralinių medžiagų (kalio, natrio) bei vitaminų (C, B1, B2). Be to, tai lengvas, skanus maistas.

Virti šparagai — puikus karštas patiekalas. Prieš verdant šparagus nuskutame (viršutinį sluoksnį) pradedant viršūnėle ir baigiant kotu. Ten, kur jis sukietėja, šparagas nupjaunamas.

Šparagus bus patogiau išimti, jeigu juos virsime surištus į ryšulėlius. Į verdantį vandenį juos sudedame viršūnėmis į viršų. Verdame ant silpnos ugnies 15-20 min. Prie virtų šparagų tinka tarkuoti džiūvėsiai, truputis sviesto.

Author: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.